Anslut dig till vårt nätverk!

coronavirus

AstraZeneca säger att tidiga försöksdata indikerar att tredje dosen hjälper mot Omicron

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

AstraZeneca (AZN.L) sa på torsdagen (13 januari) att preliminära data från en studie visade att dess COVID-19-spruta, Vaxzevria, genererade en ökning av antikroppar mot Omicron och andra varianter när de gavs som en tredje boosterdos, skriva Pushkala Aripaka och Ludwig Burger.

Det ökade svaret, även mot Delta-varianten, sågs i en blodanalys av personer som tidigare vaccinerats med antingen Vaxzevria eller ett mRNA-vaccin, sa läkemedelstillverkaren och tillade att den skulle lämna in dessa uppgifter till tillsynsmyndigheter över hela världen. det akuta behovet för boosters.

AstraZeneca har utvecklat vaccinet med forskare från University of Oxford, och labbstudier utförda av universitetet förra månaden redan hittat en tredoskur av Vaxzevria förstärkta antikroppsnivåer i blodet mot den snabbt spridande Omicron-varianten.

Det korta uttalandet på torsdagen, som inte inkluderade specifik data, var det första av AstraZeneca om skyddspotentialen hos Vaxzevria som ett booster-shot efter en två-shot-kur av antingen ett mRNA-baserat vaccin eller Vaxzevria. Vacciner baserade på mRNA-teknologi är tillverkade av BioNTech-Pfizer (22UAy.DE)(PFE.N) och Moderna (MRNA.O).

Företaget sa att fynden "lägger till den växande mängden bevis som stöder Vaxzevria som en tredje dosbooster oberoende av de primära vaccinationsscheman som testas".

Uppgifterna om Vaxzevrias potential som en booster kom från en jämförande analys i ett försök som testade ett omdesignat vaccin som använder vektorteknologin bakom Vaxzevria men riktar sig till den nu ersatta Beta-varianten. AstraZeneca försöker visa att det Beta-specifika vaccinet har potential även mot andra varianter och fler försöksdata förväntas under första halvåret.

Separat inledde Oxford University och AstraZeneca förra månaden arbetet med ett vaccin specifikt inriktat på Omicron, även om Astra - såväl som andra vaccintillverkare i liknande utvecklingsprojekt - har sagt att det ännu inte var klart om en sådan uppgradering behövdes.

Annons

En stor brittisk studie i december fann att AstraZenecas spruta ökade antikroppar när det gavs som en booster efter initial vaccination med sin egen spruta eller Pfizers, men det var före den explosiva spridningen av Omicron-varianten.

Men studien vid den tiden drog slutsatsen att mRNA-vacciner tillverkade av Pfizer och Moderna (MRNA.O) gav en största boost till antikroppar när den gavs som en tredje dos.

AstraZeneca och dess kontraktstillverkningspartner har levererat över 2.5 miljarder doser globalt av sitt vaccin, även om det inte är godkänt i USA, medan BioNTech-Pfizer har levererat cirka 2.6 miljarder doser.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend