Anslut dig till vårt nätverk!

Tillsammans med

Världen intensifierar kampen för att garantera livsmedelssäkerhet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Allt från svält och krig till klimatförändringar och markanvändning har vanligtvis en sak gemensamt – livsmedelsförsörjning.

Problemen med livsmedelsförsörjning har kommit alltmer i förgrunden under de senaste åren och har vanligtvis drabbat människor i de fattigaste länderna i utvecklingsländerna.

Men konflikten i Ukraina, och de efterföljande spin-off-effekterna för stigande livsmedelspriser och levnadskostnader, har också gjort rika européer allt mer medvetna om potentiella problem med livsmedelsförsörjningen.

Frågan lyftes fram förra veckan av EU:s rådsordförande Charles Michel vid G20-toppmötet i Indien – mötet mellan världens rikaste länder – där han talade om "de globala konsekvenserna" av nuvarande konflikter, "särskilt livsmedels- (och energi-)säkerheten .”

Hans budskap återspeglas delvis av vänsterledamoten Mick Wallace (Independents for Change, Irland) som säger: "Vetenskapen är helt klar, de största hoten mot vår livsmedelssäkerhet och mot jordbrukets framtid är klimat- och biologisk mångfaldskriser."

Europeiska unionen och det internationella samfundet har nu gått samman för att också uttrycka "oro" över det "stigande hotet" mot den globala livsmedelsförsörjningen.

När EU-ambassadören Charlotte Adriaen talade vid ett evenemang förra veckan uppmanade alla parter att "förena sina krafter" för att säkerställa att alla har "tillgång till säker och näringsrik mat".

Annons

Baserat på World Food Summit 1996 definieras livsmedelssäkerhet när alla människor, vid alla tidpunkter, "har fysisk och ekonomisk tillgång till tillräckligt med säker och näringsrik mat som uppfyller deras kostbehov och matpreferenser för ett aktivt och hälsosamt liv."

I november förra året presenterade EU ett nytt humanitärt biståndspaket på 210 miljoner euro som ska rullas ut i 15 länder. Detta tar upp EU:s övergripande stöd för global livsmedelsförsörjning till upp till 18 miljarder euro mellan 2020-2024. EU-kommissionen säger att den ständigt "trappar upp" stödet för att hjälpa de som drabbas hårdast av de förödande effekterna av den ökande livsmedelsosäkerheten globalt.

En internationell konferens om livsmedelsförsörjning förra veckan hörde att nuvarande prognoser tyder på att omkring 670 miljoner människor fortfarande kommer att vara hungriga år 2030. Det finns, sades det också, ett "växande hot" från klimatförändringarna mot livsmedelsförsörjningen i Centralasien och resten av världen.

Den internationella konferensen om livsmedelsförsörjning (7-8 september) hörde att klockan tickar på den mycket uppmärksammade 2030-agendan och SDGs (Sustainable Development Goals).

SDGs, även kända som de globala målen, antogs av FN 2015 som en universell uppmaning till handling för att utrota fattigdom, skydda planeten och säkerställa att alla människor senast 2030 åtnjuter fred och välstånd.

Eftersom det nu är mindre än sju år kvar att implementera 2030-agendan finns det ett akut behov av att "accelerera och intensifiera" åtgärder, sades konferensen.

Andra områden av oro som lyftes fram vid evenemanget, där höga EU-tjänstemän och regeringsministrar från flera EU-medlemsstater deltog, inkluderar växande osäkerhet om utsikterna för handel med jordbruksprodukter och den globala ekonomin inom en snar framtid.

Effekten av handelsrestriktioner är också oroande, noterades.

Budskapet förstärktes denna vecka (11 september) av Europeiska kommissionen när den presenterade sin ekonomiska prognos för 2023. Prognosen reviderar tillväxten i EU:s ekonomi ned till 0.8 % 2023, från 1 % som prognostiserades i vårprognosen och 1.4 % i 2024, från 1.7 %. 

På konferensen i Samarkand sa EU-ambassadör Adriaen att evenemanget var en möjlighet för flera länder och organisationer att träffas för att diskutera den "viktiga" frågan om livsmedelsförsörjning.

Syftet, anser hon, borde vara att "förena sina krafter i ett försök att arbeta tillsammans för att säkerställa att människor har tillgång till bra, näringsrik och säker mat."

Matens överkomliga priser är en annan fråga och i allt högre grad nuförtiden måste klimatförändringarna och dess inverkan på jordbruket och produktionen också beaktas, sade Adriaen.

"Livsmedelssäkerhet är en viktig och extraordinär fråga för hela världen", sa Adriaen.

Ytterligare kommentar kommer från Dr Qu Dongyu, generaldirektör för FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) som gav lite tekniskt stöd till förra veckans konferens. Han sa att det var viktigt att se över tillståndet för global livsmedelssäkerhet "i samband med transformation av jordbrukslivsmedelssystem" på vägen mot att uppnå 2030-agendan och SDGs.

En del av lösningen, sa Qu, är att "förbättra produktionen och samtidigt erbjuda en hållbar försörjning genom internationell handel och genom smidig logistik, mattillgänglighet, mattillgänglighet och mat överkomlig."

Turkiets jordbruksminister Ibrahim Yumakli säger att de senaste händelserna har belyst "vikten" av livsmedelsförsörjning, och tillägger att sådana händelser inkluderar "snabbt förändrade klimatförhållanden, demokratiska förändringar och problem med tillgång till mat."

Han sa, "Tyvärr påverkar dessa problem vanligtvis och mestadels de fattiga, men alla borde ha tillgång till adekvat och näringsrik mat."

Han varnar för att upp till 600 miljoner världen över kommer att fortsätta att möta undernäring år 2030, och tillägger, "även så kan SDG fortfarande uppnås med närmare samarbete."

Francesco Lollobrigida, Italiens jordbruksminister, sa att frågan om livsmedelstrygghet kommer att lyftas fram nästa år när hans land är värd för G7-toppmötet.

Det kommer att vara en chans, säger han, "att bekräfta behovet av fler utvecklingsländer för att stödja forskning på global nivå så att ingen lämnas bakom."

På andra håll sa Sinhu Bhaskar, VD för EST Group, att hans företag försökte minska sitt koldioxidavtryck i ett försök att hjälpa till att ta itu med problemet och tillade: "Vi måste alla också minska vårt beroende av att generera inkomster från bara en sektor (jordbruk) .Vi måste angripa detta problem på ett mer holistiskt sätt. Om vi ​​gör det tror jag att vi kan bli framgångsrika."

En så kallad "Samarkand-deklaration", som utfärdades efter konferensen, innehåller cirka 24 rekommendationer. Dessa inkluderar:

Att utveckla jordbruket på ett miljövänligt och biologisk mångfaldsfrämjande sätt, samtidigt som vattenresurserna utnyttjas på bästa sätt;

Uppmuntra främjandet av hälsosamma matvanor bland allmänheten, särskilt barn och tonåringar, genom implementering av allomfattande näringsinitiativ i skolor och

Utvidga kvinnors rättigheter och möjligheter på landsbygden, för att öka deras deltagande i agro-livsmedelssystem;

Stödja små- och familjejordbruk på statlig nivå, öka deras tillgång till ekonomiskt stöd och deras förmåga att producera och utnyttja naturresurser.

Samtidigt undertecknades avtal värda 1.88 miljarder USD vid ett Agri-Food Investment Forum som ägde rum vid sidan av konferensen. Dessa inkluderar direkta investeringar - 24 projekt värda 857.3 miljoner USD; anslag och medel från internationella finansinstitutioner – 14 projekt, totalt 707.5 miljoner USD och handelsavtal värda 319.2 miljoner USD.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend