Anslut dig till vårt nätverk!

Spot

Åsikt: Min vision – ett självständigt Wales i hjärtat av ett reformerat EU

DELA MED SIG:

publicerade

on

Jill-Evans-474x234Foto: © Copyright Jill Evans MEP

Den 22 maj röstar väljarna i EU-valet. Med mer än 50 % av brittisk lagstiftning som härrör från EU, är dessa val mycket viktiga för företag och privatpersoner i Storbritannien. Under veckorna före dessa viktiga val publicerar vi en serie exklusiva artiklar från ledarna för de brittiska grupperna som beskriver deras vision för EU:s framtid och vilken specifik politik de och deras kollegor kämpar för i EU-valet . Den femte artikeln är från Plaid Cymru MEP Jill Evans (avbildad). För att följa Jill Evans på Twitter: @JillEvansMEP

Jag har varit parlamentsledamot för Wales sedan 1999. Mycket har förändrats sedan den tiden, men många möjligheter till verkliga reformer har också missats. I en tid då människor känner att EU är mer avlägset än någonsin, är det viktigt att vi har en rationell och öppen debatt om dess framtid. I det nuvarande politiska klimatet i Storbritannien har det hittills visat sig omöjligt. Men vi måste försöka ersätta skrämselpropaganda och missförstånd med verklig analys av vad som ligger i vårt bästa.

Wales gynnas av EU-medlemskapet och EU gynnas av att ha Wales inom sina gränser. Plaid Cymrus mål är att Wales ska bli ett eget medlemsland. Som en oberoende ledamot skulle Wales ha nio eller tio ledamöter i stället för de nuvarande fyra. Vi skulle ha en kommissionsledamot och möjlighet att inneha ordförandeskapet i rådet, vilket skulle göra det möjligt för oss att ha mer kontroll över rådets dagordning och prioriteringar och ökat inflytande i förhandlingar om lagstiftning. Framför allt skulle Wales röst i rådet göras i Wales intresse av en walesisk minister, snarare än en brittisk minister.

Eftersom det walesiska nationella intresset skiljer sig från det brittiska intresset. Vi är en unik nation med vår egen kultur och våra egna språk. På varandra följande brittiska regeringar misslyckades med att anta en regional politik för att hantera nivåerna av fattigdom och arbetslöshet som orsakats av nedgången inom tung industri och tillverkning. Däremot ger EU:s regionalpolitik som manifesteras i strukturfonderna fortfarande enorma mängder finansiering till West Wales och Valleys – tre fjärdedelar av landet. Dessa medel har inte använts så effektivt som de kunde ha varit för att stärka och bygga en hållbar ekonomi, men de har varit ovärderliga. Ändå har brittiska regeringar av alla färger försökt att återföra regional finansiering som skulle beröva oss denna väsentliga solidaritet: en av EU:s grundläggande principer.

Wales tjänar på att vara med i EU. Vi är en nettomottagare av medlemskap. Över 42 procent av den walesiska handeln sker med EU-länder med över 500 walesiska företag som exporterar över 5 miljarder pund årligen till andra medlemsstater. Omkring 150,000 10 jobb i Wales är beroende av den handeln – en av XNUMX. Dessutom, Storbritanniens medlemskap i EU har fungerat som en språngbräda för att vi ska kunna sluta handelsavtal med länder över hela världen.

Det underliggande problemet är att även om EU har fått befogenheter och utvidgats, har det misslyckats med att bli mer öppet och mer demokratiskt och därmed misslyckats med att bli mer relevant i medborgarnas ögon. Det är därför vi behöver reformer.

Annons

Jag har sett problemen från första hand. En av de skarpaste frågorna är den månatliga flytten från Bryssel till Strasbourg för plenarsessioner under fyra dagar varje månad. Detta kostar cirka 180 miljoner euro och släpper ut 19,000 2 extra ton CO600 årligen. Trots sina betydande befogenheter kan Europaparlamentet inte stoppa denna praxis, även om tre fjärdedelar av parlamentsledamöterna har motsatt sig det och bett rådet att utarbeta en färdplan för en enda plats. Det faktum att de 317 miljoner euro värderade byggnaderna i Strasbourg står tomma XNUMX dagar om året, men fortfarande är uppvärmda och luftkonditionerade, gör inte mycket för att inspirera väljarnas förtroende.

Den ekonomiska krisen flyttade uppmärksamheten från människor till marknader och det måste vändas. Jag motsatte mig de åtstramningsåtgärder som har orsakat sådant elände i hela Europa. Jag förstår varför människor har tappat tron ​​på EU, men svaret är inte att gå därifrån utan att ändra det.

Plaid Cymru tillhör European Free Alliance, som består av partier från nationer och regioner som arbetar för självständighet eller mer självbestämmande och jämlikhet för alla språk och kulturer. Vi sitter med SNP, katalanska, baskiska, galiciska och flamländska partierna. Vi har en vision om ett verkligt folkens Europa: ett effektivt EU.

EU står inför enorma utmaningar men jag tror att fördelarna med EU-medlemskap vida överväger de negativa. Det kan och måste förändras.

Hotet om klimatförändringar är större än någonsin. Detta kan bara lösas genom internationellt samarbete. EU måste återupprätta sin roll som världsledande på detta område.

Och i år när vi firar hundraårsminnet av första världskrigets fasor, påminns vi om en av EU:s grundläggande principer: att främja fred och tolerans. Det innebär en utökad roll i konfliktförebyggande, försvar av mänskliga rättigheter och arbetarrättigheter och bekämpning av fattigdom och orättvisor. Många hånade tilldelningen av Nobels fredspris till EU 2012 för dess roll i att upprätthålla freden i Europa. Men jag tror att det under detta speciella minnesår finns en verklig möjlighet för EU att bevisa sitt värde för att skapa ett bättre Europa för alla sina medborgare. Vi kan få Europa att fungera för oss alla.

© Copyright Endeavour Public Affairs 2014

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend