Anslut dig till vårt nätverk!

UAE

Förenade Arabemiratens fortsatta acceptans av ryska kontanter är par för kursen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

När västländer står i kö för att införa rejäla ekonomiska sanktioner mot Ryssland och dess oligarker efter Kremls invasion av Ukraina, håller Förenade Arabemiraten på att bli en av de mest iögonfallande platserna som fortfarande välkomnar ryska rubel utan att ställa obekväma frågor om deras härkomst. I orden av KCL Professor Andreas Krieg, "Förenade Arabemiraten är inte ett land som följer ett liberalt, västerländskt regelbaserat system".

Emiraten har faktiskt en lång historia av att spela snabbt och löst med internationella finansiella normer, och som ett resultat har de varit intrasslade i många av de största finansiella skandalerna under det senaste decenniet, från riskkapitalbolaget Abraajs kollaps på hemmaplan till stora fall av penningtvätt och korruption från Angola till Island. Förenade Arabemiraten har högljutt basunerat ut de senaste reformerna i ett försök att uppvakta internationella investeringar, men landets villighet att fortsätta att ta emot ryska kontanter understryker alltför tydligt att sådana gester bara är fönsterputsning för en regering som prioriterar vinst över allt annat.

Abu Dhabi öppet för affärer

Det har inte bara Förenade Arabemiratens regering borstade av bön från USA om att öka oljeproduktionen för att minska beroendet av ryska förnödenheter och avstod från att rösta från att stödja ett Washington-stödt fördömande av kriget, men emiratiska tjänstemän har gjort det enligt uppgift informerad ryssarna att de inte kommer att genomdriva några sanktioner mot Moskva om de inte får mandat att göra det av FN. Med tanke på att Ryssland kan och skulle lägga in sitt veto mot det beslutet, finns det ingen risk för att en sådan händelse inträffar.

Vid ett besök nyligen i Abu Dhabi, Tysklands ekonomiminister Robert Habeck insamlat frågan om att Förenade Arabemiraten och andra Gulfstater fortsätter att välkomna ryska kontanter. "Jag ber inte att de ska gå med i sanktionerna", betonade Habeck, "men jag ber [dem] att inte vara en profitör på europeiska och amerikanska sanktioner". Det är högst tveksamt om Emirates kommer att lyssna på Habecks begäran - en ny exponerad belysa det faktum att affärsmän och tjänstemän med nära band till Putin har tillgångar på cirka 314 miljoner dollar i Dubai. Det verkar troligt att Förenade Arabemiraten kommer att erbjuda Ryssland en fristad och alternativa ekonomiska möjligheter, precis som man tidigare har gjort för sanktionsinriktade nationer som Iran, Nordkorea och Venezuela.

En heta meritlista, från Abraaj till Angola

Förenade Arabemiratens uppenbara vilja att undergräva västerländska sanktioner mot Ryssland passar in i ett bredare mönster av att undvika internationella affärsnormer och praxis. Detta har fått landet i varmt vatten flera gånger, eftersom Emiraten har spelat en huvudroll i enorma finanssektorskandaler som 2018 kollaps av det Dubai-baserade private equity-bolaget Abraaj.

Annons

Abraajs grundare Ariq Naqvi, som en gång hade befäl över cirka 14 miljarder dollar i tillgångar, anklagas nu för förskingring och förskingring av private equity. Dubai Financial Services Authority (DFSA) har mött kritik för sin initialt slöa reaktion på den storskaliga ekonomiska brottsligheten, smällande för sent Abraaj med ett straff på 315 miljoner dollar månader efter att skandalen bröt och bara böter Naqvi i januari 2022 för sin roll i det uppenbara bedrägeriet.

Fyra år efter Abraajs implosion har de emiratiska myndigheterna ännu inte utrett några avgörande konsekvenser för det Dubai-baserade dotterbolaget av revisorer. KPMG, vars underlåtenhet att upptäcka oegentligheter i Abraajs bokföring är bara en av många anklagelser om slarvig revision som riktats mot det multinationella Big Four-företaget. KPMG är för närvarande stämd i Dubais domstolar för 600 miljoner dollar för sin roll i Abraaj-affären, med kärande som hävdade att revisorn "misslyckades med att upprätthålla oberoendet" och bröt mot sin omsorgsplikt.

Att säkerställa att alla spelare i Abraaj-skandalen står inför ansvar kommer att vara avgörande för att återinsätta skadad tro i UAE:s finansiella sektor, särskilt eftersom Abraaj är det långt ifrån det enda fallet där Emirates finansiella institutioner har utnyttjats för skattebrott. Ta Isabel dos Santos till exempel; dotter till den tidigare angolanske presidenten och Afrikas rikaste kvinna, dos Santos påstås avlastade nästan 200 miljoner dollar i offentliga medel till ett skalföretag i Dubai.

Liknande enheter i Emiraten har fungerat som underlättare för mutor mellan isländska fiskeutrustningar som plundrar namibiska vatten, samt intermediärer i exproprieringen av uppskattningsvis 7 miljarder dollar av sydafrikanska skattebetalares pengar av familjen Gupta. Tre av den utskämda familjens bröder är fortfarande på lam i Dubai, där myndigheterna ha ännu att överlämna dem trots ett utlämningsavtal med Sydafrika.

Handlingar i strid med ord

Sammantaget gör denna tvättlista över förseelser det mycket tydligt varför Financial Action Task Force (FATF) nyligen grålistad Förenade Arabemiraten som en jurisdiktion med hög risk för penningtvätt och andra ekonomiska brott. Den pinsamma beteckningen kommer när Förenade Arabemiraten försöker stärka sin profil som ett regionalt finansiellt nav, inklusive genom framställning ändringar av mer än 40 affärslagar för att locka till sig utländska direktinvesteringar.

Emirates har sett en viss framgång i att bli en internationell finansiell koppling. Dubai International Financial Centre (DIFC) rapporterade superlativa resultat förra året och uppnådde sina mål för 2024 tre år före schemat. Inte bara fick det en ökning med 36 % i nya företagsregistreringar 2021, utan det upplevde också en intäktsökning på 16 % och ökade vinsten med 26 % från året innan. Alla tre siffrorna var de högsta någonsin. FATF-beslutet och Förenade Arabemiratens acceptans av medel från ett allt mer isolerat Ryssland kan dock hota att upphäva dessa anmärkningsvärda framsteg, vilket tyder på att – reformer och flashiga affärsforum till trots – Förenade Arabemiraten skulle fortfarande hellre blunda för problematiska finansiella flöden än spela enligt ett regelbaserat system.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend