Anslut dig till vårt nätverk!

Vitryssland

#Vitryssland: EU måste ompröva sina förbindelser efter Lukasjenkos tillslag mot civila

DELA MED SIG:

publicerade

on

ALDE-gruppen i Europaparlamentet fördömer kraftigt det massiva tillslag som kravallpolisen inledde mot demonstranter som försöker hålla en förbjuden marsch i Vitryssland. Nästan tusen personer greps och många av dem misshandlades av polis och behövde läkarvård under helgen. 

Demonstranter i Vitryssland gick ut på gatan som reaktion på en ny arbetslag som tvingar medborgare att betala regeringen motsvarande 240 euro om de arbetar mindre än sex månader på ett år, eller om de inte registrerar sig hos statliga arbetsbörser.

Hans van Baalen MEP (VVD, Nederländerna), ALDE-gruppens samordnare i utrikesutskottet, sa: "I Vitryssland gick tusentals ut på gatorna i fredlig protest men samlades ihop och arresterades i massor. Om Vitryssland verkligen vill förbättra sina band med väst och minska sitt beroende av Ryssland måste man sluta behandla oppositionen och kräsna röster med sådana hårdhänta tillvägagångssätt. De vitryska myndigheterna bör släppa alla politiska fångar omedelbart.”

Petras Auštrevičius MEP (Liberal Movement of Litauen) sa att detta är den värsta attacken från myndigheterna i Vitryssland mot obeväpnade civila under de senaste 7 åren:

"Förtrycket av demonstranter i Vitryssland är i omfattning utan motstycke sedan 2010. Tyvärr kommer de exakt ett år efter EU-rådets beslut att ingå en så kallad återengagemangspolitik med Minsk. President Lukasjenko visade ömsesidighet genom att rigga parlamentsvalen i september 2016, genom att behålla dödsstraffet i kraft och genom att slå ner på fredliga demonstranter på gatorna i Minsk och i hela landet. Jag är övertygad om att EU:s hållning gentemot Lukasjenkos regim har varit felaktig och bör läggas på en fastare värderingsbaserad grund. EU bör avbryta sitt ekonomiska bistånd som går direkt till Lukasjenkos regering och istället stödja dem som strävar efter ett europeiskt och demokratiskt Vitryssland. Alla ansvariga för våldshandlingar måste föras upp på sanktionslistan.”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend