Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

#Skatte: Ledamöterna täpper till skattekryphål som missbrukar olika behandling av skatter i tredjeländer – så kallade "hybridfelmatchningar"

DELA MED SIG:

publicerade

on

Ledamöterna i utskottet för ekonomi och valutafrågor har röstat för att täppa till kryphål som gör att några av världens största företag kan undvika att betala skatt på vinster genom att utnyttja skillnader i skattesystemen i EU och tredjeländer.

De stödde en resolution som rekommenderar ändringar av EU:s direktiv mot skatteflykt med 44 röster för, 0 röster emot och 2 nedlagda röster. Dessa ändringar hänför sig till de olika skattereglerna i tredjeländer som ger upphov till kryphål - "hybridfelmatchningar" - och gör det möjligt för företag att undgå skatt i båda jurisdiktionerna.

”Dessa arrangemang används ofta av de största företagen med det enda syftet att minska företagsbeskattningen. Vi har sett det i både Apple-fallet och i McDonald's-fallet. Det är på tiden att dessa företag betalar sin beskärda del av skatten, säger föredragande Olle Ludvigsson (S&D, SE).

Dessa obalanser tillåter till exempel företag etablerade i två jurisdiktioner (inom och utanför EU) att använda bristen på samordning mellan nationella skattesystem för att antingen dra av samma utgifter i båda jurisdiktionerna (så att företaget åtnjuter ett dubbelskatteavdrag). eller att få en betalning redovisad som avdragsgill i en jurisdiktion men inte redovisad som skattepliktig inkomst i den andra.

Hybridfelmatchningar kan också äga rum inom en stat, vilket framgår av det senaste beslutet om SDF Suez (nu Engie).

Margrethe Vestager, kommissionsledamot med ansvar för konkurrenspolitiken, sa då att: "finansiella transaktioner kan beskattas olika beroende på typ av transaktion, eget kapital eller skuld - men ett enda företag kan inte ha det bästa av två världar för en och samma transaktion."

Det är troligt att kommissionen kommer att avgöra liknande fall i länder som tillåtit liknande arrangemang

Annons

Parlamentet hörs endast i skattefrågor, så det kan inte stoppa förslaget i dess nuvarande form. Rapporten går nu till rådet för behandling.

Bakgrund

En "hybrid mismatch" är en situation där en gränsöverskridande verksamhet behandlas olika skattemässigt av de inblandade länderna, vilket resulterar i en förmånlig skattebehandling. Hybrida missmatchningar används som aggressiva skatteplaneringsstrukturer, vilket i sin tur utlöser politiska reaktioner för att neutralisera deras skatteeffekter. När rådet antog direktivet om skatteundandragande i juli 2016 begärde rådet att kommissionen skulle lägga fram ett förslag om hybridfelmatchningar som involverar tredjeländer. Den ändring som kommissionen föreslog den 25 oktober utvidgar bestämmelserna i direktivet i enlighet med detta. Den syftar till att neutralisera bristande överensstämmelse genom att ålägga medlemsstaterna att neka skattebetalarnas avdrag för betalningar eller genom att kräva att skattebetalarna inkluderar en betalning eller en vinst i sin beskattningsbara inkomst.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend