Anslut dig till vårt nätverk!

EU

EU publicerar redigerat AstraZeneca-avtal om förhandsköp

publicerade

on

Efter en het debatt om innehållet i EU: s kontrakt med AstraZeneca (AZ), gick företaget med på att offentliggöra en redigerad version av det förhandsköpsavtal (APA) som det nådde med EU. De kontrakt verkar bekräfta EU: s ståndpunkt. 

Tidigare på dagen sa EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen enligt uppgift på tysk radio att åtagandena i avtalet var bindande och kristallklara och att alla produktionsanläggningar, inklusive de i Storbritannien, nämns i kontraktet. 

Annons

Publikationen följde en förnyad begäran från Europeiska kommissionen (27 januari) om att AstraZeneca skulle publicera kontraktet signerad mellan de två partierna den 27 augusti 2020. En europeisk tjänsteman informerade journalister om att de allra flesta redaktioner hade gjorts på företagens begäran, med endast två små redaktioner om pågående förhandlingar som begärts av EU-sidan. Även om kommissionen skulle ha föredragit att ett mer fullständigt dokument, inklusive schemat för dosavgivning, skulle inkluderas, beslutade det att det var att föredra att publicera vad den kunde så snabbt som möjligt. 

'Bästa försök'

Kontraktet hänvisar upprepade gånger till "bästa rimliga ansträngningar", i hans intervju med Republiken (26 januari) hävdade AstraZenecas VD Pascal Soriot att hans företag hade "inga skyldigheter, bara bästa ansträngningar" för att uppfylla leveransscheman för vacciner till EU. Han sa att AstraZeneca skulle: "göra vårt bästa, men vi kan inte garantera att vi kommer att lyckas."

Annons

En ledande europeisk tjänsteman riktade journalister till en artikel i The Guardian. I artikeln David Greene, presidenten för (engelska och walesiska) advokatsamhället, spekulerade: ”Om de [AZ] gav försäkringar om att de gjorde rimliga bästa ansträngningar för att förse EU men faktiskt förde material från en plats till en annan, att skulle kunna vara ett potentiellt brott mot skyldigheterna att använda rimliga bästa ansträngningar. ” I samma artikel citeras juridisk kommentator, David Allen Green, som är bekant med offentlig offentlig upphandling: ”Förekomsten av den” bästa ansträngningen ”kanske inte är så användbar för AstraZeneca, om den korrekta konstruktionen av kontraktet är att den inte täcker omledd kapacitet i motsats till brist på kapacitet. ”

Kommissionen gjorde en analogi med avsikt (män rea) i straffrätten som säger att det skulle vara för en domare att till exempel avgöra om AZ i jämförelse med ett annat liknande företag hade gjort "bästa rimliga ansträngningar", eller om det var acceptabelt att EU endast hade fått vaccindoser från en växt. 

Storbritannien först?

I sin intervju sa Soriot att sedan Förenade kungariket undertecknade först skulle det levereras först och beskrev det som "rättvist nog". I avtalet gjorde AstraZeneca dock ett uttryckligt åtagande att de inte omfattas av några skyldigheter som strider mot de skyldigheter det har gentemot EU:

Artikel 13 e AstraZeneca, avancerat inköpsavtal med EU

Soriot hävdade också att de brittiska tillverkningsanläggningarna specifikt var dedikerade till Förenade kungarikets kontrakt och leverans, med möjlighet att EU skulle dra nytta av den brittiska produktionen senare. Kontraktet är dock uttryckligt att de brittiska fabrikerna ingår i avtalet.

Artikel 5.4, AstraZeneca, avancerat inköpsavtal med EU

 Samma tjänsteman riktade journalister till schema A, som även om de redigeras indikerar de involverade växterna. 

Schema A, AstraZeneca, avancerat inköpsavtal med EU

Kommissionen hoppas kunna offentliggöra alla kontrakt inom förhandsköpsavtalen inom en snar framtid.

Senare idag (29 januari) kommer kommissionen att offentliggöra en genomförandeförordning som möjliggör större transparens och tydlighet när det gäller förflyttning av vacciner, med möjlighet till exportrestriktioner.

Fortsätt läsa
Annons

Europeiska kommissionen

NextGenerationEU: Europeiska kommissionen betalar ut 231 miljoner euro i förfinansiering till Slovenien

publicerade

on

Europeiska kommissionen har betalat ut 231 miljoner euro till Slovenien i förfinansiering, motsvarande 13% av landets bidragstilldelning under återhämtnings- och motståndskraftsfaciliteten (RRF). Förfinansieringsbetalningen hjälper till att sätta igång genomförandet av de viktiga investerings- och reformåtgärder som beskrivs i Sloveniens återhämtnings- och motståndskraftsplan. Kommissionen kommer att godkänna ytterligare utbetalningar baserade på genomförandet av de investeringar och reformer som beskrivs i Sloveniens plan för återhämtning och motståndskraft.

Landet kommer att få totalt 2.5 miljarder euro, bestående av 1.8 miljarder euro i bidrag och 705 miljoner euro i lån, under hela planens livstid. Dagens utbetalning följer på det senaste framgångsrika genomförandet av de första låneoperationerna under NextGenerationEU. I slutet av året avser kommissionen att samla in upp till totalt 80 miljarder euro i långsiktig finansiering, som kompletteras med kortsiktiga EU-räkningar, för att finansiera de första planerade utbetalningarna till medlemsstaterna under NextGenerationEU.

RRF är kärnan i NextGenerationEU som kommer att ge 800 miljarder euro (i löpande priser) för att stödja investeringar och reformer i medlemsstaterna. Den slovenska planen är en del av EU: s svar utan motstycke för att komma starkare ur covid-19-krisen, främja de gröna och digitala övergångarna och stärka motståndskraften och sammanhållningen i våra samhällen. A pressmeddelande finns tillgänglig online.

Annons

Fortsätt läsa

Cypern

NextGenerationEU: Europeiska kommissionen betalar ut 157 miljoner euro i förfinansiering till Cypern

publicerade

on

Europeiska kommissionen har betalat ut 157 miljoner euro till Cypern i förfinansiering, vilket motsvarar 13% av landets finansiella anslag under återhämtnings- och resiliensfaciliteten (RRF). Förfinansieringsbetalningen hjälper till att sätta igång genomförandet av de viktiga investerings- och reformåtgärder som beskrivs i Cyperns plan för återhämtning och motståndskraft. Kommissionen kommer att godkänna ytterligare utbetalningar baserade på genomförandet av de investeringar och reformer som beskrivs i Cyperns plan för återhämtning och motståndskraft.

Landet kommer att få 1.2 miljarder euro totalt under planens livstid, med 1 miljard euro i bidrag och 200 miljoner euro i lån. Dagens utbetalning följer på det senaste framgångsrika genomförandet av de första låneoperationerna under NextGenerationEU. I slutet av året avser kommissionen att samla in upp till totalt 80 miljarder euro i långsiktig finansiering, som kompletteras med kortsiktiga EU-räkningar, för att finansiera de första planerade utbetalningarna till medlemsstaterna under NextGenerationEU. En del av NextGenerationEU kommer RRF att tillhandahålla 723.8 miljarder euro (i löpande priser) för att stödja investeringar och reformer i medlemsstaterna.

Den cypriotiska planen är en del av EU: s svar utan motstycke för att komma starkare ur covid-19-krisen, främja de gröna och digitala övergångarna och stärka motståndskraften och sammanhållningen i våra samhällen. A pressmeddelande finns tillgänglig online.

Annons

Fortsätt läsa

Belgien

EU: s sammanhållningspolitik: Belgien, Tyskland, Spanien och Italien får 373 miljoner euro för att stödja hälso- och socialtjänster, små och medelstora företag och social integration

publicerade

on

Kommissionen har beviljat 373 miljoner euro till fem Europeiska socialfonden (ESF) och Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) operativa program (OP) i Belgien, Tyskland, Spanien och Italien för att hjälpa länderna med nödsituationer och reparationer av coronavirus inom ramen för REACT-EU. I Belgien kommer ändringen av Wallonia OP att tillhandahålla ytterligare 64.8 miljoner euro för förvärv av medicinsk utrustning för hälsovårdstjänster och innovation.

Medlen kommer att stödja små och medelstora företag i utvecklingen av e-handel, cybersäkerhet, webbplatser och onlinebutiker, samt den regionala gröna ekonomin genom energieffektivitet, miljöskydd, utveckling av smarta städer och koldioxidsnål offentlig infrastruktur. I Tyskland, i delstaten Hessen, kommer 55.4 miljoner euro att stödja hälsorelaterad forskningsinfrastruktur, diagnostisk kapacitet och innovation vid universitet och andra forskningsinstitutioner samt investeringar i forskning, utveckling och innovation inom områdena klimat och hållbar utveckling. Denna ändring kommer också att ge stöd till små och medelstora företag och fonder för nystartade företag genom en investeringsfond.

I Sachsen-Anhalt kommer 75.7 miljoner euro att underlätta samarbete mellan små och medelstora företag och institutioner inom forskning, utveckling och innovation, och tillhandahålla investeringar och rörelsekapital för mikroföretag som drabbats av coronaviruskrisen. Dessutom kommer fonderna att möjliggöra investeringar i företagens energieffektivitet, stödja digital innovation i små och medelstora företag och förvärva digital utrustning för skolor och kulturinstitutioner. I Italien kommer det nationella OP 'Social Inclusion' att få 90 miljoner euro för att främja den sociala integrationen av människor som upplever svår materiell brist, hemlöshet eller extrem marginalisering genom tjänsterna 'Housing First' som kombinerar tillhandahållande av omedelbara bostäder med möjliggörande av social- och arbetsförmedlingstjänster .

Annons

I Spanien kommer 87 miljoner euro att läggas till ESF OP för Castilla y León för att stödja egenföretagare och arbetare som fick sina kontrakt avbrutna eller reducerade på grund av krisen. Pengarna kommer också att hjälpa hårt drabbade företag att undvika uppsägningar, särskilt inom turistsektorn. Slutligen behövs pengarna för att tillåta viktiga sociala tjänster att fortsätta på ett säkert sätt och för att säkerställa utbildningskontinuitet under hela pandemin genom att anställa ytterligare personal.

REACT-EU är en del av NextGenerationEU och ger ytterligare 50.6 miljarder euro ytterligare finansiering (i löpande priser) till sammanhållningspolitiska program under 2021 och 2022. Åtgärderna fokuserar på att stödja arbetsmarknadens motståndskraft, jobb, små och medelstora företag och låginkomstfamiljer, samt att sätta framtidssäker grund för de gröna och digitala övergångarna och en hållbar socioekonomisk återhämtning.

Annons

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend