Anslut dig till vårt nätverk!

EU

IOM säger nya vittnen lämna ytterligare detaljer om Mediterranean skeppsbrott tragedi

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

0 Internationella organisationen för migration (IOM) Greklands personal på Kreta intervjuade idag (17 september) fler överlevande från det avsiktliga skeppsbrottet av migranter på väg till Europa från Egypten. De överlevande bekräftade att människohandlarna blev våldsamma när de 500 migranterna de eskorterade till Europa vägrade att byta till en osjövärd båt. De överlevande berättade för IOM tisdag att de redan hade tvingats byta båt tre gånger. När de vägrade en fjärde växling - för att de kände att det mindre fartyget var osäkert - följde ett våldsamt argument. Smugglarna hotade att om passagerarna inte gick ombord på den mindre båten skulle de återlämnas till Egypten, berättade de överlevande till IOM. Migranterna kvarstod och sa att de hellre skulle återvända än att gå ombord på den mindre båten. I detta skede, enligt vittnesmål från fyra av sex överlevande, började de tio smugglarna, som sägs vara palestinier och egyptier, skrika och kasta pinnar mot migranterna.

Smugglarfartyget närmade sig båten med migranter varav några lyckades hoppa in i den mindre båten. Vittnen säger att smugglarna tvingade dem i vattnet och sedan stötte på den större båten. Det började sjunka omedelbart medan smugglarna stannade i området tills de var säkra på att migrantfartyget hade sjunkit, sade vittnen. ”När de slog vår båt väntade de på att se till att den hade sjunkit helt innan de lämnade. De skrattade, berättade en av de överlevande till IOM. "När båten slogs först dödade en av passagerarna själv i förtvivlan genom att hänga", tillade han.

De överlevande, bland dem kvinnor, inkluderade två palestinska medborgare, en egyptisk medborgare och en syrisk. Alla vittnen uppgav att smugglarna var palestinska och egyptiska medborgare. De två palestinska överlevande på Kreta sa att deras resa förhoppningsvis började på vad de kallade ett "resekontor" i Gaza, som ordnade för att få dem till Italien. Kostnaden för resan för varje invandrare var USD 2000, betalad i förskott. De överlevande sa att de hade fått bidrag för att bygga om sina hem och använt det för att betala smugglarna. Migranterna uppmanades av "resekontoret" att vara på en viss plats i Egypten så att de kunde resa vidare med båt.

Enligt deras uttalanden anlände de separat till mötet i Egypten där fyra bussar väntade på att ta dem till hamnen i Damietta nära Alexandria. De överlevande uppskattade att varje buss innehöll upp till 100 personer. Vid hamnen gick de ombord på ett fartyg, som de uppskattade var 15-18 meter långa med migranter redan ombord. "När vi kom till hamnen för att gå ombord såg det ut som att fartyget redan var halvfullt", sa vittnet. Kaptenen gjorde ett antal anställda och räknade 10-400 invandrare utan att inkludera minderåriga under 450 år. Baserat på detta vittnesbörd tror IOM att upp till 100 barn kan ha varit ombord och försvunnit till sjöss.

Enligt vittnesbörd hade fartyget två däck med 300 personer under och 200 på övre däck. De var till sjöss i fyra dagar och var tvungna att byta till mindre fartyg tre gånger. Vittnen uppgav att de 300 personer som befann sig på det nedre däcket var fångade och drunknade omedelbart. De överlevande säger att de såg på hur de som kastades i vattnet klamrade sig fast vid varandra och försökte hålla sig vid liv. "Resten av oss kopplade armarna i en cirkel så att ingen annan skulle gå vilse", berättade en överlevande till IOM på Kreta. Flera lyckades hålla sig över vattnet i upp till tre dagar. Men på den tredje dagen förändrades vädret: starka vindar och vågor svepte området och människor började försvinna under vattnet. Någon gång senare plockade ett fraktfartyg nio överlevande. Sju av dessa, inklusive en 2-årig flicka, flögs med en grekisk militärhelikopter till sjukhus på Kreta. En av de överlevande omkom och en flicka förblir i kritiskt tillstånd. Överlevande på Kreta har lämnat myndigheternas information om kriminella gäng till den grekiska kustbevakningen.

Infographic

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend