Anslut dig till vårt nätverk!

Bulgarien

#CitizensRights "under allvarliga attacker i EU"

DELA MED SIG:

publicerade

on

mänskliga rättigheter2

Under de senaste fem åren har människor i hela EU sett storskaliga attacker mot sociala och kulturella rättigheter, diskriminering, attacker och våld mot minoriteter, massövervakning och utmaningar mot demokratiska rättigheter. Särskilt oroande har varit de pågående hoten mot de demokratiska rättigheterna i Ungern, vilket ledde 2013 till Tavares-rapporten som presenterades för Europaparlamentet, som beskriver alternativen för att ta itu med EU-medlemsstater som inte respekterar EU:s grundläggande värderingar som anges i artikel 2 i Fördraget om Europeiska unionen (TEU).

Ungern är dock långt ifrån den enda EU-medlemsstaten där de grundläggande rättigheterna är i fara, med andra högprofilerade exempel under de senaste åren, inklusive Storbritanniens massövervakningsprogram, anti-protestlagar som antagits i Spanien och tvångsvräkningen av romer i Bulgarien och Frankrike.

Det senaste exemplet på den polska regeringens åtgärder mot mediafrihet och rättsligt oberoende illustrerar tyvärr perfekt de nuvarande utmaningarna. Begränsningar av rättsväsendets oberoende som undergräver systemet med kontroller och avvägningar och kränkningar av konstitutionen, begränsningar av de offentliga mediernas autonomi och en utmaning av grundläggande individuella rättigheter är direkta hot mot de värderingar som ligger i hjärtat av den europeiska demokratin.

Sättet som dessa värderingar upprätthålls inom utformningen och genomförandet av både EU:s och inhemska politik och lagstiftning är ganska problematiskt och oroande. Och i båda fallen saknar medborgarna lämpliga verktyg och mekanismer för att ha en verklig inverkan på beslutsfattandet eller för att försvara sina rättigheter.

Vi står för närvarande inför ett dubbelt dilemma, eftersom europeisk demokrati står på spel både när EU:s politik inte illustrerar de värderingar som finns inskrivna i fördragen eller när processen för upprättandet av dem är alltför avlägsen från folket, och när medlemsstaternas attacker mot dessa värderingar undergräver ömsesidigt förtroende som behövs för att upprätta ett område med frihet, säkerhet och social rättvisa.

När EU står inför sådana utmaningar har EU:s huvudsakliga svar varit genom artikel 11 i FEU och dess mekanismer för att uppmuntra medborgarnas deltagande i dess policyutvecklingsprocesser, och artikel 7 i FEU, som gör det möjligt för unionen att reagera på systematiska hot mot grundläggande värderingar från medlemsstaternas sida. Det är dock tydligt att dessa processer inte är tillräckliga. Verktygen för deltagande är ofta svaga eller obefintliga, vilket nekar EU-medborgare möjligheten att engagera sig i EU:s arbete, medan artikel 7 och dess förprocesser sannolikt inte kommer att användas.

Annons

Ett antal förslag har lagts fram för att överbrygga denna lucka och bygga upp EU:s tillsyn över medlemsländer som kränker grundläggande rättigheter och värderingar. Dessa förslag har dock hittills i hög grad lutat åt teknokratiska eller politiska beslut snarare än medborgardeltagande.

European Alternatives och European Civic Forum föreslår något nytt i sättet att ta itu med de demokratiska utmaningarna och hoten mot de grundläggande rättigheterna i EU är desamma – mer deltagande, mer dialog och att placera medborgaren i hjärtat av europeisk politik. Deras rapport ger ett antal rekommendationer till EU-institutionerna för att uppnå detta inom följande områden:

  • Att sätta medborgarnas rättigheter och det gemensamma bästa i centrum för den europeiska politiken
  • Att bli en drivande kraft i att skapa en mer möjliggörande miljö för deltagande
  • Bygga ett tydligt och strukturerat ramverk för regelbunden dialog med det civila samhället
  • Att sätta respekten och främjandet av unionens grundläggande värderingar och de grundläggande europeiska kraven på demokrati och rättsstatsprincipen i första rummet i institutionens agerande
  • Inrättande av deltagande mekanismer och verktyg för att säkerställa skydd av rättigheter i alla medlemsstater
  • Skydda tredjelandsmedborgares rättigheter – inklusive rätten till deltagande

Mer information

Den fullständiga rapporten, inklusive de fullständiga rekommendationerna, kan laddas ner här..

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend