Anslut dig till vårt nätverk!

Asylpolitik

#Europeiska parlamentet: Migration, beskattning och Turkiets roll på veckans agenda

DELA MED SIG:

publicerade

on

invandring

Medan stats- och regeringscheferna kommer att försöka utreda detaljerna i migrationsavtalet mellan EU och Turkiet under det senaste europeiska toppmötet i Bryssel den 17-18 mars, kommer parlamentets utskott också att hantera migrationsfrågor i veckan. Europaparlamentsledamöter röstar om förslag till omlokaliseringssystem för flyktingar och EU: s humanitära visum och bedömer också situationen för de mänskliga rättigheterna i Turkiet. Samtidigt diskuterar skatteutskottet skatteåtgärder med företrädare för multinationella företag.

Migration

On Wednesday 16 March the civil liberties committee votes on Parliament’s own proposals to improve EU migration and refugee policies, including a proposal to establish a centralised EU system for collecting and allocating asylum requests, plus binding relocation and resettlement schemes for refugees. The reports for these proposals also state that the burden of the refugee crisis should be shared by all member states, while asylum requests should be treated in line with the EU’s international commitments.

Kommittén för medborgerliga friheter röstade också om en reform av EU-viseringskoden som syftar till att minska byråkratin. Det innehåller ett förslag till nya humanitära visa som ska utfärdas vid EU: s ambassader utanför EU som gör att asylsökande kan flyga direkt till den medlemsstat där de vill ansöka om asyl.

EU är för närvarande engagerat i förhandlingar med Turkiet om hur man stryker flödet av invandrare. EU har redan godkänt € 3 miljarder i stöd till Turkiet, men mer har begärts. På onsdag kan du gå med en Facebook-chatt med Sylvie Guillaume och Jean Arthuis, ledare för två parlamentariska delegationer som besökte flyktingläger i Turkiet förra månaden.

Turkiet

Annons

Utskottet för utrikesfrågor röstar tisdagen (15 mars) om en lägesrapport som utvärderar hur Turkiet gjorde 2015 om mänskliga rättigheter, mediefrihet och kampen mot korruption.

Beskattning

Multinational firms such as Apple, Google, IKEA and McDonalds, as well as representatives from Guernsey and Jersey, Andorra, Liechtenstein and Monaco are set to talk to Parliament’s special committee on tax rulings on Monday (14 March) and Tuesday (15 March). Tax rulings by member states are seen as easing the tax burden of large corporations at a time when national budgets need more revenue.

TTIP

The international trade committee discusses Monday the ongoing negotiations for the Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) with the US. They also discuss how  disputes between corporations and governments should be settled as part of the partnership and the extent to which Parliament’s demands regarding this and other issues have been taken into account.

Integritetspolicy

EG-domstolen ogiltigförklarade ramarna för dataöverföring mellan USA och EU som kallas Safe Harbor på grund av massövervakning. Utskottet för medborgerliga friheter debatterar torsdagen dess ersättningsskyddskydd, vilket är den nya ramen för privatpersoners överföring av personuppgifter mellan EU och USA.

Dela den här artikeln:

Trend