Anslut dig till vårt nätverk!

Afrika

Afrika kommer att ta emot en humanitär sändning av rysk konstgödsel

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Det ryska företaget Uralchem, en av de största globala tillverkarna och exportörerna av kväve, kalium och komplexa gödselmedel, kommer att leverera sina produkter (urea eller sammansatta gödselmedel) till Afrika utan kostnad.

Detta projekt från Uralchem ​​genomförs i enlighet med FN:s mål för hållbar utveckling nr 2 "Utrota hunger, säkerställa livsmedelssäkerhet och förbättra näring och främja hållbart jordbruk". Projektet i detta skede tillhandahåller humanitär leverans av den första omgången på 25 tusen ton till Republiken Togo (Lomé-hamnen).

Som Dmitry Konyaev, VD för Uralchem, kommenterade: " Mitt i denna komplicerade geopolitiska situation, som avsevärt har påverkat de globala marknadsvillkoren för produktion och konsumtion av gödselmedel, är Uralchem ​​redo att ge stöd till jordbruksproducenter i Afrika genom att göra en gratis leverans av några av vår bas och avancerade produkter. Som en viktig industriaktör förstår vi hur viktigt det är att stödja jordbruket, både på vår hemmamarknad och i Afrika, som har mycket svårt att klara sig igenom denna ekonomiska kris."

Det kan noteras att Uralchems initiativ är det första och unika i sitt slag i världen bland privata företag.

Transporten av Uralchems humanitära last till Afrika kommer kort efter undertecknandet den 22 juli i Istanbul av samförståndsavtalet mellan FN:s sekretariat och Ryssland för att främja rysk mat och gödningsmedel på världsmarknaderna. På FN-sidan undertecknades dokumentet av FN:s generalsekreterare António Guterres.

Huvuduppgiften för detta dokument är att säkerställa en transparent och obehindrad leverans av livsmedel och gödselmedel, inklusive råvaror för deras produktion, till världsmarknaderna. Vi talar i synnerhet om att undanröja hinder inom områdena finans, försäkring och logistik för att uppnå specifika undantag för dessa produkter från de restriktiva åtgärder som ålagts Ryssland. Promemorians löptid är 3 år.

Tidigare hade USA redan utfärdat en allmän licens som tillåter transaktioner med Ryssland relaterade till gödningsmedel, mat, frön, såväl som medicinsk utrustning och mediciner. När Europeiska unionen antog det sjunde paketet med sanktioner mot Ryssland, noterade den också att den hade åtagit sig att undvika alla åtgärder som kan leda till en minskning av livsmedelsförsörjningen runt om i världen.

Annons

Uralchems förmånstagare var den tidigare ryske affärsmannen Dmitrij Mazepin, som föll under EU:s sanktioner och sålde en kontrollerande andel i företaget. Uralchems tillgångar i EU, inklusive dess terminaler för omlastning av gödningsmedel och ammoniak i Lettland, låg också utanför Uralchems kontroll, men hittills har de begränsats av de lettiska myndigheterna på grund av sanktioner. De statliga myndigheterna har ännu inte beslutat att ge tillstånd för transitering av gödningsmedel genom terminalerna, eller ens för import av rysk gödsel för lettiska bönder.

I detta avseende är de senaste uttalandena av Josep Borrell, chef för EU:s utrikespolitik, anmärkningsvärda. Han sade att EU inte utesluter möjligheten att införa partiella ändringar av sanktionerna mot Ryssland, om de har en indirekt inverkan på livsmedels- och gödselmarknaderna. Detta rapporterade den spanska nyhetsbyrån EFE den 26 juli. Enligt Borrell finns det ekonomiska aktörer som "överreagerar" inför sanktioner. "Att ha möjlighet att göra det som inte är förbjudet, de gör det inte", tror Borrel. Han hävdar att samhällets föreslagna sanktioner mot Ryssland "uppenbart utesluter mat och gödningsmedel."

Martin Griffith, FN:s undergeneralsekreterare för humanitära frågor och nödhjälpskoordinator sa vid en briefing den 28 juli att rysk mat och gödselmedel behövs på globala marknader. "Världen behöver export av rysk mat och gödningsmedel. Samtalen handlade inte om att lätta på sanktionerna, de handlade om att undanröja exporthinder. Dessa är alla delar av samma paket", sade han och syftade på avtalet om spannmålsexport och promemorian. mellan Ryssland och FN.

För att lösa problemet med livsmedelskrisen kanske världssamfundet och beslutsfattare inom området för hållbar utveckling bör erkänna gödselmedel som humanitära varor i nivå med livsmedel, mediciner och andra livsviktiga varor, och på så sätt förenkla alla förfaranden relaterade till tillförseln av konstgödsel till världsmarknaden.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend