Anslut dig till vårt nätverk!

Afrika

Zambias president till Europaparlamentet: "Zambia är tillbaka i verksamheten"

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Vi presenterar president Hichilema (avbildad), sade Europaparlamentets ordförande Roberta Metsola att Zambia är ett exempel på en mogen demokrati för hela den afrikanska kontinenten. Nu mer än någonsin, i det nuvarande oroliga geopolitiska sammanhanget och under Rysslands ansträngningar att öka sitt inflytande i Afrika, behöver Zambias framsteg stödjas. President Metsola påminde också ledamöterna om att parlamentet redan 2017 antog en resolution som fördömde fängslandet av president Hichilema på politiskt motiverade anklagelser.

"Zambia är tillbaka i affärer, i Champions league," sade president Hichilema och hänvisade till resultatet av landets senaste val. Han upprepade Zambias åtagande att sätta människors intressen, reformer, fria medier, rättsstatsprincipen, ungdom och utbildning högst upp på sin politiska agenda. Han förespråkade förstärkt samarbete mellan Afrika och EU, mer handel och mer kunskapsutbyte.

"Vi säger kategoriskt nej till kriget i Ukraina. Det är tragiskt och hjärtskärande att bevittna de tusentals döda som förlorats och miljontals fördrivna i onödan, som ett resultat av en konflikt som kan undvikas i Ukraina”, sa president Hichilema när han talade om fred och säkerhet i världen. Han tillade att krigets inverkan märks i hans land i form av högre priser på bränsle, mat och konstgödsel, och han uppmanade alla parter att fokusera mer på att förbättra människors liv, inte att föra krig. President Hichilema erbjöd också sin hjälp för att övervinna matbrist.

President Hichilema uttryckte också sin djupa tacksamhet för Europaparlamentets stöd för honom och för Zambia under hans fängelse och de mörka dagarna av Zambias demokratiska utveckling. "Jag är dig tacksam för att du står upp för mänskliga rättigheter och frihet för alla människor i Zambia", sa han.

Du kan se det formella anförandet av president Hichilema igen här.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend