Anslut dig till vårt nätverk!

Europaparlamentet

Det är dags: EU-kandidatstatus kommer att stärka Ukraina och Europa – Metsola

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europaparlamentets ordförande Roberta Metsola (avbildad) uttalade sig vid Europeiska rådets möte den 23 och 24 juni 2022 i Bryssel.

These months have not been easy. We are facing an aggressive Russia that has ripped up the rules of the game. Every state – every leader – is under unprecedented pressure with:

  • Inflation på tidigare oanade nivåer;
  • en energikris som innebär minskat utbud och stigande kostnader
  • livsmedelsbrist som betyder en reell möjlighet till global svält;
  • the social impact on the most vulnerable in our societies – only just coming out of a two-year pandemic – growing heavier by the day;
  • fluktuerande marknader som underblåser osäkerhet, och;
  • Rysk desinformation driver populism, nationalism och isolationism.

Detta är ett ögonblick där vi måste förbli tillsammans. Det är ett ögonblick som vi inte valde, utan ett som vi inte har något annat val än att möta.

Jag vet att det inte finns några enkla svar eller lätta beslut, var säker på att det finns fel, som vi måste undvika.

Och det skulle ha varit ett historiskt felaktigt beslut att inte ge Ukraina och Moldavien kandidatstatus i dag, eller ge Georgien ett tydligt perspektiv.

Kandidatstatus

Det är ett beslut som är berättigat, som är nödvändigt, som är möjligt och som jag är glad över att se konsensus kring detta bord. Idag är det historiskt!

Annons

EU membership will not come overnight, we have always been honest about that, but candidate status will mean an impetus for an unprecedented reform agenda, it will mean access to programmes, and most significantly it will mean that the hope of those suffering in Ukraine, of those worried in Moldova, will translate into tangible progress. And we should be clear this is not simply some symbolic act, this will strengthen the EU and it will strengthen Ukraine and Moldova. It will show our people, as well as theirs, that our values matter more than rhetoric. That hope can mean results. And other countries waiting – those in the Western Balkans – also need to see hope lead to results. It is time.

Krigetrötthet

Det skulle också vara fel att anta att den allmänna opinionen kommer att fortsätta att driva våra handlingar till stöd för Ukraina eller att underskatta omfattningen av ryskt inflytande. Vi måste erkänna att den inflationsdrivna tröttheten sätter in, att vi ser många fall där våra medborgares motståndskraft mot de sociala och ekonomiska effekterna avtar och vi måste trycka tillbaka hårdare. Vi måste motverka Kremls berättelse och inte matas in i rädslan som den sprider.

Det är inte Green Deal som driver upp priserna eller får inflationen att sväva på nära 20 % i vissa fall. Det är inte våra sanktioner som påverkar köpkraften. Det beror på att Kreml vill ha mer inflytande. Det är för att de vill ha bekvämligheten av vasallstater. Det beror på att de tycker att demokrati är ett bräckligt koncept och försvagar stater. Vi vet att motsatsen är sann.

Klimat och energi

It would be a wrong decision to backslide on our medium and long-term climate goals. We absolutely need to break free from Russian energy, end European energy islands and secure our energy independence – what is strategic autonomy without it? – Equally, we cannot pushback a promise we made to a generation. It is about security as well as the environment. So my appeal is to ensure that immediate, short-term measures do not become the new normal in the medium-term.

Inflation, social och ekonomisk påverkan

Det skulle vara ett felaktigt beslut att avfärda oron för stigande kostnader och inflation som ett övergående fenomen eller att anta att det inte kommer att bli värre. I många stater har vi inte nått toppen ännu. Vi behöver ett stadigt, tydligt och enat förhållningssätt som visar att vi alla är i detta tillsammans. Det finns ingen enstatslösning på de sociala och ekonomiska konsekvenser vi står inför. Ingenting ska vara av bordet.

Sanktioner och bistånd till Ukraina

Samtidigt måste vi påskynda leveransen av militärt, humanitärt och ekonomiskt bistånd till Ukraina. Och vi måste gå vidare med sanktioner.

Sanktioner är ett användbart verktyg om de genomförs på rätt sätt, och här måste vi starta nästa paket, täta kryphål för förlängning var nödvändiga. Och det is nödvändigt, eftersom Ryssland spelar på oss blinkande först. De slår vad om att trycket som de underblåser inom våra samhällen kommer att bryta vår enhet och de kommer att kunna gå tillbaka till framtiden för järnridåer och inflytandesfärer. Av "oss" kontra "dem", av "might is right". Europa har kommit för långt för att låta det hända nu, och trycket ökar också på Ryssland.

Matsäkerhet

Vi måste slå tillbaka mot falsk och cynisk rysk propaganda som skyller den hotande livsmedelskrisen på Ukrainas agerande eller EU-sanktioner. Skulden ligger helt hos angriparen.

Låt mig här berömma kommissionens och medlemsstaternas ansträngningar när det gäller initiativet Solidarity Lanes. Vi bör öka dem och åtgärda logistiska flaskhalsar.

Migration

Vi är vända mot öster, men vi kan inte underskatta den inverkan som detta krig kommer att ge på vårt södra grannskap också. Vi måste vara redo att hjälpa och vi kan inte fångas omedvetna när migrationsströmmarna tar fart igen. Jag är orolig att vi snart kommer att stå inför en situation som är helt förutsägbar och ändå en som återigen kommer att uppleva oss helt oförberedda. Det finns alternativ på bordet som kan hjälpa oss i denna verklighet av omni-kris, med utsatta människor som används som brickor i geopolitiska spel.

Europas framtid

Om Europas framtid: Vi måste vara ambitiösa. Vi kan stärka unionens förmåga att agera på viktiga områden som hälsa, energi, försvar och grundläggande värderingar. Parlamentet är redo att agera som våra två resolutioner vittnar om. De bör inte ignoreras. Nästa naturliga steg är att ha en konvention. Jag vet att en del här är motvilliga, men det är så vi kan hålla igång samtalet om vårt EU-projekt. Vi måste vara redo att titta på hur vi fungerar och se var vi kan göra bättre.

Europaparlamentet är redo att möta våra utmaningar. Och är redo att göra det tillsammans med institutionerna och medlemsstaterna.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend