Anslut dig till vårt nätverk!

armenien

Fredsprocessen i Sydkaukasien står vid ett vägskäl

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Fredsprocessen i södra Kaukasus står vid ett vägskäl. Ryssland försöker lägga hinder i vägen för fred med målet att fortsätta med frysningen av konflikter som har funnits i över tre decennier. EU – med stöd av USA – försöker få slut på de frusna konflikterna och skapa fred för de tre nationerna i södra Kaukasus, skriver Dr Taras Kuziuo.

Nikol Pashinyan är central i frågan om fred i regionen. Pashinyan kom till makten i ett färgrevolutionsuppror 2018 som avsatte korrupta postsovjetiska armeniska ledare. Pashinyans instinkter är de hos en politisk ledare som försöker bygga ett demokratiskt samhälle i Armenien och omorientera landet från dess alltför beroende av Ryssland till Europa.

Pashinyan är den första armeniska ledaren som inte är från Karabach-regionen och som inte har några kopplingar till den stora diasporan. Han är därför misstrodd av den pro-ryska lobbyn i försvars- och utrikesministerierna och av Kreml som alltid har misstrott ledare som kommit till makten i färgrevolutioner. Kreml har alltid sett färgrevolutioner som CIA-stödda konspirationer som försöker undergräva Rysslands inflytandesfär i Eurasien.

Pashinyan är den första armeniska ledaren som inser att Armenien bara kan utvecklas ekonomiskt om landet är i fred med sina grannar. Fredsfördrag har förhandlats fram - men ännu inte undertecknats - med Azerbajdzjan åtföljd på ett parallellt spår av normaliseringsprocessen med Turkiet. Undertecknandet av fredsfördraget skulle minska Rysslands inflytande i Sydkaukasien och underlätta en större integration med Europa.

Pashinyan möter inhemsk press att inte komma överens om att Karabach ska bli en del av Azerbajdzjan. Det finns dock inget alternativ till dem eftersom internationella gränser för före detta sovjetrepubliker måste baseras på inre gränser som hade funnits mellan dem. Av de femton före detta sovjetrepublikerna är det bara Ryssland och Armenien som har tjatat om att omvandla inre republikanska gränser till internationella gränser.

I Sovjetunionen var Karabach en del av Azerbajdzjans sovjetrepublik och FN antog flera resolutioner som förklarade regionen att vara en del av Azerbajdzjans suveräna territorium. Känslor och nationalism om var Karabach borde höra till behöver ersättas av pragmatiska steg mot fred som inkluderar skydd och garantier för den armeniska minoriteten som har minskat under ockupationsåren och särskilt efter Karabachkriget 2020 till cirka 50,000 XNUMX.

Armenien kan återuppta sina förhandlingar, som de avslutade under ryskt tryck 2013, med EU om ett associeringsavtal. Armenien skulle också kunna ansluta sig till Georgien och Turkiet för att dra ekonomisk nytta av energikorridorerna i södra Kaukasus som kommer från Azerbajdzjan.

Annons

Azerbajdzjan skulle kunna utöka sin energiförsörjning till Europa, vilket delvis kompenserade för de som tidigare importerades från Ryssland. Med freden vid dess västra gräns säkerställd skulle Azerbajdzjan kunna fokusera på att motverka det stora hotet mot landets nationella säkerhet från Iran.

Rysslands krig i Ukraina ger möjligheter för EU att utöka sitt inflytande till en region som är strategiskt viktig för dess energisäkerhet. Rysslands invasion av Ukraina har allvarligt undergrävt dess image som militärmakt och minskat dess förmåga att projicera makten in i dess självförklarade eurasiska inflytandesfär. Eftersom Pashinyan försöker underteckna fredsavtal med Armeniens grannländer är Armenien en svag länk i Rysslands inflytandesfär. Fredsfördrag skulle stoppa behovet av Rysslands ineffektiva så kallade "fredsbevarare".

Rysslands sista kort är att hoppa fallskärm in i Karabach-oligarken Ruben K. Vardanyan för att motsätta sig att Karabach inkluderas i Azerbajdzjan och så småningom ersätta den västvänliga Pashinyan med en pro-rysk marionett. Vardanyan tjänade miljarder i Ryssland på 1990-talet i en tid då detta var omöjligt att göra utan att bryta mot lagar som gjorde det möjligt för ryska underrättelsetjänster att samla in fördömande kompromat på dig. Kreml har en lång erfarenhet av att använda kompromat för att utpressa oligarker och statliga tjänstemän för att genomföra sina mål.

Södra Kaukasus står vid ett vägskäl. Även om USA är förockuperat av kriget i Ukraina och Kina, måste USA stödja EU:s förmedling av ett fredsavtal mellan Armenien och Azerbajdzjan. Detta skulle i sin tur underlätta normaliseringsprocessen mellan Armenien och Turkiet. Den resulterande nedgången i ryskt inflytande skulle förbättra västvärldens energisäkerhet som nu har blivit oberoende av Ryssland.

USA, Israel och Turkiet har strategiska intressen av att stävja iransk islamisk extremism och militär aggression. Azerbajdzjan har länge varit måltavla för iransk extremism - som man såg i den senaste terrorattacken mot dess ambassad i Teheran. Irans militära allians med Ryssland är ett hot mot västerländskt stöd för Ukraina i dess krig med Ryssland från vilket landet får sofistikerad vapen och möjligen kärnvapenteknologi. Israel och Ukraina är de enda två länderna i världen som hotas av Iran respektive Ryssland att utplånas från jordens yta.

Dr. Taras Kuziuo är professor i statsvetenskap vid National University of Kiev Mohyla Academy och författare till den nyss publicerade Folkmord och fascism. Rysslands krig mot ukrainare.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend