Anslut dig till vårt nätverk!

Österrike

COVID: Österrike tillbaka i lockdown trots protester

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Österrike har återgått till en fullständig nationell låsning som protester mot nya restriktioner som syftar till att stävja covid-19-infektioner sprids över Europa, Coronavirus-pandemi, skriver BBC.

Från midnatt söndag (21 november) har österrikare blivit ombedda att arbeta hemifrån och icke-nödvändiga butiker har stängt.

Nya restriktioner har utlöst protester i hela Europa. Människor drabbade samman med poliser i Nederländerna och Belgien.

Antalet infektioner har ökat kraftigt på kontinenten, vilket har lett till varningar från Världshälsoorganisationen (WHO).

Annons

På lördag (20 november) WHO:s regionchef Dr Hans Kluge berättade för BBC att om inte åtgärderna skärptes över hela Europa - som för vacciner, bärande av masker och med Covid-pass för arenor - kan en halv miljon fler dödsfall registreras till nästa vår.

Förra veckan blev Österrike det första europeiska landet att göra Covid-vaccination till ett lagkrav, med lagen som ska träda i kraft i februari. Politiker i grannlandet Tyskland diskuterar liknande åtgärder eftersom intensivvårdsavdelningarna där fylls och antalet fall slår nya rekord.

'En slägga' för att skära fall

Annons

Detta är Österrikes fjärde nationella låsning sedan pandemin började.

Myndigheterna har beordrat invånarna att stanna hemma av alla utom väsentliga skäl, inklusive arbete, träning och shopping för mat.

Restauranger, barer, frisörer, teatrar och icke-nödvändiga butiker måste alla stänga sina dörrar. Dessa åtgärder kommer att fortsätta till den 12 december, även om tjänstemän sa att de kommer att omvärderas efter 10 dagar.

När han talade på ORF TV på söndagskvällen sa hälsominister Wolfgang Mueckstein att regeringen måste "reagera nu".

"En låsning, en relativt tuff metod, en slägga, är det enda alternativet för att minska antalet infektioner här," sade han enligt uppgift till sändaren.

Tiotusentals människor protesterade i huvudstaden Wien inför avstängningen. Demonstranterna svängde med nationella flaggor och banderoller med texten "Frihet" och skrek "motstånd!" och buade polisen.

Demonstrationer och oroligheter

Flera europeiska länder såg arga protester mot hårdare restriktioner bli våldsamma under helgen.

In Belgiens huvudstaden Bryssel, drabbade demonstranter samman med polisen efter att tiotusentals människor marscherat genom stadens centrum.

Demonstranter är främst emot Covid-pass som hindrar ovaccinerade från att ta sig in på kaféer, restauranger och nöjesställen.

Marschen startade lugnt men några avfyrade stenar och fyrverkerier mot officerare, som svarade med tårgas och vattenkanoner.

Över gränsen in Nederländerna, upplopp ägde rum för tredje natten i rad.

Lokala medier rapporterar att polisen grep 15 personer i den södra staden Roosendaal där en grundskola sattes i brand. En nödordning har också införts i staden Enschede för att hålla människor borta från gatan över natten.

I lördags kastade folk fyrverkerier mot polisen och satte eld på cyklar i Haag. Det följde vad Rotterdams borgmästare kallade "en våldsorgie" i fredags (19 november), när poliser öppnade eld efter att demonstranter kastat stenar och fyrverkerier och tänt polisbilar i brand.

Fyra personer som tros ha träffats av poliskulor ligger kvar på sjukhus, uppgav myndigheterna på söndagen.

Nederländerna är under en tre veckor lång rikstäckande partiell låsning, vilket tvingar restauranger att stänga tidigare och förbjuder fans vid sportevenemang.

Demonstranter är också arga över ett förbud mot fyrverkerier på nyårsafton och regeringen planerar att införa ett vaccinpass för inomhuslokaler.

Tusentals demonstranter fanns också på gatorna i Kroatiens huvudstaden Zagreb på lördag, medan in Danmark cirka 1,000 XNUMX personer protesterade i Köpenhamn mot regeringens planer på att beordra offentliga anställda att vaccineras för att komma in på arbetsplatser.

Du har nu möjlighet French Karibiska departementet Guadeloupe har under tiden skakat av tre dagars plundring och vandalism, över en obligatorisk vaccinbeställning för sjukvårdspersonal samt höga bränslepriser.

Omkring 38 personer uppges ha arresterats och specialpolisstyrkor skickades till ön på söndagen i ett försök att dämpa oroligheterna efter att demonstranter genomsökt och bränt butiker.

Europa fall stiger grafiskt

Dela den här artikeln:

Österrike

Tiotusentals marscherar i Wien mot covid-åtgärder före lockdown

publicerade

on

By

Tiotusentals människor, många av dem högerextrema anhängare, protesterade i Wien på lördagen (20 november) mot koronavirusrestriktioner en dag efter att Österrikes regering tillkännagav en ny låsning och sa att vaccin skulle göras obligatoriska nästa år, skriver Leonhard Foeger och Francois Murphy, Reuters.

Visslande, horn och trummor strömmade folkmassor in på Hjältarnas torg framför Hofburg, det före detta kejserliga palatset i centrala Wien, tidigt på eftermiddagen, en av flera protestplatser.

Många demonstranter viftade med österrikiska flaggor och bar skyltar med slagord som "nej till vaccination", "nog är nog" eller "ner med den fascistiska diktaturen".

Vid mitten av eftermiddagen hade folkmassorna ökat till ungefär 35,000 XNUMX personer, enligt polisen, och marscherade nerför Wiens inre ringled innan de begav sig tillbaka mot Hofburg.

Annons

En polistalesman sa att det hade varit färre än 10 arresteringar, för brott mot begränsningar av coronaviruset och förbudet mot nazistiska symboler.

En demonstrant hålls fängslad av poliser under en protest mot åtgärderna mot coronaviruset (COVID-19) i Wien, Österrike, den 20 november 2021. REUTERS/Leonhard Foeger
Demonstranter håller i flaggor och plakat när de samlas för att protestera mot åtgärderna mot coronaviruset (COVID-19) i Wien, Österrike, 20 november 2021. På plakatet står det: "För sanningen, nej till obligatorisk vaccination, skydda våra rättigheter." REUTERS/Leonhard Foeger

Ungefär 66 % av Österrikes befolkning är helt vaccinerade mot covid-19, en av de lägsta siffrorna i Västeuropa. Många österrikare är skeptiska till vacciner, en uppfattning som uppmuntras av det högerextrema frihetspartiet, det tredje största i parlamentet.

Med dagliga infektioner som fortfarande sätter rekord även efter att en låsning infördes för de ovaccinerade denna vecka, sade regeringen på fredagen (19 november) att den skulle återinföra en lockdown idag (22 november)y och gör det obligatoriskt att vaccinera sig från och med den 1 februari.

Annons

Frihetspartiet (FPO) och andra vaccinkritiska grupper hade redan planerat en kraftuppvisning i Wien på lördagen före fredagens tillkännagivande, vilket fick FPO-ledaren Herbert Kickl att svara att "Från och med idag är Österrike en diktatur".

Kickl kunde inte närvara eftersom han har fångat covid-19.

"Vi är inte för vår regerings åtgärder", sa en demonstrant, som var en del av en grupp som bar stålfolie på huvudet och viftade med toalettborstar. Liksom de flesta demonstranter som talade med media, avböjde de att uppge sina namn, även om stämningen var festlig.

Dela den här artikeln:

Fortsätt läsa

Österrike

Skogsbränder i Österrike: EU sätter in omedelbar hjälp

publicerade

on

Österrike aktiverade EU:s civilskyddsmekanism (MPCU) den 29 oktober och bad om hjälp för att bekämpa skogsbränderna som hade brutit ut i Hirschwang-regionen i Niederösterreich. EU:s samordningscenter för nödsituationer mobiliserade 2 brandflygplan Canadair CL-415, baserade i Italien. Planen, som ingår i EU:s flotta i transition rescEU, är redan utplacerade i Österrike.

Dessutom har Tyskland och Slovakien erbjudit brandbekämpningshelikoptrar genom MPCU. Båda erbjudandena har accepterats och deras implementering väntar. Copernicus-tjänsten aktiverades också för att stödja brandbekämpningsinsatser i Österrike. Kartprodukter finns här.

Krishanteringskommissionär Janez Lenarčič välkomnade den snabba utplaceringen av rescEU-tillgångar: "Med vårt snabba svar på Österrikes begäran om hjälp visar EU återigen sin fulla solidaritet inför destruktiva skogsbränder. Support pågår. Jag skulle vilja tacka de medlemsstater som redan har mobiliserat eller erbjudit sig att mobilisera resurser för att bekämpa bränder. Våra hjärtan går ut till de drabbade, brandmännen och andra räddningspersonal. Vi är redo att ge ytterligare hjälp."

Annons

Dela den här artikeln:

Fortsätt läsa

Österrike

Central- och Östeuropa skakades av politisk oro

publicerade

on

Regionen har sett några spännande men långt ifrån välvilliga händelser, skriver Cristian Gherasim, Bukarest korrespondent.

Österrike har sett förbundskansler Sebastian Kurz avgå efter korruptionsanklagelser. Tillkännagivandet kom dagar efter att åklagare inledde en brottsutredning av anklagelser om att han använde offentliga pengar för att betala ut pollers och journalister för gynnsam täckning.

Påståendena avser perioden mellan 2016 och 2018, då medel från finansdepartementet påstås ha använts för att manipulera opinionsundersökningar till förmån för hans parti. På den tiden var Sebastian Kurz ännu inte kansler, men han var en del av regeringen. Enligt åklagare ska en mediegrupp "ha fått pengar" i utbyte mot dessa popularitetsundersökningar. Den gruppen som det hänvisas till är enligt den österrikiska pressen tabloid Österreich.

En av Europas yngsta ledare, Kurz blev ledare för det österrikiska konservativa partiet i maj 2017 och ledde sitt parti till seger i valet senare samma år och blev vid 31 års ålder en av de yngsta demokratiskt valda regeringscheferna. Han har ersatts av Alexander Schallenberg som Österrikes förbundskansler.

Annons

I grannlandet Tjeckien förlorar premiärminister Babis överraskande valet inför en progressiv, pro-europeisk koalition. Ett av alliansens partier är Piratpartiet, som grundades 2009. Babis uppträdde i veckan i Pandora Papers, med 20 miljoner euro inlagda odeklarerade offshore för att köpa ett slott i Frankrike. För första gången på 30 år kommer inte det tjeckiska kommunistpartiet att vara i parlamentet, utan att få de erforderliga 5%. Kommunisterna stödde Babis regering.

I Polen gick tiotusentals ut på gatorna för att stödja EU -medlemskap efter att en domstol beslutat att delar av EU -lagstiftningen är oförenliga med konstitutionen väckt oro för att landet så småningom kan lämna blocket.

Polska författningsdomstolen slog fast att vissa artiklar i EU-fördrag är oförenliga med landets konstitution, vilket ifrågasatte en nyckelprincip för europeisk integration och driver en anti-EU-retorik från det styrande partiet.

Annons

Ungern och Polen, länder som leds av konservativa regeringar, har upprepade gånger kritiserats av Bryssel för att bryta mot "rättsstatsprincipen" och "europeiska värderingar".

I den sydöstra delen av kontinenten, i Rumänien, avsattes den liberala regeringen efter en misstroendeomröstning som överväldigande godkändes av parlamentet. Kabinettet, med Florin Cîţu i spetsen, stod inför den största koalition som någonsin skapats mot en sittande regering. Mistillitsförslaget krävde 234 röster för att godkänna, men fick 281 - det största antalet röster som någonsin registrerats i Rumänien för en sådan motion. En annan första för det avsatta kabinettet var också att två misstroendeförklaringar samtidigt framfördes mot det.

De politiska kriser som började för över en månad sedan, efter att det reformistiska USR-partiet backat från mitten-höger-koalitionen, såg inte bara det socialdemokratiska partiet som lade fram motionen och populistisk allians för unionen av rumänska oppositionspartier som stödde omröstningen, utan även partiet Save Romania Union (USR), en före detta regeringspartner, som lovar att avsätta Cîţu.

I det postkommunistiska Rumänien ingavs över 40 misstroendeförklaringar, 6 antogs, vilket gjorde Cîțus kabinett till den sjätte som avfärdades efter en misstroendeomröstning.

Enligt den rumänska konstitutionen kommer presidenten nu att samråda med parlamentariska partier om att utse en ny premiärminister. Samtidigt kommer Cîţu att vara kvar som tillfällig premiärminister de närmaste 45 dagarna.

Dacian Ciolos, en före detta premiärminister själv, utsågs av president Iohannis att bilda en ny regering. Den utsedda premiärministern kommer att begära en parlamentarisk förtroendeomröstning inom tio dagar från utnämningen. Om han misslyckas och om två på varandra följande premiärministerförslag förkastas säger konstitutionen att presidenten kan upplösa parlamentet och utlösa tidiga val. Medan Cîţus nationella liberala parti hoppas få den nu tillfälliga premiärministern igen och återgå till sitt gamla jobb, vill oppositionens socialdemokrater ha tidiga val.

Bara 10 dagar innan han utsågs till att bilda en ny regering sa Cioloș att han inte var intresserad av jobbet: "Jag var premiärminister, men nu är jag inte orolig för den här positionen. Jag har ansvar i Europaparlamentet, jag har ett mandat där".

Men oavsett vem nästa PM blir, blir Rumäniens Covid -kris bara värre.

Längre söderut har Bulgarien varit i krisläge sedan sommarens lagstiftningsval och lämnade landet utan en vanlig regering i månader. Efter att ha löst parlamentet har president Rumen Radev kallat Bulgariens tredje riksdagsval i år den 14 november efter otydliga omröstningar i april och juli som inte lyckades ta fram en regering.

Dela den här artikeln:

Fortsätt läsa
Annons
Annons

trend