Anslut dig till vårt nätverk!

Azerbaijan

Verkligen magiska mattor: Azerbajdzjansk tradition på utställning i Bryssel

DELA MED SIG:

publicerade

on

Det är ett gammalt hantverk som fortfarande efterfrågas i den moderna världen. Azerbajdzjans mattvävare skapar traditionell design med en modern touch. Några av de finaste exemplen visas just nu på Foundation Frison Horta i Bryssel, skriver Nick Powell.

Azerbajdzjans ambassadör, Vaqif Sadiqov, sa att det var ett särskilt nöje att se en så viktig del av sitt lands kulturarv utställd i en byggnad designad av Victor Horta, en av art nouveau-rörelsens grundare. Stiftelsens generaldirektör, Nupur Tron, sa att det var desto viktigare att utveckla kulturell kontakt när världen är så splittrad och att involvera nästa generation i att föra det vidare.

Mattorna som visas är en del av levande historia som fortfarande utvecklas. "Traditionen ska alltid gå med innovationer", förklarade Emin Mammadov, från Azerkhalcha, mattvävarföretaget som organiserade utställningen. Dess uppdrag är att se till att folkkonsten inte bara blir historia, de nonfigurativa designerna är på sätt och vis alltid moderna.

Politisk redaktör Nick Powel tar lektioner i mattvävning

När nya mattor tas i bruk är uppdragsgivarna och deras inredare med och väljer mönster och bestämmer hur designen ska bli unik, kanske genom att anpassa färgsättningen. Priset kan vara upp till 700 € per kvadratmeter för ull, tre gånger så mycket för siden. Den kvadratmetern kommer att ta vävaren en månad att skapa i ull, dubbelt så lång i siden. Hon kan också förvänta sig att få mer betalt för att arbeta i siden.

Kvinnor utgör 85 % av arbetskraften och erkännandet av deras kompetens är en viktig drivkraft för självständighet och självständighet. Det är verkligen inte ett lätt jobb, när jag blev inbjuden att prova, knöt en enda knut under sakkunnig vägledning och fick en glimt av talangen och det engagemang som krävdes.

Vid öppningen spelades musik på traditionella azeriska instrument för att öka känslan av transport till en annan plats. Utställningen har titeln "Magiska flygande mattor" och det verkade nästan bokstavligen sant. Den har redan varit i Strasbourg, Wien, Berlin och Liepāja i Lettland. Den visas i Bryssel fram till den 6 december.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend