Anslut dig till vårt nätverk!

Azerbaijan

Dags för Europa att acceptera den nya verkligheten i Sydkaukasien, säger Azerbajdzjans parlamentsledamöter

DELA MED SIG:

publicerade

on

Två höga medlemmar av Azerbajdzjans parlament har träffat journalister i Bryssel för att svara på frågor om hur de ser på framtida relationer med Armenien nu när deras land har återställt sin internationellt erkända suveränitet över hela Karabach-regionen. En sa att han fann det "mycket överraskande" att europeiska partner som hade stöttat Azerbajdzjans territoriella integritet inte "lätt accepterade" den nya verkligheten - skriver politisk redaktör Nick Powell med ytterligare rapportering av Catherine Feore.

Tural Ganjaliyev, som är ordförande för EU-Azerbajdzjans parlamentariska samarbetskommitté, reflekterade över händelserna både efter Karabachkriget 2020 och den korta konflikten i september som helt återställde azerisk kontroll. Under årtionden av armenisk kontroll över Karabach och omgivande områden hade det internationella samfundet erkänt att det var Azerbajdzjans suveräna territorium.

"Innan vi återställde vårt oberoende sa några av våra partners att de var för Azerbajdzjans hela territoriella integritet och suveränitet. Men vad vi har sett efter 2020-kriget och efter utvecklingen i september är att länder i Europeiska unionen inte lätt accepterar den nya verkligheten, vilket är mycket överraskande för oss”, sa han.

Han fick frågan om mer kunde ha gjorts för att få armenier i Karabach att känna sig välkomna efter striderna, eftersom många hade flytt under anklagelser om etnisk rensning. Han skyllde på "10,000 XNUMX illegala väpnade styrkor från Armenien närvarande i Karabach" för att ha uppmanat den armeniska befolkningen att lämna, "vi uppmanade den armeniska befolkningen som bor i Karabach att stanna".

Tural Ganjaliyev sa att azerier var mycket stolta över sitt mångkulturella, multietniska land, med ett 50-tal etniska grupper. Azerbajdzjans regering har lanserat en webbplats för armenier som hade lämnat Karabach för att registrera sig för att återvända men Armenien har blockerat den. Ett FN-uppdrag har besökt och rapporterat inga incidenter mot armenier.

"Vi hoppas att armenierna kommer tillbaka", tillade han. ”Vi ber också de armeniska myndigheterna att skapa ett sätt för de 300,000 1980 azerbajdzjaner som förvisades på XNUMX-talet att komma tillbaka, det borde vara en dubbelriktad gata. Vi kommer att bjuda in eller tillåta FN-uppdrag, åtminstone enligt min uppfattning, att komma ofta för att besöka denna region för att bedöma fakta på plats”.

Han fick sällskap av Vugar Bayramov, en ledamot av den parlamentariska kommittén för ekonomisk politik, industri och näringsliv. Han sa att ett slut på konflikten kan ha en enormt positiv inverkan inte bara på Azerbajdzjans och Armeniens ekonomier utan även Georgien eftersom de tre länderna i södra Kaukasus kan bilda en stark inre marknad.

Annons

Azerbajdzjan, Georgien och eventuellt Armenien utgör en del av handelsvägen mellan korridoren som förbinder Asien och Europa via Kaspiska havet, södra Kaukasus och Turkiet. Herr Bayramov talade om hur en öst-västlig transportväg skulle gynna Armenien, både när det gäller dess egen logistik och genom att hjälpa till att bygga en hållbar fred.

"Om det finns kommunikation mellan Azerbajdzjan och Armenien, så kommer det naturligtvis att säkerställa en varaktig och hållbar fred för regionen", sade han. Det kommer att ta tid, erkände han, men normaliseringsprocessen kan vara snabb. Han föreställde sig en framtid där Azerbajdzjan investerade i Armenien, ungefär som det för närvarande gör i Georgien och Türkiye.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend