Anslut dig till vårt nätverk!

armenien

Fransk utrikespolitik bryter med sina västallierade

DELA MED SIG:

publicerade

on

Problemet med partiskhet i fransk utrikespolitik gentemot södra Kaukasus är inget nytt fenomen. Frankrike var, vid sidan av USA och Ryssland, medlem av OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) Minsk-gruppen sedan dess grundande 1992 med målet att söka en förhandlad lösning på kriget som hade ägt rum mellan Armenien och Azerbajdzjan, skriver Taras Kuzio.

Minskgruppen lyckades inte uppnå några genombrott under sin tre decenniums existens och gick i stagnation från 2010 när Frankrike och USA tappade intresset. Med Frankrike och USA frånvarande kunde Ryssland dra nytta av vakuumet under andra Karabachkriget som den främsta internationella förhandlaren och leverantören av så kallade "fredsbevarande" trupper.

Under årtiondet före det andra Karabachkriget blev Baku allt mer frustrerad över Frankrikes öppna partiskhet till förmån för Armenien. Orsakerna till detta var tvåfaldiga. För det första har Frankrike och USA de största armeniska diaspororna utanför Ryska federationen. För det andra har fransk utrikespolitik stött Grekland över Turkiet och Armenien över Azerbajdzjan.

USA var lite bättre eftersom Washington länge hade straffat Azerbajdzjan genom att neka det militär hjälp. USA:s politik skapade ett felaktigt intryck av att Azerbajdzjan var den skyldiga parten i konflikten när Armenien faktiskt olagligt ockuperade en femtedel av det internationellt erkända Azerbajdzjans territorium. Dåliga relationer mellan Washington och Ankara förstärkte lobbyverksamheten från den armeniska diasporan.

Frankrikes oförmåga att anta en balanserad inställning till södra Kaukasus blev uppenbar efter andra Karabachkriget när båda kamrarna i det franska parlamentet röstade för att stödja armenisk separatism i Karabach. I november 2020 antog 295 franska senatorer (med endast en röst emot) en resolution om att erkänna Karabach som en "oberoende" republik. Nästa månad röstade 188 deputerade i nationalförsamlingen (med endast tre motståndare) för att även erkänna Karabach som en oberoende "republik".

Frankrikes nationalförsamling uppmanade också EU att avsluta förhandlingarna med Turkiet om anslutningsprocessen. Azerbajdzjan är en sidoskada av utbredd turkofobi i Frankrike.

Stöd till Armenien är förmodligen den enda politik som har stöd över hela det franska politiska spektrumet. Frankrikes president Emanuel Macron har aldrig dolt sitt stöd för Armenien och sagt: 'Frankrike bekräftar sin framtida vänskap med det armeniska folket med tanke på våra nära mänskliga, kulturella och historiska band. Vi står på Armeniens sida i detta dramatiska sammanhang.

Annons

Nyligen sålde Frankrike ett luftförsvarssystem till Armenien, en militär allierad och ekonomisk partner till Ryssland. Tidigare i år levererade Paris samma Thales GM 200-system till Ukraina. Eftersom Ryssland driver Armeniens luftförsvar är det högst troligt att denna teknik kommer att granskas av den ryska militären och till och med överföras till Ryssland.

Frankrikes stöd för Armenien borta från Ukraina bekräftades på nytt genom leveransen av den första satsen av 24 Bastion pansarfordon från det franska försvarsföretaget Arquus till Armenien. Förhandlingar om att skicka dessa pansarfartyg till Ukraina hade pågått sedan oktober förra året sedan.

Ukraina utkämpar ett existentiellt krig för överlevnad; Armenien är inte i krig eller hotat. Armeniska påståenden att de hotas av azerbajdzjansk territoriell revanschism saknar grund.

Armenien är en av grundarna av den ryskledda CSTO (Collective Security Treaty Organisation). Även om premiärminister Nikol Pashinyan inte deltog i CSTO-toppmötet den 8 november i Moskva betyder det inte att Armenien överväger en "armexit" från organisationen, trots hans protester mot dess ineffektivitet. Armeniens vice utrikesminister Vahan Kostanyan sa till journalister den 9 november att Armenien för närvarande inte diskuterar den rättsliga processen för att lämna CSTO.

Frankrikes säkerhetsrelation med Armenien står i konflikt med Nato och EU:s politik gentemot Ryssland och Iran med vilka Armenien har långsiktiga inbyggda säkerhetsrelationer. Armenien har ännu inte offentligt angett vilken sida av den antivästliga axeln av ondska det sitter. Om Jerevan ställer sig på västvärldens sida, måste Jerevan bryta sina säkerhetsförbindelser med Ryssland och Iran.

Frankrike, liksom många EU-medlemmar, skulle välkomna Armeniens integration i Europa, men detta bör grundas i den verkliga världen och inte i fantasins rike. Djupa armenisk-ryska relationer är en produkt av tre decennier av integration som inte kan förändras över en natt. Armeniens ekonomi är starkt beroende av Ryssland genom överföringar från migrantarbetare, handel och medlemskap i Eurasian Economic Union (EEU). Armenien är beroende av Ryssland och Iran för sin energi.

Frankrike satsar på att militärt stödja Armenien. Även om Kreml stödde Storbritanniens Brexit från EU, finns det inga bevis för att Putin skulle tillåta Armeniens "Armexit" från CSTO och EEU.

Frankrikes partiskhet mot Armenien och stöd för separatism i Azerbajdzjan sänder en signal om att det inte går att lita på att det är uppriktighet i frågan om att återställa Ukrainas territoriella integritet. Samtidigt har Frankrikes leverans av militär utrustning till Armenien äventyrat Ukrainas luftförsvar och säkerhet vid en kritisk punkt i kriget med Ryssland.

Frankrike eftersträvar motstridiga mål att återställa Ukrainas territoriella integritet och uppmuntra armenisk separatism. Samtidigt ger Frankrikes försörjning av militär utrustning indirekt Ryssland och Iran tillgång till västerländsk militär utrustning som utgör ett hot mot både ukrainsk och israelisk säkerhet.

Taras Kuzio är professor i statsvetenskap vid National University of Kyiv Mohyla Academy och associerad forskare vid Henry Jackson Society. Han är vinnare av Petersons litterära pris 2022 för boken "Russian Nationalism and the Russian-Ukrainian War: Autocracy-Orthodoxy-Nationality."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend