Anslut dig till vårt nätverk!

Bosnien och Hercegovina

Övertygelse om folkmord mot före detta bosnisk-serbisk militärchef Mladic

DELA MED SIG:

publicerade

on

FN: s krigsbrottdomare på tisdagen (8 juni) upprätthöll en folkmordsövertygelse och livstidsdom mot före detta bosnisk-serbiska militärbefälhavaren Ratko Mladic, vilket bekräftade hans centrala roll i Europas värsta grymheter sedan andra världskriget. skriva Anthony Deutsch och Stephanie Van Den Berg.

Mladic, 78, ledde bosniska serbiska styrkor under Bosniens krig 1992-95. Han dömdes 2017 på anklagelser om folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser inklusive terrorisering av civilbefolkningen i den bosniska huvudstaden Sarajevo under en 43-månaders belägring och dödandet av mer än 8,000 muslimska män och pojkar som fångats i östra staden 1995 i Srebrenica.

"Hans namn bör tilldelas listan över historiens mest fördärvade och barbariska personer", sade överdomstolens åklagare Serge Brammertz efter domen. Han uppmanade alla tjänstemän i den etniskt splittrade regionen i fd Jugoslavien att fördöma ex-generalen.

Annons

Mladic, som hade bestridit både den skyldiga domen och livstidsstraffet vid sin rättegång, bar på sig en klädskjorta och svart kostym och stod och tittade på golvet när överklagandedomen lästes upp i domstolen i Haag.

Överklagandekammaren "avfärdar Mladics överklagande i sin helhet ..., avvisar åklagarens överklagande i sin helhet ..., bekräftar domen om livstids fängelse som rättegångskammaren ålagts Mladic," sade presiderande domare Prisca Nyambe.

Resultatet täcker 25 år av rättegångar vid ad hoc International Criminal Tribunal för fd Jugoslavien, som dömde 90 personer. ICTY är en av föregångarna till Internationella brottmålsdomstolen, världens första permanenta krigsförbrytningsdomstol, som också sitter i Haag.

"Jag hoppas att med denna Mladic-dom kommer barn i (Bosniens serbiskrivna enhet) Republika Srpska och barn i Serbien som lever i lögner att läsa detta", sa Munira Subasic, vars son och man dödades av serbiska styrkor som överträffade Srebrenica, sa efter domen, med betoning på serbiskt folkmordförnekande.

Många serber betraktar fortfarande Mladic som en hjälte, inte en brottsling.

Bosnisk-serbiska ledaren Milorad Dodik efter kriget, som nu är ordförande i Bosniens treparts interetniska presidentskap, fördömde domen. "Det är tydligt för oss att det finns ett försök att skapa en myt om folkmord som aldrig inträffade", sa Dodik.

'HISTORISKT DOM'

Bosnisk-serbiska generalen Ratko Mladic styrs av en fransk Foreign Legion officer när han anländer till ett möte som den franska FN-befälhavaren General Philippe Morillon är värd på flygplatsen i Sarajevo, Bosnien och Hercegovina i mars 1993. Bild tagen i mars 1993. REUTERS / Chris Helgren
Tidigare bosnisk-serbisk militärledare Ratko Mladic gester före uttalandet av hans överklagandedom vid FN: s internationella återstående mekanism för kriminella domstolar (IRMCT) i Haag, Nederländerna 8 juni 2021. Peter Dejong / Pool via REUTERS
En bosnisk muslimsk kvinna reagerar när hon väntar på den slutgiltiga domen från före detta bosnisk-serbiska militärledaren Ratko Mladic i Srebrenica-Potocari-folkmordets minnescentrum, Bosnien och Hercegovina, 8 juni 2021. REUTERS / Dado Ruvic

I Washington berömde Vita huset FN-domstolarnas arbete för att ställa förövare av krigsförbrytelser inför rätta.

"Denna historiska dom visar att de som begår fruktansvärda brott kommer att hållas ansvariga. Det förstärker också vår gemensamma beslutsamhet för att förhindra att framtida grymheter inträffar var som helst i världen", heter det i ett uttalande.

Överklagandedommarna sade att Mladic, som efter hans ICTY-åtal var en flykt i 16 år fram till sin tillfångatagelse 2011, skulle stanna kvar i Haag medan arrangemang gjordes för att han skulle överföras till en stat där han kommer att avtjäna sin straff. Det är ännu inte känt vilket land som tar honom.

Advokater för Mladic hade hävdat att den tidigare generalen inte kunde hållas ansvarig för eventuella brott begåtna av hans underordnade. De sökte frikännande eller omprövning.

Åklagarna hade bett överklagandepanelen att upprätthålla Mladics övertygelse och livstidsdom i sin helhet.

De ville också att han skulle bli skyldig till en extra avgift för folkmord på grund av en etnisk rensningskampanj - en strävan att utvisa bosniska muslimer, kroater och andra icke-serber för att hugga ut ett större Serbien - under de första åren av kriget. som inkluderade brutala förvarsläger som chockade världen.

Det överklagande överklagades också. Domen från 2017 fann att den etniska rensningskampanjen uppgick till förföljelse - ett brott mot mänskligheten - men inte folkmord.

FN: s mänskliga rättighetschef Michelle Bachelet sa på tisdagen att det slutliga Mladic-beslutet innebar att det internationella rättssystemet hade hållit honom till svars.

"Mladics brott var den avskyvärda kulminationen av hat som uppstod för politisk vinst", sade Bachelet i ett uttalande.

Den nedre ICTY-domstolen slog fast att Mladic var en del av "en kriminell konspiration" med bosniska serbiska politiska ledare. Den fann också att han var i "direktkontakt" med den dåvarande serbiska presidenten Slobodan Milosevic, som dog 2006 strax före domen i sin egen ICTY-rättegång för folkmord och brott mot mänskligheten.

Mladic bedömdes ha spelat en avgörande roll i några av de mest grymma brott som begåtts på europeisk mark sedan nazistiska förintelsen under andra världskriget.

Tribunalen fastställde att Mladic var avgörande för slakten i Srebrenica - som inträffade i ett FN-utsett ”säkert område” för civila - eftersom han kontrollerade både de inblandade militär- och polisenheterna.

Gemensamt uttalande av den höga representanten Josep Borrell och kommissionär Olivér Várhelyi om domen mot Ratko Mladic för folkmord

Den slutgiltiga domen i målet Ratko Mladić av International Residual Mechanism for Criminal Tribunals (IRMCT) avslutar en viktig rättegång i Europas senaste historia för krigsförbrytelser, inklusive folkmord, som ägde rum i Bosnien och Hercegovina.

"När vi minns dem som förlorade sina liv, är vår djupaste sympati med sina nära och kära och de som överlevde. Denna dom kommer att bidra till läkning för alla dem som lidit.

"EU förväntar sig att alla politiska aktörer i Bosnien och Hercegovina och på västra Balkan demonstrerar fullt samarbete med internationella domstolar, respekterar deras beslut och erkänner deras oberoende och opartiskhet.

"Folkmordets förnekelse, revisionism och förhärligande av krigsförbrytare strider mot de mest grundläggande europeiska värderingarna. Dagens beslut är en möjlighet för ledare i Bosnien och Hercegovina och regionen, med tanke på fakta, att leda vägen för att hedra offren och främja en miljö som främjar till försoning för att övervinna krigets arv och bygga varaktig fred. 

"Detta är en förutsättning för stabiliteten och säkerheten i Bosnien och Hercegovina och grundläggande för dess EU-väg. Det är också en av de 14 viktigaste prioriteringarna i kommissionens yttrande om Bosnien och Hercegovinas ansökan om EU-medlemskap.

"Internationella och inhemska domstolar i Bosnien och Hercegovina och i grannländerna behöver fortsätta sitt uppdrag för att ge rättvisa för alla offer för krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och folkmord och deras familjemedlemmar. Det kan inte finnas någon straffrihet."

Fortsätt läsa
Annons

Bosnien och Hercegovina

Bosniens underrättelsechef arresterad på grund av förfalskade diploma-anklagelser

publicerade

on

By

Bosnisk polis på onsdagen (14 juli) arresterade landets underrättelsechef för anklagelser om penningtvätt och missbruk av hans kontor för att förfalska universitetsexamen, sade polis och åklagare, skriver Daria Sito-Sucic, Reuters.

Osman Mehmedagic (avbildad), chefen för underrättelsetjänsten (OSA), arresterades på begäran av statliga åklagare och polisen bedrev aktiviteter därefter, sade Sarajevo polis talesman Mirza Hadziabdic till Reuters.

Åklagarmyndigheten sade i ett uttalande att det utredde Mehmedagic för de kriminella handlingarna med missbruk av ämbete eller myndighet, för förfalskning av dokument och penningtvätt.

Annons

Den sa att mer information skulle vara tillgänglig senare på onsdagen.

Korruption är utbredd i Bosnien, etniskt splittrat efter det blodiga uppbrottet i Jugoslavien under Balkankrigen på 1990-talet och infiltrerade alla livssfärer, inklusive rättsväsende, utbildning och hälsa.

Förra månaden arresterade polisen chefen för det amerikanska universitetet i Sarajevo och Tuzla och två medarbetare för att enligt uppgift ha utfärdat ett diplom till Mehmedagic.

I oktober anklagades Mehmedagic och en biträdande för missbruk av ämbetet för att ha använt byråns resurser för att spionera på en man som lämnade in ett brottmål mot honom men domstolen frikände dem för anklagelserna. Åklagare överklagade.

Fortsätt läsa

Bosnien och Hercegovina

Starkt stöd för Bosnien och Hercegovinas integration i Europeiska unionen

publicerade

on

I en rapport som antogs torsdagen (24 juni) välkomnar parlamentet Bosnien och Hercegovinas åtagande att gå vidare på EU: s väg, men kräver ytterligare omfattande reformer. Plenarsammanträde  KATASTROF.

Reagerar på 2019-2020 Kommissionens rapporter om Bosnien och HercegovinaUppmanar ledamöterna Europeiska rådet att fortsätta stödja Bosnien och Hercegovinas europeiska perspektiv, "inklusive att skicka ett positivt politiskt budskap om beviljande av kandidatstatus".

De erkänner de steg som Bosnien och Hercegovina har tagit för att ta itu med viktiga aspekter av EU Kommissionens yttrande om landets ansökan om EU-medlemskap, men kom ihåg att en effektiv funktion av oberoende och ansvarsfulla demokratiska institutioner är en förutsättning för framsteg i EU: s integrationsprocess, inklusive att få kandidatstatus. Reformer inom områdena demokratisk funktionalitet, rättsstatsprincipen, grundläggande rättigheter och offentlig förvaltning är avgörande, tillägger de.

Annons

Med tanke på försök att undergräva landets statsskapande och konstitutionella värden uttrycker parlamentet sitt starka stöd för Bosnien och Hercegovinas suveränitet, territoriella integritet och oberoende, och påminner om att vägen mot EU-medlemskap beror på hållbar fred, stabilitet och meningsfull försoning som ligger till grund för den demokratiska och mångkulturell karaktär i Bosnien och Hercegovina.

Konstitutionella och valreformer

Ledamöterna betonar att Bosnien och Hercegovina måste ta itu med brister i sin konstitutionella ram och gå vidare med reformer för att förvandla landet till en fullt fungerande och inkluderande stat.

Rapporten uppmanar också myndigheterna att återuppta inkluderande förhandlingar om valreformer, vilket eliminerar alla former av ojämlikhet och diskriminering i valprocessen. Den betonar att den överenskommelse som nåtts om val i Mostar gjorde det möjligt för stadens medborgare att rösta i lokalvalet 2020 för första gången sedan 2008.

Migrationspress

Oroade över det ökade migrationspresset som har lett till en allvarlig humanitär situation kräver parlamentsledamöterna ett samordnat, strategiskt, landsomfattande svar för att förbättra gränsförvaltningen och bygga lämplig mottagningskapacitet över hela landet. För att bekämpa gränsöverskridande brottslighet mer effektivt är närmare samarbete med grannländer och relevanta EU-organ avgörande, betonar parlamentsledamöterna.

Offert

Referent Paulo Rangel (EPP, Portugal) sa: ”Bosnien och Hercegovina är hjärtat i Europa och dess mångfald är kärnan i europeiskt DNA. Ytterligare reformer behövs och bygger på blygsamma framsteg hittills. Vi stöder en inkluderande dialog med reformer som gör det möjligt för Bosnien och Hercegovina att gå vidare på sin europeiska väg och få kandidatstatus. Detta är endast möjligt genom att bekräfta Bosnien och Hercegovinas pluralistiska natur samtidigt som man säkerställer en funktionell demokrati där alla folk och medborgare är lika! "

Betänkandet antogs med 483 röster för, 73 emot och 133 nedlagda röster.

Mer 

Fortsätt läsa

Bosnien och Hercegovina

Efter tio års löften berättar myndigheterna i Bosnien och Hercegovina fortfarande inte de människor som förorenar luft i sina städer

publicerade

on

Luft i Bosnien och Hercegovina är bland de smutsigaste i Europa (1) och år 2020 rankades det på 10: e plats i PM2.5-föroreningar över hela världen (2). Trots det har medborgarna fortfarande svårt att försöka förstå: vem är ansvarig? Även om de statliga myndigheterna har varit tvungna att samla in och publicera uppgifterna om föroreningar sedan 2003 har de inte kunnat lansera ett adekvat system hittills. Icke-statliga organisationer Arnika (Tjeckien) och Eko forum Zenica (Bosnien och Hercegovina) publicerade topp-tiotals av de största förorenarna för 2018 (3) baserat på tillgängliga data. De uppmanar regeringarna att säkerställa tillgång till information från alla stora industrier. De tio bästa av de största förorenarna i Bosnien och Hercegovina kan vara finns här.

Inte överraskande är att stora fabriker som vanligtvis anses vara orsakarna till föroreningar leder topp-tio för 2018: ArcelorMittal Zenica, värmekraftverk Tuzla, Ugljevik, Gacko, cementugnar Lukavac och Kakanj, GIKIL-koksanläggning och raffinaderi i Slavonski Brod. Arnika och Eko forum Zenica publicerar de uppgifter som samlats in från de statliga myndigheterna sedan 2011. För första gången visar den alternativa databasen branscher från båda enheterna i landet.

”Det skedde en liten förbättring av datatransparensen fram till 2019, eftersom de årliga utsläppsrapporterna äntligen är offentligt tillgängliga online (4). De officiella webbplatserna är dock inte användarvänliga och endast experter kan förstå vad siffrorna representerar. Det är därför vi tolkar uppgifterna och tror att allmänheten kommer att använda dem för att agera mot förorenarna och myndigheterna. Utan allmänhetens efterfrågan kommer miljöförhållandena aldrig att förbättras, säger Samir Lemeš från Eko-forumet Zenica.

Annons

Jämförelse av data från det senaste decenniet gör det möjligt för oss att känna igen vilka företag som investerar i modernisering och teknik för att skydda miljön och människors hälsa. Minskningen av föroreningar från kolkraftverket Ugljevik orsakades av investeringar i avsvavling under 2019. Utsläppen från ArcelorMittal Zenica minskade också, men det orsakades av produktionsminskningen i samband med den globala ekonomiska krisen. medborgare i Zenica väntar fortfarande på modernisering. 

Några av de största förorenarna gömmer fortfarande sitt miljöpåverkan - till exempel kolkraftverket i Kakanj. I EU rapporterar kolkraftverk utsläpp av cirka 15 föroreningar, men bosniska anläggningar - som kolkraftverk Gacko - publicerar endast data om 3-5 baskemikalier. Till exempel saknas helt information om utsläpp av tungmetaller som utgör allvarliga hot mot människors hälsa.

Analys av Arnika och Eko-forumet Zenica visar att de uppgifter som lämnats av industribolagen inte är tillförlitliga och innehåller en enorm mängd fel - nästan 90% av uppgifterna är irrelevanta. Dessutom driver enheter i Bosnien och Hercegovina olika system med olika metoder. 

”Även om Bosnien och Hercegovina undertecknade PRTR-protokollet (5) 2003 ratificerade parlamenten det inte förrän idag. Således är systemet inte obligatoriskt för industrier. Insyn i uppgifter om föroreningar är ett viktigt steg på vägen till renare luft. Utan tillgång till information kan de statliga myndigheterna inte agera. Allmänheten och media kan inte kontrollera situationen, och förorenarna kan fortsätta göra sina affärer som vanligt på bekostnad av miljö och folkhälsa, säger Martin Skalsky, en expert på allmänhetens deltagande från Arnika.

Som jämförelse rapporterade 1,334 anläggningar i Tjeckien utsläpp under 2018 och rapporterna inkluderade 35 föroreningar i luft och andra i mark, avloppsvatten och avfall, medan det i federationen Bosnien och Hercegovina endast var 19 luftförorenande ämnen (6) och i Republiken Srpska endast 6 kemikalier. Situationen förbättras inte och antalet rapporterade ämnen är i princip detsamma idag som det var tillbaka 2011.

(1) Om förorening av Bosnien-Hercegovinas städer som de mest förorenade i Europa.     

(2) IQ Air - Världens mest förorenade länder 2020 (PM2.5).

(3) 2018 är det år för vilket de senaste uppgifterna finns tillgängliga i FBiH och RS ansvariga ministerier. 

(4) Två myndigheter ansvarar för datainsamlingen, eftersom landet Bosnien och Hercegovina delades upp av Daytons fredsavtal 1995 i två enheter: Republika Srpska och en federation av Bosnien och Hercegovina, och 1999 en självstyrande administrativ enhet. Brčko-distriktet bildades.
Registrera dig för Federation of Bosnia and Herzegovina (Federalt ministerium för miljö och turism).
Registrera dig för Republiken Srpska (Hydrometeorological Institute of Republika Srpska).

(5) Ett obligatoriskt informationsverktyg för undertecknarna av protokollet om register för utsläpp och överföring av föroreningar till UNECE Århuskonvention om miljödemokrati, undertecknat av Bosnien och Hercegovina redan 2003. Landet ratificerade dock inte PRTR-protokollet förr idag.

(6) Arsen, kadmium, koppar, kvicksilver, nickel, bly, zink, ammonium, metan, HCL, HF, PAH, PCDD / F, NMVOC, CO, CO2, SO2 / SOx, NO2 / NOx, PM10. Mer om kemiska ämnen och deras inverkan på människors hälsa.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend