Anslut dig till vårt nätverk!

Iran

Attack mot Azerbajdzjans ambassad i Iran: Teheran fortsätter att hota sina grannar

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

På morgonen den 27 januari attackerades Azerbajdzjans ambassad i Teheran av en beväpnad man. Angriparen rusade till ambassadbyggnaden i en bil med två barn ombord, kraschade in i en bil parkerad nära ambassaden, stormade in och sköt mot ambassadens säkerhetspost med ett Kalashnikov-gevär. Som ett resultat av attacken dödades säkerhetschefen vid den diplomatiska beskickningen. Två andra vakter skadades. 

Enligt en källa nära Iranian Islamic Revolutionary Guard Corps, angriparen på Azerbajdzjans ambassad i Teheran var 50-årige Yassin Hussainzadeh, som hade "personliga problem". Han är gift med en azerbajdzjansk medborgare och anlände till Teheran från den iranska provinsen östra Azerbajdzjan.

Inget land i världen är säkert från terroristattacker på utländska ambassader. Men många attacker mot diplomatiska beskickningar i Irans historia (från massakern på den ryska ambassaden 1829 till kapningen av den amerikanska ambassaden 1979 och de saudiska konsulaten 2016) har alltid skett med de iranska myndigheternas vetskap och order.

Århundraden senare sanktionerar den iranska opinionen fortfarande dödandet av diplomater. Till exempel, på diplomatdagen förra året lade chefen för den ryska beskickningen i Teheran Levan Dzhagaryan blommor för att hedra poeten och ambassadören Alexander Griboyedov, mördad av Teheran-fanatiker – och det utlöste en våg av indignation i iranska sociala medier, som fyllde dem med förbannelser och hot om att utsätta den nuvarande ryske ambassadören för samma behandling som Wazir-Mukhtar Griboyedov, vars stympade kropp endast kunde identifieras bland hundratals andra lik tack vare ett distinkt fysiskt drag, nämligen ett finger som hade skjutits i en duell. Iran anser att det är absolut onödigt att skämmas, att erkänna skuld eller att söka förlåtelse för lynchningen av diplomater den 6:e Shaaban 1244 AH. Till och med iranska diplomater, som kommenterade händelsen i sina Telegram-flöden, skrev att ambassadören själv var skyldig.

Och utanför Iran, i olika länder, på olika kontinenter, har agenter för landets underrättelsetjänster och terroriststrukturer som stöds av Ayatollah-regimen – och mer specifikt av Islamiska revolutionsgardet – anklagats för att planera attacker mot amerikanska och israeliska ambassader.

Givetvis kan man anta att iranska myndigheter inte gav direkt order om att öppna eld mot Azerbajdzjans ambassad, man kan anta att iranska specialtjänster inte direkt låg bakom detta terrordåd, men ändå uppstår många frågor. Iranska myndigheter, som till fullo kontrollerar cirkulationen av vapen och ständigt rapporterar om beslagtagandet av vapen från regimens motståndare – mestadels gamla jaktgevär – har på något sätt förbisett ett Kalashnikov-gevär och patroner som ägs av "en man med personliga problem"?


Angriparen anlände till Teheran från en av provinserna där anti-regeringsupplopp äger rum dagligen. Den närmaste staden i denna provins till Teheran är 425 kilometer bort - nästan dubbelt så långt avståndet till den närmaste azerbajdzjanska staden. Så en man med "personliga problem" tar ett kalashnikovgevär och kör hela vägen till huvudstaden för att attackera ambassaden?
 
Dessutom bevakas Republiken Azerbajdzjans ambassad i Iran inte bara av azerbajdzjaner från insidan, utan av iranska säkerhetsstyrkor utifrån. Och den bevakas mer intensivt än till exempel USA:s ambassad i Moskva, eftersom det inte är Azerbajdzjans ambassad som bevakas från iranierna, utan Iran bevakas från Azerbajdzjans representationskontor. Teheran har länge antytt att Israel, Nato, USA och Storbritannien "uppviglar" befolkningen att protestera mot regimen från dess nordliga grannes territorium.

Och man kan inte förneka skulden hos Teheran-möjligheten för en aldrig tidigare skådad kampanj av lögner, förtal och uppvigling till hat mot det azerbajdzjanska folket, staten Azerbajdzjan och landets ledning. Ayatollornas regim skapade en atmosfär av hat runt Azerbajdzjan där skotten blev oundvikliga.

"Vi tror inte att attacken mot Azerbajdzjans ambassad i Iran var av personliga skäl", sa chefen för det azerbajdzjanska utrikesdepartementets presstjänst i en intervju med Turkiska TRT Haber . "Under de senaste månaderna har storskalig anti-azerbajdzjansk propaganda översvämmat iranska medier och fungerat som en drivkraft för attacken. Azerbajdzjan har alltid varit en anhängare av god grannskap med Iran, men sådana provokationer har en negativ inverkan.”

Annons


Det bör understrykas att 6 timmar före terrordådet på Azerbajdzjans ambassad i Teheran genomfördes en raketattack mot Israel av en grupp som var helt finansierad och kontrollerad av Iran.

Mot bakgrund av nyligen skriftväxling mellan Israels och Azerbajdzjans parlament, som till stor del ägnades åt det gemensamma iranska hotet för båda länderna ser sådan synkronisering i tid åtminstone symbolisk ut, om inte misstänkt. Det bör också noteras att Irans hetskampanj mot Azerbajdzjan har en tydlig antisemitisk klang.


I december 2022 började en antisemitisk tecknad serie som visar Azerbajdzjans president Aliyev som en jude klädd i en yarmulke med en enorm näsa och sidolås att cirkulera på iranska sociala medier. Serien är signerad "Rabbi Ilham Alef". Detta är en anspelning på Aliyevs förment judiska namn (som iranska antisemiter förstår det), judiska ursprung och andliga kvalifikationer inom judendomen. Författaren till den tecknade filmen är Ehsan Movahedian, anställd vid Teheran Institute of International Relations vid University Tabatabai. Han samarbetar med Institutet för nationella säkerhetsstudier vid National Defense University (en struktur som är underställd den iranska väpnade styrkans generalstaben).

Samma månad kallades gemensamma turkisk-azeriska militärövningar officiellt kodnamnet "Brödernäve" öppet av iranska statliga medier som "arrangerad av sionister". "Den sionistiska regimen spelade förmodligen en viktig roll i att organisera turkisk-azerbajdzjanska övningar", sade Afifeh Abedi - iransk expert på internationell politik - i en intervju med Mardom Salaris webbplats förknippad med den "progressiva flygeln av den iranska regimen."


ISNA statliga organ rapporterade att Baku har "förvandlats till en fiende till Teheran, på grund av att ha blivit korrumperat av inflytande från Israel, Turkiet och Nato", till den punkt där Azerbajdzjan hänvisas till som en marionett i den "sionistiska inflytandesfären." Faktum är att de hävdar att det är Nato självt som driver skapandet av "Turan"-korridoren, som förbinder Ankara och Baku, och i sin tur andra centralasiatiska turkiska stater. Eftersom Azerbajdzjan har blivit en fiende till ayatollorna, "var det bara naturligt att acceptera dess regionala motståndare, Armenien, som en nära allierad till Iran", betonades det. 

Demoniseringsprocessen av Azerbajdzjan fortsatte i januari 2023, då till exempel ett antal iranska högt uppsatta präster i regionerna, befolkade av etniska azerbaner, hävdade att "Sionistiska judar vill ta över världen" och alla sanna muslimer, måste motsätta sig dem, och det "Sionismen är det största hotet mot azerbajdzjanerna" och judar, som infiltrerar Azerbajdzjan är en skamlig gärning av myndigheterna i detta land. 

Det är svårt att förutse hur situationen kommer att utvecklas ytterligare, men det är uppenbart att Iran utgör ett hot mot alla sina grannar och stabiliteten i regionen. Det måste hanteras.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend