Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Storbritannien och Irland är överens om att samarbeta för att smidiga handeln efter Brexit

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och Irlands premiärminister (Taoiseach) Micheal Martin ses på Hillsborough Castle, i Belfast, Nordirland den 13 augusti 2020. Brian Lawless / Pool via Reuters

Storbritannien och Irland kommer att arbeta tillsammans för att upprätthålla en smidig handel mellan Storbritannien, Nordirland och Irland, sa ledarna för Storbritannien och Irland efter att ha träffats vid premiärminister Boris Johnsons hemvist.

Sedan Storbritannien avslutade sin utträde ur Europeiska unionen i slutet av förra året har banden mellan de två försämrats, särskilt över delar av deras avtal om handel mellan Storbritannien och dess provins Nordirland.

Förhandlingar mellan de två sidorna om hur man kan stoppa eventuella störningar i handeln mellan Storbritannien och Nordirland har hittills inte lyckats ta fram några lösningar, men London kan hoppas att EU-medlemmen Irland kan hjälpa till att flytta dessa samtal.

Johnson (avbildad) och den irländska premiärministern Micheal Martin enades om "vikten av att samarbeta för att upprätthålla Belfast / långfredagsavtalet och för att upprätthålla en smidig handel mellan Storbritannien, Nordirland och Irland", sa en talesman för Johnsons kontor i ett uttalande. .

Belfast- eller långfredagsavtalet avslutade tre decennier av våld mellan mestadels katolska nationalister som kämpade för ett enat Irland och mestadels protestantiska fackföreningar, eller lojalister, som vill att Nordirland ska förbli en del av Storbritannien.

Fredsavtalet var centralt i Brexit-samtalen, där båda sidor enades om en öppen irländsk landgräns för att skydda fred, frihandel och resor på ön. Men affären innebar också att Nordirland effektivt stannade på EU: s inre marknad för varor, vilket innebär kontroller i dess hamnar.

De två ledarna var också överens om att det var "djupt sorgligt" att offrenes familjer var tvungna att vänta så länge på sanningen om döden av tio personer som dödades i en incident i Belfast 10 under en brittisk arméoperation, sade talesmannen.

Annons

På onsdagen bad Johnson om ursäkt "utan förbehåll" på regeringens vägnar efter att en domarledd utredning visade att brittiska soldater omotiverat sköt eller använde oproportionerligt våld i döden av nio av de tio personer som dödades i händelsen. Läs mer

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend