Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Storbritannien och Irland är överens om att samarbeta för att smidiga handeln efter Brexit

DELA MED SIG:

publicerade

on

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och Irlands premiärminister (Taoiseach) Micheal Martin ses på Hillsborough Castle, i Belfast, Nordirland 13 augusti 2020. Brian Lawless/Pool via Reuters

Storbritannien och Irland kommer att arbeta tillsammans för att upprätthålla en smidig handel mellan Storbritannien, Nordirland och Irland, sa Storbritanniens och Irlands ledare efter mötet i premiärminister Boris Johnsons landsort.

Sedan Storbritannien slutförde sitt utträde ur EU i slutet av förra året har banden mellan de två försämrats, särskilt på grund av delar av deras avtal som reglerar handeln mellan Storbritannien och dess provins Nordirland.

Förhandlingar mellan de två sidorna om hur man stoppar eventuella störningar i handeln mellan Storbritannien och Nordirland har hittills inte lyckats få fram några lösningar, men London kan hoppas att EU-medlemmen Irland kan hjälpa till att föra dessa samtal framåt.

Johnson (avbildad) och Irlands premiärminister Micheal Martin enades om "vikten av att arbeta tillsammans för att upprätthålla Belfast/Långfredagsavtalet och för att upprätthålla smidig handel mellan Storbritannien, Nordirland och Republiken Irland", sade en talesperson för Johnsons kontor i ett uttalande .

Belfast- eller långfredagsavtalet avslutade tre decennier av våld mellan mestadels katolska nationalister som kämpade för ett enat Irland och mestadels protestantiska unionister, eller lojalister, som vill att Nordirland ska förbli en del av Storbritannien.

Fredsavtalet stod i centrum i Brexit-samtalen, där båda sidor gick med på en öppen irländsk landgräns för att hjälpa till att skydda fred, frihandel och resor på ön. Men affären innebar också att Nordirland i praktiken stannade på EU:s inre marknad för varor, det vill säga kontroller i dess hamnar.

De två ledarna var också överens om att det var "djupt sorgligt" att offrens familjer var tvungna att vänta så länge på sanningen om dödsfallen på 10 människor som dödades i en incident 1971 i Belfast under en brittisk arméoperation, sade talespersonen.

Annons

På onsdagen bad Johnson "oförbehållslöst" om ursäkt å regeringens vägnar efter att en domareledd utredning fann att brittiska soldater omotiverat sköt eller använde oproportionerligt våld när nio av de tio personer som dödades i händelsen dödades. Läs mer

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend