Anslut dig till vårt nätverk!

Hamas

Italiens premiärminister Meloni senaste europeiska ledare att besöka Israel och visa stöd för den judiska staten

DELA MED SIG:

publicerade

on

Italiens premiärminister Georgia Meloni träffar Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på Kyria i Tel Aviv. Bild från Avi Ohayon (GPO).

Flera andra europeiska ledare, däribland EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, Europaparlamentets ordförande Roberta Metsola, Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak och Cypriotiska presidenten Nikos Christodoulides. Rapporter sa att Frankrikes president Emmanuel Macron också kan komma att besöka nästa vecka men inget datum har bestämts ännu. En hög EU-tjänsteman sa att ett besök i Israel av EU:s utrikeschef Josep Borrell "alltid är på bordet. Det beror på möjligheten men vi har inget datum.'' EU:s utrikesministrar träffades måndagen (23 oktober) i Luxemburg för att diskutera situationen i Israel.

"Vi försvarar Israels existerande rätt, att försvara sig själv, säkerhet för sitt folk. Och vi förstår absolut att terrorism måste bekämpas. Vi tror och tror att ni kan göra det på bästa sätt, för vi är olika från dessa terrorister,'' sade Italiens premiärminister Georgia Meloni då hon var den senaste europeiska ledaren som besökte Israel på lördagen (21 oktober).

"Jag kände att det var väldigt viktigt att komma personligen för att föra med sig den italienska regeringens och det italienska folkets solidaritet och berätta att vi såg otroliga bilder om vad som hände för två veckor sedan", sa hon.

"Det visade något mer än bara, ja, ett krig. De visade någon som vill avbryta judiska folk från denna region. Och det är upp till antisemitism. Det är något vi måste bekämpa igår och idag", tillade hon efter ett möte med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på Kyria i Tel Aviv. Hon träffade också president Isaac Herzog.

"Tack för att du kom hit och för att du står med Israel. Vi säger alltid att det finns en sak bättre än att stå med Israel. Det är att stå i Israel", sa Netanyahu till Meloni.

"Vi måste besegra detta barbari. Det här är en kamp mellan civilisationens krafter och verkligt monstruösa barbarer som mördade, lemlästade, våldtog, halshögg, brände oskyldiga människor, spädbarn, mormödrar.

Annons

"Det här är ett test, ett test av civilisationen och vi kommer att vinna. Och vi förväntar oss att alla länder som ställde upp för att bekämpa ISIS, ställer upp och bekämpar Hamas, eftersom Hamas är den nya ISIS", tillade han.

Flera andra europeiska ledare, inklusive EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, Europaparlamentets president Roberta Metsola, Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak och Cypriotiska presidenten Nikos Christodoulides.

Rapporter sa att Frankrikes president Emmanuel Macron också kan komma att besöka nästa vecka men inget datum har bestämts ännu. Den franske ledaren har varit en stark anhängare av Israel sedan Hamasattackerna lämnade över 1,400 210 israeler dödade och XNUMX gisslan kidnappade och fördes till Gaza. Han sa tidigare i veckan att han skulle vilja ha ett sådant besök för att göra det möjligt för honom att "få humanitära och diplomatiska landvinningar."

En högre tjänsteman från EU sa att ett besök i Israel av EU:s utrikeschef Josep Borrell "alltid är på bordet. Det beror på möjligheten men vi har inget datum."

Israels ambassadör till EU och Nato, Haim Regev, betonade torsdagen att "vi har goda kontakter med Borrell som talade med Israels utrikesminister Eli Cohen".

"Europeiska rådets president Charles Michel kan också komma, som vilken annan ledare som helst som stöder Israel", tillade ambassadören.

"Vi ber inte Europa om pengar eller militärt bistånd, vi ber att förstå vad som händer och fortsätta att stödja oss", sa han till EU-korrespondenterna i Bryssel.

EU:s utrikesministrar träffades på måndagen i Luxemburg för att diskutera situationen i Israel och i regionen.

Förra torsdagen (20 oktober) antog Europaparlamentet en överväldigande resolution som erkänner Israels "inneboende rätt till självförsvar" och fördömer på det starkaste möjliga sätt de avskyvärda terroristattacker som terroristgruppen Hamas begått mot Israel " sitt stöd för staten Israel och dess folk och "upprepar att terrororganisationen Hamas måste elimineras".

Resolutionen krävde också en omedelbar och ovillkorlig frigivning av alla gisslan som har tagits av terroristgruppen Hamas och att kropparna av avlidna gisslan ska återlämnas.

USA-EU gemensamt uttalande

I ett gemensamt uttalande som gjordes efter ett toppmöte mellan USA och EU i Washington fredagen (20 oktober) fördömde EU:s och USA:s ledare "på starkast möjliga sätt Hamas och dess brutala terrorattacker över hela Israel".

"Det finns inget rättfärdigande för terrorism. Vi bekräftar Israels rätt att försvara sig mot dessa avskyvärda attacker, i linje med internationell lag, inklusive internationell humanitär rätt. Vi kommer att arbeta nära med partners i regionen för att betona vikten av att skydda civila, stödja de som försöker komma i säkerhet eller ge assistans och underlätta tillgången till mat, vatten, medicinsk vård och tak över huvudet. Vi är oroade över den förvärrade humanitära krisen i Gaza. Det är avgörande att förhindra regional upptrappning.

"Vi uppmanar till omedelbar frigivning av alla gisslan och betonar vår delade åsikt att en tvåstatslösning förblir den gångbara vägen till varaktig fred", avslutades uttalandet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend