Anslut dig till vårt nätverk!

Italien

Lär dig att stänga av, säger påven i första uppträdandet i Vatikanen efter sjukhusvistelsen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Franciskus (avbildad) gjorde sitt första offentliga framträdande den 18 juli sedan han återvände till Vatikanen i mitten av veckan efter en 11-dagars sjukhusvistelse och berättade för wellwishers att de borde ta en paus och stänga av från det moderna livets stress. skriver Crispian Balmer, Reuters.

"Låt oss stoppa den hektiska löpning som dikteras av våra dagordningar. Låt oss lära oss att ta en paus, stänga av mobiltelefonen", sade påve Franciskus i sin veckotal från ett fönster med utsikt över Peterskyrkan.

Den 84-årige påven lät avlägsna en del av hans kolon vid en operation den 4 juli - första gången som Francis möter en betydande hälsoproblem under sitt åttaåriga påvedöme.

Annons

Han ledde förra söndagens Angelus-bön och välsignelse från balkongen i sin svit på Roms Gemelli-sjukhus och återvände till Vatikanen på onsdagen, där han behövde hjälp från assistenter för att komma ut ur sin bil.

Han såg bra ut på söndagen och talade med en tydlig och stark röst.

Annons

Europeiska kommissionen

REACT-EU: 4.7 miljarder euro för att stödja jobb, kompetens och de fattigaste i Italien

publicerade

on

Kommissionen har beviljat 4.7 miljarder euro till Italien inom ramen för REACT-EU för att uppmuntra landets svar på koronakrisen och bidra till en hållbar socioekonomisk återhämtninghej. Den nya finansieringen är resultatet av ändringen av två operativa program inom Europeiska socialfonden (ESF) och fonden för europeiskt bistånd till de mest utsatta (FEAD). Det italienska nationella ESF -programmet ”Aktiv sysselsättningspolitik” får 4.5 miljarder euro för att stödja sysselsättningen i de områden som drabbats mest av pandemin.

De extra medlen kommer att öka anställningen av unga och kvinnor, göra det möjligt för arbetare att delta i utbildning och stödja skräddarsydda tjänster för arbetssökande. Dessutom kommer de att hjälpa till att skydda jobb i småföretag i regionerna Abruzzo, Molise, Kampanien, Puglia, Basilicata, Calabria, Sicilien och Sardinien.

Kommissionär för sysselsättning och sociala rättigheter Nicolas Schmit sa: ”Europeiska unionen fortsätter att hjälpa sina medborgare att övervinna COVID-19-krisen. Den nya finansieringen för Italien kommer att bidra till att skapa arbetstillfällen, särskilt för unga och kvinnor, i de regioner som är mest i behov. Investeringar i kompetens är en annan prioritet och är avgörande för att bemästra de ekologiska och digitala övergångarna. Vi uppmärksammar också de mest utsatta människorna i Italien genom att stärka finansieringen av livsmedelsbistånd. "

Annons

Kommissionär för sammanhållning och reform Elisa Ferreira (avbildad) sade: ”Regioner är kärnan i Europas återhämtning från pandemin. Jag är glad över att medlemsländerna använder unionens nödhjälp för att ta itu med pandemin och initiera en hållbar och inkluderande återhämtning på lång sikt. REACT-EU-finansiering kommer att hjälpa italienare i de värst drabbade regionerna att återhämta sig från krisen och skapa grunden för en modern, framåtblickande ekonomi. Som en del av NextGenerationEU tillhandahåller REACT-EU ytterligare finansiering på 50.6 miljarder euro (till löpande priser) till sammanhållningspolitiska program under 2021 och 2022 för att stödja arbetsmarknadens motståndskraft, jobb, små och medelstora företag och låginkomstfamiljer. "

Annons
Fortsätt läsa

Ungern

Påven uppmanar Ungern att vara mer öppen för behövande utomstående

publicerade

on

By

Franciskus (avbildad) sade på söndagen (12 september) att Ungern kunde bevara sina kristna rötter samtidigt som de öppnade upp för de behövande, ett uppenbart svar på den nationalistiska premiärministern Viktor Orbans ställning att muslimsk invandring kan förstöra dess arv, skriva Philip Pullella och Gergely Szakacs.

Francis var i Ungern för en ovanligt kort vistelse som underströk skillnader med invandrarfientliga Orban, hans politiska motsats.

Efter att ha avslutat en kyrkokongress med en mässa för tiotusentals människor i centrala Budapest använde Francis bilden av ett kors för att visa att något så djupt rotat som religiös tro inte utesluter en välkomnande attityd.

Annons

"Korset, planterat i marken, inbjuder oss inte bara att vara väl rotade, det höjer och sträcker också armarna mot alla", sade han i sina kommentarer efter mässan.

"Korset uppmanar oss att hålla våra rötter fasta, men utan defensivitet; att dra från källorna och öppna oss för vår tids män och kvinnor," sade han i slutet av friluftsmässan, som Orban deltog med sin fru.

"Min önskan är att du ska vara så: jordad och öppen, rotad och omtänksam", sade påven.

Annons

Francis har ofta fördömt det han ser som en återupplivning av nationalistiska och populistiska rörelser och har efterlyst europeisk enhet och kritiserat länder som försöker lösa migrationskrisen med ensidiga eller isolationistiska handlingar.

Orban däremot sa till Bled Strategic Forum i Slovenien förra veckan att den enda lösningen på migration var att Europeiska unionen "ger alla rättigheter tillbaka till nationalstaten".

Påve Francis anländer för att träffa representanter för det ekumeniska kyrkorådet i Museum of Fine Arts i Budapest, Ungern, 12 september 2021. REUTERS/Remo Casilli
Påve Frans hälsar människor när han anländer till Hjältarnas torg i Budapest, Ungern, 12 september 2021. REUTERS/Remo Casilli
Påve Francis anländer till Budapest internationella flygplats i Budapest, Ungern, 12 september 2021. Vatikanmedia/utdelning via REUTERS OBSERVERA REDAKTÖRER - DENNA BILD HAR GIVits AV EN TREDJE PART.

Påven har uppmanat migranter att välkomnas och integreras för att hantera det han kallat Europas "demografiska vinter". Orban sa i Slovenien att dagens migranter "alla är muslimer" och att endast "den traditionella kristna familjepolitiken kan hjälpa oss ur den demografiska krisen".

Francis, 84, som bara tillbringade cirka sju timmar i Budapest, träffade Orban och president Janos Ader i början av sitt besök.

Vatikanen sa att mötet som också deltog i Vatikanens två främsta diplomater och en ungersk kardinal, varade i cirka 40 minuter och var hjärtligt.

"Jag bad påven Francis att inte låta kristna Ungern gå under", sa Orban på Facebook. Ungerska nyhetsbyrån MTI sa att Orban gav Francis en fax av ett brev som kung Bela IV från 13 -talet skickade till påven Innocent IV för att be om hjälp med att bekämpa tartarna.

Senare på söndagen anlände Francis till Slovakien, där han kommer att stanna mycket längre och besöka fyra städer innan han återvänder till Rom på onsdag.

Kortheten av hans vistelse i Budapest har fått diplomater och katolska medier att föreslå att påven prioriterar Slovakien, i själva verket snubbar Ungern. Läs mer.

Vatikanen har kallat Budapest -besöket för en "andlig pilgrimsfärd". Orbans kontor har sagt att jämförelser med Slovakiens ben skulle vara "vilseledande".

Resan är påvens första sedan han genomgick en större operation i juli. Francis berättade för journalister på planet att ta honom till Budapest att han "mådde bra".

Fortsätt läsa

Banca Monte dei Paschi

Banca Monte dei Paschi är ett "stort problem", säger Italiens liga

publicerade

on

By

Italiens Banca Monte dei Paschi (BMPS.MI) är ett "stort problem", sa chefen för högerliga partiet i söndags och uttryckte oro över en eventuell försäljning av den toskanska banken till större rival UniCredit (CRDI.MI), skriver Francesca Landini, Reuters.

Efter att ha tagit kontrollen över Monte dei Paschi (MPS) 2017 efter en räddning på 5.4 miljarder euro, har den italienska statskassan åtagit sig att återvända världens äldsta bank till privata händer i mitten av 6.3, och Rom försöker nu förmedla en fusion med UniCredit.

"Lösningen kan vara en sammanslagning, men inte en försäljning till UniCredit", sade ligans Matteo Salvini till reportrar vid sidan av en årlig affärskonferens i Cernobbio vid Comosjön.

Annons

Skattkammaren bör ta sig tid och driva på för att knyta kontakter med italienska banker som är inriktade på att låna ut till små och medelstora företag istället för att skynda på att sälja det till UniCredit, sa Salvini.

"MPS och andra lokala banker kan skapa en tredje bankkoncern", sa Salvini och antydde en potentiell koppling till Banca Carige (CRGI.MI) och andra regionala långivare i södra Italien.

Ledaren för League-partiet, som är en del av den regerande koalitionen, sa att en upplösning mellan UniCredit och MPS kan utlösa 7,000 300 jobbneddragningar och nedläggning av XNUMX filialer.

Annons

MPS förra månaden uppvisade bättre resultat än väntat andra kvartalet, men sa att det fortfarande planerade att samla in 2.5 miljarder euro i kontanter nästa år om det inte lyckades säkra en köpare.

Salvini sa att det skulle vara meningsfullt för statskassan att injicera ytterligare medel till MPS om det skulle behöva sätta tillbaka banken på marknaden på medellång sikt.

Bankens hemstad Siena, liksom resten av den centrala regionen i Toscana, är en traditionell bastion för centrum-vänster PD-partiet, som ofta har kritiserats för att ha bidragit till den toskanska långivarens problem.

Salvini upprepade sin tidigare hårda kritik av PD och sa att partiet borde ta ansvar för långivarens elände.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend