Anslut dig till vårt nätverk!

Malta

Daphne Caruana Galizias skugga fortsätter att skymta över Maltas korrupta elit

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Det kommer att vara fem år i oktober sedan det tragiska mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia. Det tog fyra år för utredningens resultat att släppas och höll regeringen till svars för den kultur av korruption och straffrihet som ledde till hennes död. I denna glaciala takt kommer utredningens rekommendationer att implementeras först på 2030-talet.

Ett växande antal både inom Malta och över hela Europa ställer alla samma fråga: varför tar det så lång tid för regeringen att genomföra förändringar?

När utredningens rapport släpptes sa Galizias familj att de hoppades att resultaten skulle "leda till återställandet av rättsstatsprincipen på Malta, effektivt skydd för journalister och ett slut på den straffrihet som de korrupta tjänstemän som Daphne utredde fortsätter att åtnjuta. .” Efterföljande åtgärder har begränsats.

Det första av utredningens rekommendationer är att polisen och andra juridiska personer ska se till att utredningar och åtal genomförs och avslutas. Yorgen Fenech, den maltesiske affärsmannen som påstås ha stått bakom mordet, har ännu inte ställts inför en jury för mordet på Galizia, men utredningens frisläppande är att utredningen bidrar till FastTrack-förfarandet. Den utdragna kampen för att säkra rättvisa är ett steg närmare seger.

En viktig rekommendation är att tillåta reformer av finansiella och andra statliga institutioner genom lagändringar för att ta itu med den nuvarande straffriheten som Maltas elit åtnjuter. Regeringens misslyckande med att åtgärda detta avslöjades nyligen av Laura Codruţa Kövesi, chef för EU:s övervakningsgrupp för ekonomisk brottslighet, som avslöjade att det vid besöket i önationen stod klart att ingen i Maltas nyckelinstitutioner faktiskt visste vem som bekämpade ekonomisk brottslighet.

En av de sista åtgärderna för att stärka rättsstatsprincipen är ett slut på alla hemliga förhandlingar mellan offentliga administratörer och personer i näringslivet. Du kan själv avgöra om premiärminister Robert Abela har noterat att han bara en dag efter sin senaste valseger meddelade att han i hemlighet hade förhandlat fram ett avtal för att ge sin påstådda kidnappare kompis Christian Borg ett transportkontrakt på 250,000 XNUMX euro.

Robert Abelas regim skulle göra klokt i att lyssna på Daphne Caruana Galizia-stiftelsen som har drivit samtalet för förändring sedan den bildades 2018.

Annons

Stiftelsen har också utropats för att ha slagit på trumman mot SLAPP-fall. Daphne stod inför 47 sådana stämningar när hon dog. SLAPPs används flitigt av oligarker för att binda upp de journalister som utreder dem i dyra rättsfall. De sanktioner som införts mot ryska oligarker under de senaste månaderna har initierat en återhämtning mot denna praxis och EU har just meddelat planer på att skydda journalister från dem, där Galizia citeras som en nyckelfigur i kampanjen mot SLAPP.

Själva stiftelsen har nominerats till årets europeiska medborgarpris av nationalistpartiets ledamot David Casa. Casa citerade att etos grund var "förankrad i europeiska grundläggande rättigheter" och firade dess strävan att få slut på straffrihet, främja rättsstatsprincipen och prioritera rättvisa. Med tanke på sin position i framkanten av kampen för rättvisa för Daphne och för att få slut på den produktiva användningen av SLAPPs i EU, är stiftelsen säkerligen en föregångare.

Det skulle inte vara någon överraskning för Galizia att Abelas uppförande sedan han tillträdde i stort sett har varit samvetslöst. Innan han ens blev parlamentsledamot kallade hon honom "fullständigt skamlös och skamlig" för hans uppförande i det offentliga livet. Som en framstående advokat och son till George Abela, landets tidigare president, har han sällan varit utanför rampljuset. Daphne nollställde Abelas kritik av "den gamla klicken som ruinerade landet före 2013" som hade tagit Malta in i EU, med hänvisning till att Abelas pappa var en av drivkrafterna bakom Maltas inträde i EU-medlemskapet bakom kulisserna.

Abela juniors bakgrund kan till viss del förklara hans arroganta och nonchalanta maktmissbruk. Abela och hans fru, Lydia, har varit konspiratorer i att prostituera Malta till ryska oligarker som vill få inflytande i EU. De gyllene passplanerna som Abela så brutalt försvarade är kända för att ha gynnat honom personligen.

Publicerad på hennes hemsida dagen för mordet och direkt hänvisade till de inblandade männen, Daphnes hjärtskärande sista ord behåller sin relevans till denna dag,

"Det finns skurkar vart du än ser nu. Situationen är desperat."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend