Anslut dig till vårt nätverk!

Marocko

Marocko bekräftar nytt grönt investeringsprogram

DELA MED SIG:

publicerade

on

Kung Mohammed VI ledde lördagen den 3 december i det kungliga palatset i Rabat, presentationsceremonin för det nya gröna investeringsprogrammet för OCP-gruppen (2023-2027) och undertecknandet av det relevanta protokollavtalet mellan regeringen och OCP-gruppen, skriver Colin Stevens.

Ceremonin är en del av den proaktiva inriktning som kungen under många år främjat i frågor om omställning till grön energi och koldioxidsnål ekonomi. Ceremonin kommer i morgon efter arbetsmötet som leds av Suveränen, den 22 november förra året, ägnat åt utvecklingen av förnybar energi och de nya perspektiven på området.

At the beginning of the ceremony, OCP group Chairman and Chief Executive Officer, Mr. Mostafa Terrab, presented before the King the results of the group’s first investment program, subject of High Royal Guidelines in 2012, and which helped solidly anchor OCP in the fertilizers market. By trebling its fertilizer production capacity, OCP group is today positioned as one of the world’s leading producers and exporters of phosphate fertilizers.

Gruppen förlitade sig på forsknings- och utvecklingsförmåga vid Mohammed VI Polytechnic University (UM6P) för att ta vara på de möjligheter som de nya industriella och digitala teknologierna erbjuder och för att utveckla en expertis inom innovativ teknik för balanserad gödsling för att anta utmaningarna med hållbart jordbruk och livsmedel säkerhet. 

Mr. Terrab then made an exposé before the Sovereign on the group’s new investment program. The program revolves around increasing the fertilizer production capacities, while committing to achieve carbon neutrality before 2040 by relying on the unique source of renewable energies as well as on the Kingdom’s progress in this field, under the leadership of the King Mohammed VI.

Genom att investera i sol- och vindkraft planerar koncernen att mata alla sina industrianläggningar med grön energi till 2027. Den koldioxidsnåla energin kommer också att användas för att försörja den nya kapaciteten för avsaltning av havsvatten för att möta koncernens behov och tillhandahålla områdena runt OCP-platser med dricks- och bevattningsvatten.

Denna investering kommer att hjälpa gruppen, världens första importör av ammoniak, att så småningom sluta beroende av denna import genom att också investera i sektorn för förnybar energi – grönt väte – grön ammoniak, vilket gör det möjligt för gruppen att starkt komma in på marknaden för gröngödsel och anpassade gödningslösningar till de specifika behoven hos olika jordar och grödor.

Annons

Denna ambition kommer att stödjas av stödprogram för industriella små och medelstora företag och de som är verksamma inom energi- och jordbrukssektorerna, vilket gynnar framväxten av ett innovativt nationellt ekosystem och skapandet av nya möjligheter till sysselsättning och jobbintegrering för ungdomar.

Det nya programmet, som kommer att bidra till att befästa OCP:s position i världen, ger en global investering på 13 miljarder dollar (130 miljarder dirham) under perioden 2023-2027, uppnåendet av en lokal integrationsgrad på 70 %, stöd för 600 marockanska industrier. företag och skapandet av 25000 XNUMX direkta och indirekta arbetstillfällen.

För detta ändamål ledde kungen undertecknandet av ett protokollavtal relaterat till detta investeringsprogram mellan regeringen och OCP-gruppen, representerade av inrikesministrarna, ekonomi- och finansministrarna, för utrustning och vatten, för energiomställning och hållbar utveckling, av investeringar, konvergens och utvärdering av offentlig politik, å ena sidan, och av OCP:s ordförande och verkställande direktör, å andra sidan.

This ceremony was attended by the Head of Government, the Advisors to the King and members of the Government.”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend