Anslut dig till vårt nätverk!

Brott

Säkerhetsunion: EU: s regler för att ta bort terroristinnehåll online träder i kraft

publicerade

on

Landmärke EU: s regler om spridning av terroristinnehåll online trädde i kraft den 7 juni. Plattformar måste ta bort terroristinnehåll som hänvisats av medlemsstaternas myndigheter inom en timme. Reglerna kommer också att bidra till att motverka spridningen av extremistiska ideologier online - en viktig del för att förhindra attacker och ta itu med radikalisering. Reglerna innehåller starka skydd för att säkerställa full respekt för grundläggande rättigheter såsom yttrandefrihet och information. Förordningen kommer också att fastställa skyldigheter för öppenhet för onlineplattformar och för nationella myndigheter att rapportera om hur mycket terroristinnehåll som har tagits bort, de åtgärder som används för att identifiera och ta bort innehåll, resultatet av klagomål och överklaganden, samt antalet och typen av påföljder. på onlineplattformar.

Medlemsstaterna kommer att kunna sanktionera bristande efterlevnad och besluta om påföljden, som kommer att stå i proportion till överträdelsens karaktär. Storleken på plattformen kommer också att tas i beaktande, så att man inte ålägger orimligt höga påföljder i förhållande till plattformens storlek. Medlemsstater och onlineplattformar som erbjuder tjänster i EU har nu ett år på sig att anpassa sina processer.

Förordningen gäller från och med den 7 juni 2022. Att främja vår europeiska livsstil Vice president Margaritis Schinas sade: ”Med de här nyskapande nya reglerna bekämpar vi spridningen av terroristinnehåll online och gör EU: s säkerhetsunion till verklighet. Från och med nu har onlineplattformar en timme på sig för att få terroristinnehåll från webben, vilket säkerställer att attacker som den i Christchurch inte kan användas för att förorena skärmar och sinnen. Detta är en enorm milstolpe i Europas antiterrorism- och antiradikaliseringssvar. ”

Kommissionär för inrikes frågor Ylva Johansson sa: "Att ta ner terroristinnehåll omedelbart är avgörande för att hindra terrorister från att utnyttja Internet för att rekrytera och uppmuntra attacker och för att förhärliga deras brott. Det är lika viktigt att skydda offren och deras familjer från att bli konfronterade med brott en sekund tid online. Förordningen fastställer tydliga regler och ansvar för medlemsstaterna och för onlineplattformar och skyddar yttrandefrihet där det är motiverat. "

Denna faktablad ger ytterligare information om de nya reglerna. Reglerna är en väsentlig del av kommissionens Agenda mot terrorism.

EU

Att hålla UEFA EURO 2020-mästerskapet säkert

publicerade

on

Mellan 10 juni och 12 juli 2021 kommer Europol att vara värd för ett operativt centrum för att stödja säkerhet och säkerhet under UEFA EURO 2020-mästerskapet i fotboll. Koordinerad av den nederländska polisen kommer International Police Cooperation Center (IPCC) för de nationella fotbollskontaktpunkterna att vara värd för cirka 40 kontaktpersoner från 22 deltagande och värdländer. Denna speciella operativa inställning är skapad för att möjliggöra snabbt samarbete och ge nödvändigt operativt stöd för ett säkert och säkert mästerskap.

IPCC kommer att fungera som ett centralt informationscentrum för nationella brottsbekämpande myndigheter. För detta ändamål har Europol skapat en särskild arbetsgrupp EURO 2020 som gör det möjligt att hålla tjänstemän på marken 24/7 för att enkelt utbyta information och snabbt ta emot ledningar för pågående utredningar. Den operativa verksamheten kommer att fokusera på allmän säkerhet och kriminella hot, vilket kan hota säkerheten under turneringen. Tillsynsmyndigheterna kommer att rikta in sig på hot som cyberbrott, terrorism, matchning, handel med förfalskade varor inklusive falska COVID-19-certifikat och andra immaterialrättsbrott.

Europols verkställande direktör, Catherine De Bolle, sa: 'UEFA EURO 2020-mästerskapet är en unik turnering både för fotboll och för brottsbekämpning. Med 24 landslag som spelar i elva städer över hela Europa är samarbetet ytterst viktigt för turneringens säkerhet. Europol kommer att möjliggöra detta samarbete genom att vara värd för det särskilda operativa centrumet. Med stöd av Europols kapacitet kommer officerare på marken att vara bättre förberedda för att säkerställa ett smidigt och säkert mästerskap. '

IPCC: s stabschef, Max Daniel, sade: '' Att kombinera information om frågor om allmän ordning, supportrar, vistelser och resorörelser på väg, flyg och järnväg resulterar i en uppdaterad och integrerad bild. Att kunna dela den informationen mellan länder enkelt har visat sig vara mycket värdefull tidigare. Polisens underrättelsetjänstemän i alla deltagande länder gör sitt yttersta för att säkerställa att detta unika UEFA EURO 2020-mästerskap blir så säkert som möjligt. ''

IPCC UEFA EURO 2020-deltagare (totalt antal):

EU-medlemsstater: Österrike, Belgien, Kroatien, Tjeckien, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Ungern, Italien, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Spanien, Sverige, Nederländerna. 

Länder utanför EU: Azerbajdzjan, Nordmakedonien, Ryssland, Schweiz, Turkiet, Ukraina, Storbritannien.

Organisationer: INTERPOL och UEFA

Fortsätt läsa

Brott

Globala brottstopp omfattar 70 i Sverige, 49 i Nederländerna - Europol

publicerade

on

By

Tjänstemän från Europol, FBI, Sverige och Nederländerna på tisdag (8 juni) gav detaljer om den europeiska delen av en global sting där brottslingar fick telefoner som använde kryptering men som brottsbekämpande tjänstemän kunde avkoda och använda för att lyssna på samtal , Reuters, Läs mer.

Jean-Phillipe Lecouffe, biträdande direktör för Europol, sa vid en presskonferens i Haag att polismyndigheter från 16 länder totalt sett hade arresterat mer än 800 misstänkta vid 700 razzior och beslagtog 8 ton kokain och mer än 48 miljoner dollar kontant. och kryptovalutor.

"Denna internationella koalition ... genomförde en av de största och mest sofistikerade brottsbekämpande operationerna hittills i kampen mot krypterad kriminell verksamhet, sade Lecouffe."

Tjänstemännen uppdelade inte alla arresteringar i varje land, men den svenska tjänstemannen Linda Staaf sa att 70 hade arresterats i Sverige och en holländsk tjänsteman sa att 49 arresterades i Nederländerna.

Staaf, den svenska polisens underrättelsechef, sa att operationen hade förhindrat 10 mord.

Bland de länder som deltog var Australien, Österrike, Sverige, Danmark, Estland, Litauen, Norge, Nya Zeeland, Skottland, Storbritannien, Tyskland och USA, sa Lecouffe.

USA: s federala utredningsbyrå skulle ge ytterligare information om operationen senare på tisdag, men Calvin Shivers från FBI: s kriminella utredningsavdelning sa i Haag att under 18 månader som ledde till operationen hade byrån hjälpt till att distribuera telefonerna. till 300 kriminella grupper i mer än 100 länder.

Polisbyråerna "kunde sedan vända borden till kriminella organisationer", sa Shivers.

"Vi kunde faktiskt se fotografier av hundratals ton kokain som doldes i fruktförsändelser."

Fortsätt läsa

Brott

Tullunionen: EU intensifierar sina regler om kontantkontroller för att bekämpa penningtvätt och finansiering av terrorism

publicerade

on

Nya regler trädde i kraft den 3 juni, vilket kommer att förbättra EU: s system för kontroll av kontanter som kommer in och ut ur EU. Som en del av EU: s ansträngningar att ta itu med penningtvätt och att stänga av källor till finansiering av terrorismär alla resenärer som går in eller lämnar EU: s territorium redan skyldiga att fylla i en kontantdeklaration när de bär 10,000 XNUMX euro eller mer i valuta, eller motsvarande i andra valutor eller andra betalningsmedel, såsom resecheckar, skuldebrev etc.

Från och med den 3 juni kommer dock ett antal ändringar att genomföras som kommer att ytterligare skärpa reglerna och göra det ännu svårare att flytta stora mängder oupptäckta kontanter. För det första kommer definitionen av "kontanter" enligt de nya reglerna att utvidgas och kommer nu att omfatta guldmynt och vissa andra guldföremål. För det andra kommer tullmyndigheterna att kunna agera på belopp som är lägre än 10,000 10,000 euro när det finns tecken på att kontanter är kopplade till kriminell verksamhet. Slutligen kan tullmyndigheterna nu också begära att en deklaration om kontoutlämnande lämnas in när de upptäcker XNUMX XNUMX euro eller mer i kontanter som skickas ensamkommande via post, frakt eller kurir.

De nya reglerna kommer också att säkerställa att de behöriga myndigheterna och den nationella enheten för finansiell underrättelse i varje medlemsstat har den information de behöver för att spåra och hantera kontantrörelser som kan användas för att finansiera olaglig verksamhet. Genomförandet av de uppdaterade reglerna innebär att den senaste utvecklingen i Financial Action Task Force (FATF) internationella standarder för bekämpning av penningtvätt och finansiering av terrorism återspeglas i EU-lagstiftningen. Fullständig information och ett faktablad om det nya systemet finns tillgängliga här.

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

Annons

trend