Anslut dig till vårt nätverk!

UK

EU är redo att säga upp brittiskt datatillgänglighetsbeslut med omedelbar verkan

publicerade

on

Storbritannien har meddelat att det har för avsikt att införa "lagstiftning om sunt förnuft" och att få ett "slut på box-ticking" med ett nytt mer flexibelt tillvägagångssätt för datatäckning. En talesman för Europeiska kommissionen sa till journalister på torsdagen (26 augusti) att det kommer att vara redo att avbryta eller säga upp avtalet om det finns "problematisk utveckling". 

På frågan om det brittiska förslaget, som är mer av avsiktsförklaring, sade EU -kommissionen: ”Vi har sett tillkännagivandet och som ni vet kommenterar vi inte meddelanden, men vi följer mycket noga utvecklingen relaterad till Storbritanniens dataskydd regler. 

”När kommissionen antog beslut om tillräcklighet i Förenade kungariket var kommissionen fullt medveten om risken för att det brittiska systemet skulle kunna avvika ytterligare från EU -systemet. Därför kan EU: s beslut när som helst avbryta, avsluta eller ändra EU -beslutet vid problematisk utveckling som påverkar skyddsnivån negativt. Detta kan göras omedelbart vid motiverad brådska. Så vi kommer att fortsätta att se till att européernas data kommer att skyddas av starka skyddsåtgärder när vi passerar kanalen. ”

Annons

I juni beslutade EU att Storbritanniens nuvarande regler, som för närvarande i stort sett är desamma som i EU: s allmänna dataskyddsförordning (GDPR) och rättsvårdningsdirektivet (LED), tillåter ett fortsatt flöde av personuppgifter från EU och EES till Storbrittanien. 

Vid den tidpunkten presenterade den brittiska ansvariga ministern Oliver Dowden EU -beslutet som ett viktigt beslut för brittiska företag och sa: ”Efter mer än ett år med konstruktiva samtal är det rätt att Europeiska unionen formellt har erkänt Storbritanniens höga dataskyddsstandarder .

"Detta kommer att vara välkomna nyheter för företag, stödja fortsatt samarbete mellan Storbritannien och EU och hjälpa brottsbekämpande myndigheter att hålla människor säkra."

Annons

TechUK: s vd Julian David sa: ”Att säkra ett beslut om tillräcklighet i EU och Storbritannien har varit högsta prioritet för techUK och den bredare teknikindustrin sedan dagen efter folkomröstningen 2016. Beslutet ... är av avgörande betydelse för handeln mellan Storbritannien och EU eftersom det fria flödet av data är viktigt för alla näringslivet. ”

TechUK: s marknadschef Matt Evans välkomnade tillkännagivandet, men betonade att nya rutter måste vara betrodda och ha höga integritetsstandarder för att behålla tillgång till befintliga dataflöden, till exempel från EU, samt öppna globala möjligheter.

Precis som det brittiska förslaget om att ha både en Storbritannien och en CE-märkning på varor, kan de tilläggsregler som avviker från EU representera ett icke-tariffärt hinder, snarare än en ny möjlighet. Storbritannien måste se till att det upprätthåller EU: s standarder, medan Storbritannien fortfarande hoppas att det genom andra forum, till exempel G7, kan behålla fotfäste för att påverka globala regler. 

Brexit

Storbritannien försenar genomförandet av handelskontroller efter Brexit

publicerade

on

Storbritannien sa på tisdagen (14 september) att det försenar genomförandet av vissa importkontroller efter Brexit, andra gången de har skjutits tillbaka, med hänvisning till påtryckningar på företag från pandemin och den globala försörjningskedjan.

Storbritannien lämnade EU: s inre marknad i slutet av förra året, men till skillnad från Bryssel som införde gränskontroller omedelbart, steg det införandet av importkontroller på varor som livsmedel för att ge företagen tid att anpassa sig.

Efter att redan ha försenat införandet av kontroller med sex månader från den 1 april har regeringen nu skjutit behovet av fullständiga tulldeklarationer och kontroller tillbaka till 1 januari 2022. Säkerhets- och säkerhetsdeklarationer kommer att krävas från den 1 juli nästa år.

Annons

"Vi vill att företag ska fokusera på sin återhämtning från pandemin snarare än att behöva hantera nya krav vid gränsen, varför vi har lagt fram en pragmatisk ny tidtabell för att införa fullständiga gränskontroller", sa Brexit -minister David Frost.

"Företag kommer nu att ha mer tid att förbereda sig för dessa kontroller som kommer att fasas in under hela 2022."

Industrikällor inom logistik- och tullsektorn har också sagt att regeringens infrastruktur inte var redo att införa fullständiga kontroller.

Annons

Fortsätt läsa

Brexit

Hur EU kommer att bidra till att mildra effekterna av Brexit

publicerade

on

En EU -fond på 5 miljarder euro kommer att stödja människor, företag och länder som berörs av Storbritanniens utträde ur unionen, EU-frågor.

Du har nu möjlighet slutet av Brexit -övergångsperiodenDen 31 december 2020 markerade slutet på den fria rörligheten för människor, varor, tjänster och kapital mellan EU och Storbritannien, med negativa sociala och ekonomiska konsekvenser för människor, företag och offentliga förvaltningar på båda sidor.

För att hjälpa européerna att anpassa sig till förändringarna enades EU -ledarna i juli 2020 om att skapa Brexit-justeringsreserv, en fond på 5 miljarder euro (i 2018 -priser) som ska betalas fram till 2025. EU -länderna kommer att ta emot resurserna i decemberefter parlamentets godkännande. Parlamentsledamöter förväntas rösta om fonden under plenarsessionen i september.

Annons

Hur mycket kommer att gå till mitt land?

Fonden kommer att hjälpa alla EU -länder, men planen är att de länder och sektorer som är värst drabbade av Brexit ska få mest stöd. Irland toppar listan, följt av Nederländerna, Frankrike, Tyskland och Belgien.

Tre faktorer beaktas för att bestämma beloppet för varje land: vikten av handel med Storbritannien, värdet av fisk som fångas i Storbritanniens exklusiva ekonomiska zon och storleken på befolkningen som bor i EU: s maritima regioner närmast Storbritannien.

Annons
Infografik som förklarar Brexit -justeringsreserven
Infografik som visar hur mycket stöd enskilda EU -länder kommer att få från Brexit -justeringsreserven  

Vad kan finansieras av fonden?

Endast åtgärder som specifikt inrättats för att motverka de negativa konsekvenserna av Storbritanniens avgång från EU kommer att vara berättigade till finansiering. Dessa kan inkludera:

  • Investeringar i skapande av arbetstillfällen, inklusive kortsiktiga arbetsprogram, omskolning och utbildning
  • Återintegrering av EU -medborgare som har lämnat Storbritannien till följd av Brexit
  • Stöd till företag (särskilt små och medelstora företag), egenföretagare och lokalsamhällen
  • Bygga tullanläggningar och se till att gräns-, fytosanitära och säkerhetskontroller fungerar
  • Certifierings- och licenssystem

Fonden täcker utgifter mellan 1 januari 2020 och 31 december 2023.

Fiskeri och banksektorer

Nationella regeringar är fria att bestämma hur mycket pengar som går till varje område. Länder som är avsevärt beroende av fiske i den exklusiva ekonomiska zonen i Storbritannien måste emellertid åtaga ett minimum av sin nationella anslag till småskaligt kustfiske, liksom lokala och regionala samhällen som är beroende av fiskeverksamhet.

Finans- och banksektorn, som kan dra nytta av Brexit, är uteslutna.

Läs mer 

Fortsätt läsa

Data

Större skydd, innovation och tillväxt i Storbritanniens datasektor som meddelats av Storbritanniens digitala sekreterare

publicerade

on

Informationskommissionärens kontor (ICO) är inställd på en översyn för att driva större innovation och tillväxt i Storbritanniens datasektor och bättre skydda allmänheten från stora datahot, enligt planerade reformer som tillkännagavs av digital sekreterare Oliver Dowden

Bridget Treacy, partner (Storbritanniens integritet och cybersäkerhetspraxis), Hunton Andrews Kurth, sade: ”Den brittiska regeringen har signalerat en ambitiös vision för att reformera Storbritanniens dataskyddslagar, förenkla den nuvarande regimen, minska byråkratin för företag och uppmuntra till datadragen innovation. Efter noggrann analys anser regeringen att den avsevärt kan förbättra Storbritanniens dataskyddsregim och hur det fungerar i praktiken, samtidigt som de behåller höga standarder för skydd för individer. Långt från att försöka ersätta den nuvarande regimen, det här ser ut som ett försök att finjustera den, vilket gör den bättre kapabel att tillgodose alla intressenters behov och passa bättre för den digitala tidsåldern. 

”Att ta en ny titt på internationella dataflöden är länge sedan, och här blir det intressant att se hur kreativ den brittiska regeringen är beredd att vara. Globala dataflöden är en oundviklig del av global handel och Covid-19-pandemin belyste behovet av globalt samarbete inom forskning och innovation. Den brittiska regeringen vill möjliggöra betrodda och ansvarsfulla dataflöden, utan att minska skyddet för individer och utan onödig byråkrati. Ett mer smidigt, flexibelt, riskbaserat och resultatbaserat tillvägagångssätt för att fastställa lämplighet kan förbättra dataskyddet totalt sett. Men här måste regeringen vara särskilt försiktig, förutsatt att den vill behålla Storbritanniens tillfredsställande status i EU.

Annons

”Det verkar som att även informationskommissionärens kontor kommer att bli föremål för reformer, med förslag om att modernisera dataskyddsregulatorns styrningsstruktur, sätta tydliga mål och säkerställa större insyn och ansvar. ICO är en mycket respekterad dataskyddsregulator som erbjuder mycket beundrat globalt ledarskap i svåra frågor. Försiktighet kommer att behövas för att säkerställa att ICO: s mycket berömda och högt värderade oberoende inte äventyras av de föreslagna reformerna.

”Sammantaget ser det här ut som ett genomtänkt försök att förbättra Storbritanniens befintliga dataskyddsregim, inte genom radikala förändringar, utan genom att bygga vidare på och finjustera det befintliga ramverket för att göra det bättre anpassat till vår digitala tidsålder. Organisationer bör välkomna möjligheten att bidra till detta samråd. ”

Bojana Bellamy, president för Hunton Andrews Kurth's Center for Information Policy Leadership (CIPL), en framstående global informationspolitisk tankesmedja i Washington, DC, London och Bryssel sa: ”Den brittiska regeringens vision är en positiv utveckling och behövs mycket för att hantera möjligheterna och utmaningarna i vår digitala tidsålder. Planerna bör välkomnas både i Storbritannien och i EU. Det här handlar inte om att sänka dataskyddet eller bli av med GDPR, det handlar om att få lagen att fungera i praktiken, mer effektivt och på ett sätt som skapar fördelar för alla - organisationer som använder data, individer, tillsynsmyndigheter och det brittiska samhället och ekonomi. Lagar och regleringsmetoder måste utvecklas och vara smidiga precis som den teknik de försöker reglera. Länder som skapar flexibla och innovativa regleringssystem kommer att ha bättre förutsättningar att svara på den fjärde industriella revolutionen vi bevittnar idag.

Annons

”Det råder ingen tvekan om att vissa aspekter av GDPR inte fungerar bra, och vissa områden är ohjälpligt obskyra. Till exempel är reglerna för dataanvändning inom vetenskaplig och industriell forskning och innovation besvärliga att lokalisera och analysera, vilket hindrar användning och delning av data för dessa fördelaktiga ändamål; det är svårt att använda personuppgifter för att träna AI -algoritmer för att undvika partiskhet; individers samtycke till databehandling har blivit meningslöst genom överanvändning; och internationella dataflöden har fastnat i byråkrati.

”Den brittiska regeringens djärva vision att förenkla den nuvarande dataskyddsregimen, minska byråkratin, lägga mer ansvar på organisationer att hantera och använda data på ett ansvarsfullt sätt och att förstärka den brittiska integritetsregulatorns centrala roll är rätt väg framåt. Det uppnår både effektivt skydd för individer och deras data och möjliggör datadriven innovation, tillväxt och samhällsnytta. Andra regeringar och länder bör följa Storbritanniens ledning.

”Det är hög tid att modernisera reglerna för internationella dataflöden och den brittiska regeringen har helt rätt att fokusera på att möjliggöra betrodda och ansvarsfulla dataflöden. Företag inom alla sektorer kommer att välkomna en mer sömlös ordning för dataöverföringar och beslut om tillräcklighet för fler länder. Företagsuppgiftsskyddsombud avleder för mycket resurser till att hantera de juridiska tekniska aspekterna av dataflöden från EU, särskilt i efterdyningarna av EU -Schrems II -domen. Konsumenter och företag skulle betjänas bättre av organisationer som fokuserar på integritet genom design, riskkonsekvensbedömningar och bygger omfattande integritetshanteringsprogram som passar den nya digitala ekonomin. 

”Det är uppmuntrande att regeringen erkänner UK Information Commissioner Office som en viktig digital tillsynsmyndighet i Storbritannien, med en kritisk uppgift att skydda både individs informationsrättigheter och möjliggöra ansvarsfull datadriven innovation och tillväxt i Storbritannien. ICO har varit en progressiv regulator och påverkare i det globala regleringssamhället. ICO måste ges resurser och verktyg för att vara strategisk, innovativ, engagera tidigt med organisationer som använder data och uppmuntra och belöna bästa praxis och ansvarighet. ”

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend