Anslut dig till vårt nätverk!

UK

Storbritanniens premiärminister Johnson står inför planer på att utlösa ledarskapsutmaning

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson besöker Finchley Memorial Hospital, ett NHS (National Health Service) samhällssjukhus, i norra London, Storbritannien 18 januari 2022. Ian Vogler/Pool via REUTERS

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kämpade för att stödja sitt premiärministerskap på onsdagen (19 januari) mitt i en revolt från sina egna lagstiftare som är arga över en rad lockdown-fester i Downing Street, skriver Andrew MacAskill och Guy Faulconbridge.

Johnson tog sig in i toppjobbet för att "få Brexit gjort" och vann 2019 sitt partis största majoritet på mer än 30 år men står nu inför uppmaningar att avgå efter en rad avslöjanden om partier i Downing Street - premiärministrarnas hem och kontor - under covid-låsningar.

Johnson har upprepade gånger bett om ursäkt för parterna och sagt att han inte kände till många av dem. Däremot deltog han i vad han sa att han trodde var ett arbetsevenemang den 20 maj 2020 där festglade hade blivit tillsagda att "ta med sin egen sprit".

För att utlösa en ledarutmaning måste 54 av de 360 ​​konservativa parlamentsledamöterna i parlamentet skriva misstroendebrev till ordföranden för partiets 1922 års kommitté.

Så många som 20 konservativa lagstiftare som vann sina platser vid det senaste nationella valet 2019 planerar att skicka in misstroendebrev mot Johnson, rapporterade Telegraph. En handfull andra har redan sagt att de skrivit sådana brev.

"Grupp av parlamentsledamöter från 2019 ska skicka in brev för att försöka nå tröskeln på 54 för att utlösa en tävling", sa BBCs politiska redaktör Laura Kuenssberg på Twitter. "De kanske når 54."

En analys av The Times tidningen visade att 58 konservativa lagstiftare öppet hade kritiserat premiärministern.

Annons

Att störta Johnson skulle lämna Storbritannien i limbo i månader precis när västvärlden hanterar Ukraina-krisen och världens femte största ekonomi brottas med den inflationsvåg som utlöstes av covid-pandemin, där den brittiska inflationen stiger till den högsta nivån på nästan 30 år.

Ledande rivaler inom det konservativa partiet inkluderar finansminister Rishi Sunak, 41, och utrikesminister Liz Truss, 46.

Johnson förnekade på tisdagen en anklagelse från sin tidigare rådgivare om att han ljugit för parlamentet om ett lockdown-parti och sa att ingen hade varnat honom för att "ta med din egen sprit"-samling kan strida mot covid-19-reglerna.

Han kringgick frågor om huruvida han skulle avgå om det bevisades att han vilselett parlamentet och sa bara att han ville vänta på resultatet av en intern utredning.

Johnson kommer att tala i parlamentet på onsdag efter att hans kabinett förväntas godkänna planerna för att avsluta de senaste restriktionerna som införts för att hantera spridningen av covid-19 i England.

Oppositionsledare har anklagat Johnson för att vara en serielögnare och uppmanat honom att avgå.

Downing Street lockdown-fester - vissa hölls när vanliga människor inte kunde ta farväl personligen till döende släktingar - har undergrävt Johnsons auktoritet.

Hans egen före detta taleskvinna avgick efter att hon fångades skrattande och skämtade i kameran om hur man kan arrangera en fest om man tillfrågas om det av reportrar.

Sådant var festen i Downing Street vid ett evenemang att personalen gick till en närliggande stormarknad för att köpa en resväska med alkohol, spillde vin på mattor och bröt en gunga som användes av premiärministerns unge son.

Spegeln sa att personalen till och med hade köpt ett vinkylskåp för fredagssammankomster, händelser som regelbundet observerades av Johnson när han gick till sin lägenhet i byggnaden.

Johnson har gett en mängd olika förklaringar av parterna, allt från förnekande av att några regler bröts till att uttrycka förståelse för den offentliga ilskan över uppenbart hyckleri i hjärtat av den brittiska staten.

Motståndare har krävt att Johnson ska avgå, och kallat honom för en charlatan som krävde att det brittiska folket skulle följa några av de mest betungande reglerna i fredstidshistorien medan hans personal festade.

Den senaste handlingen castades som "pork pie plot" eftersom en påstådd rebelllagstiftare var från Melton, hemmet för Melton Mowbray fläskpaj. Pork pie är också Londonslang för en lögn.

Framväxten av Alexander Boris de Pfeffel Johnson, ofta kallad "Boris", till premiärminister var det största steget i en karriär som tog honom från journalistik via tv-program berömmelse, komedi och skandal in i brexitkrisens kittel - och sedan till frontlinjen av coronavirus-pandemin.

Om lockdown-partier sänker den karriären, skulle det markera ännu en extraordinär vändning till nästan 12 år av tumultartat konservativt partistyre som har inkluderat Brexit, en folkomröstning om skotsk självständighet och en darra val.

En flamboyant figur känd för sin ambition, stökiga blonda hår, blommiga tal och översiktliga kontroll över politiska detaljer, Johnsons maktövertagande handlade om Brexit.

Men efter att ha säkrat Storbritanniens utträde ur EU, drabbades Johnson av covid-pandemin som har dödat 152,513 2020 människor i Storbritannien. Efter att ha överlevt COVID XNUMX sa han att det nästan dödade honom.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend