Anslut dig till vårt nätverk!

Ukraina

Mycket varm luft: Vem talar sanningen i Burisma-gasskandalen

publicerade

on

En banbrytande och mycket kontroversiell dokumentär, Mycket varm luft: vem talar sanningen i Burisma-gasskandalen?, hade sin första visning inför en internationell publik av journalister och andra intresserade på The Press Club, Bryssel den 2 juni, skriver Gary Cartwright.

Producerad av den brittiska mediekonsulten Tim White, och presenterad av James Croskell, försökte videon ta " fräscht utseende" vid skandalen kring Burisma Holdings, ett ukrainskt naturgasföretag, mot bakgrund av den nyligen publicerade amerikanska presidenten Joe Bidens son Hunter Bidens självbiografi, Vackra saker: En memoar (April 2021).

Burisma grundades 2002 av Mykola Zlochevsky, en allierad av den avskedade tidigare ukrainska presidenten Viktor Janukovitj, som flydde för sitt liv till Ryssland efter Maidan-revolutionen 2014, vilket resulterade i mord på 100 civila av ukrainska säkerhetstjänster, påstås med aktivt stöd av Ryska specialstyrkor.

Annons

166 personer "försvann" helt enkelt under händelserna den 18–23 februari, deras öden är fortfarande okänd fram till i dag.

Burisma ägs för närvarande av det cypernbaserade offshore-företaget Brociti Investments Limited, vilket visar att det ägs Zlochevsky, som själv flydde från Ukraina strax efter Janukovitj, under misstanke om skatteflykt och penningtvätt. 

Företagsdokument visar att Hunter Biden blev ledamot i Burisma Holdings styrelse den 18 april 2014, två månader efter Maidans tragiska händelser.

Annons

Biden Sr. var själv Vita husets främsta samtalspartner med Janukovitj medan den senare var Ukrainas president.

Under dokumentären presenterar journalister dokument som visar överföringen av medel till offshore-företag som kan vara relaterade till Hunter Biden. De säger också att målen mot Burisma i Ukraina ledde till uppsägning av högsta tjänstemän efter ett telefonsamtal från USA: s presidentadministration.

Rudy Guiliani upprör Kyiv.

I april i år genomförde FBI sökningar på Rudy Giulianis hem och kontor, som en del av sonden om Giulianis affärer med Ukraina. Teckningsoptioner mot honom inkluderade ett påstående att den tidigare borgmästaren i New York City inte registrerade sig som utländsk agent. Lagen om registrering av utländska agenter kräver att människor meddelar utrikesdepartementet om de agerar som utländsk agent för en annan nation.

Giuliani spelade en central roll i försöket att pressa Ukraina för att utreda Joe Biden och hans son Hunter. Han var också medverkande i att den tidigare amerikanska ambassadören i Ukraina avvisades, vittnen vid Trumps rättsprocess vittnade.

Före presidentvalet 2020 ledde Giuliani ett försök att hitta inkriminerande information om den demokratiska kandidaten Joe Biden och hans son Hunter i Ukraina.

Giulianis verksamhet i Ukraina på uppdrag av sin tidigare chef har inte gått bra i Kiev:  "Om jag får en officiell begäran från södra distriktet i New York eller någon annan icke-partisk ansträngning, till exempel potentiell avstängning av Rudy Giuliani, skulle jag vara öppen för att hjälpa dem", Igor Novikov, som fungerade som en nära rådgivare till Zelensky under Trumps första anklagelse, rapporterades som sagt i februari i år.

”Det beror på att jag tror att borgmästaren Giulianis agerande i Ukraina hotade vår nationella säkerhet,” tillade han. "Det är vårt ansvar att se till att alla ansträngningar att dra vårt land in i våra allierades inrikespolitik inte blir ostraffade."

Novikov sa också att han var villig att hjälpa till i ansträngningarna att beröva Giuliani sin licens för att utöva advokat, och torsdagen den 24 juni upphävdes Giulianis licens.

I sitt beslut sa domare i en överklagandedomstol i New York att Giuliani, som arbetat tillsammans med Donald Trump för att upphäva resultatet av presidentvalet i USA 2020, hade gjort flera falska uttalanden om att rösta i delstaterna Arizona, Georgia och Pennsylvania - inklusive påståenden att hundratusentals frånvaror och andra röster hade räknats felaktigt.

Domstolen föreslog att Giulianis avstängning kan bli permanent.

Hunter Biden och den där bärbara datorn

Giuliani stod bakom ansträngningarna för att övertala ukrainska tjänstemän att inleda utredningar om anklagelser om att Hunter Biden hade ingripit för att ordna tillträde för intresserade till sin far.

År 2019 fattade FBI en bärbar dator som påstods tillhöra Biden Jr. Utredare stämde den bärbara datorn 2019 från en datorbutik i Delaware, efter att Giuliani påstås ha fått tips om enhetens existens och plats. Den bärbara datorn innehöll dokumentation som verkade bekräfta anklagelserna även om det aldrig kunde bevisas, och Biden själv hävdade att han inte hade någon aning om den bärbara datorn var hans eller inte.

I sin självbiografi från april 2021 Vackra saker: En memoar av Hunter Biden, skryter han att hans intag av vodka och spricka var "häpnadsväckande - till och med dödsutmanande ”.

Han erkänner öppet att han tillbringat månader berusad i en lägenhet i Washington DC och fler månader bingade kokain i hotellbungalower i Hollywood. Medan hans far var vice president, sambo han med en kvinnlig droghandlare.

Är det en man man skulle utse till styrelsen för ett större energiföretag med en rapporterad lön på 80,000 2019 dollar per månad? En man som enligt vittnen, som rapporterades av Reuters i oktober 5, aldrig en gång besökte Ukraina för företagsverksamhet under sin XNUMX-åriga period?

Om inte naturligtvis mannen i fråga är son till USA: s vice ordförande, och som vid tiden för Hunter Bidens utnämning till styrelsen i Burisma verkade väl positionerad för att bli nästa president.

När det gäller dokumentären: den har mottagits väl och har väckt en hel del uppmärksamhet för herrarna White och Croskell, detta är deras första samarbete. När det gäller Hunter Biden och Rudy Giuliani finns det fler frågor än svar.

Ryssland

Ukraina ser som Putins parti domstolar väljare i Donbass som hålls av separatister

publicerade

on

By

Ryska och separatistiska flaggor fladdrar i luften när livliga musikskrammar och soldater från den självutnämnda folkrepubliken Donetsk sitter och lyssnar på tal. Medlemmar av den ryska nationalisten Night Wolves motorcykelklubb kvar i närheten, skriva Alexander Ermochenko, Sergiy Karazy i Kiev och Maria Tsvetkova i Moskva.

Ryssland kommer att hålla parlamentsval den 17-19 september och för första gången kampanjer Förenade Ryssland, det styrande partiet som stöder president Vladimir Putin, i östra Ukraina på territorium som kontrolleras av separatister som stöds av Moskva.

Överlämnade är rösterna för mer än 600,000 2019 människor som fick ryska pass efter en förändring av Kremls politik år XNUMX som Ukraina förklarade som ett steg mot annektering.

Annons

"Jag kommer att rösta förvisso, och bara för Förenade Ryssland eftersom jag tror att vi tillsammans med dem kommer att gå med i Ryska federationen", säger Elena, 39, från Khartsysk i Donetsk -regionen.

"Våra barn kommer att studera enligt den ryska läroplanen, våra löner kommer att vara enligt ryska standarder, och faktiskt kommer vi att bo i Ryssland", sa hon och talade vid ett ryssland i Förenade Ryssland i staden Donetsk.

År 2014, efter att gatuprotester drev Ukrainas kremlvänliga president Viktor Janukovitj, annekterade Ryssland snabbt en annan del av Ukraina, Krimhalvön. Pro-ryska separatister reste sig sedan över östra Ukraina, i vad Kiev och dess västerländska allierade kallade en Moskvastödd landgrepp.

Annons

Mer än 14,000 2015 människor har dött i striderna mellan separatister och ukrainska styrkor, med dödliga sammandrabbningar som fortsätter regelbundet trots ett eldupphör som avslutade storskalig strid XNUMX.

Två självutnämnda "folkrepubliker" driver regionerna Donetsk och Luhansk, i en del av östra Ukraina som kallas Donbass. Moskva har odlat nära band till separatisterna men förnekar att de har organiserat deras uppror.

I Donetsk är valskyltar med bilder av ryska landmärken som Moskvas St Basil's Cathedral prickade runt. Den ryska rubeln har ersatt den ukrainska hryvnian. Kiev är samtidigt rasande över att Ryssland genomför ett val på separatistiskt område.

"Det pågår en fullständig" russifiering "av denna region för fullt, säger Oleskiy Danilov, sekreterare för Ukrainas säkerhets- och försvarsråd, till Reuters i Kiev.

"Den andra frågan är varför reagerar inte världen på detta? Varför ska de erkänna denna statsduma?" sa han i en intervju i Kiev med hänvisning till det ryska parlamentets underhus som kommer att väljas i omröstningen.

Ryssland säger att det inte är något ovanligt med att personer med dubbel rysk och ukrainsk nationalitet röstar i ett ryskt val.

Donbassbor med ryska pass hade rätt att rösta "var de än bor", citerade Rysslands nyhetsbyrå TASS utrikesminister Sergej Lavrov den 31 augusti.

Kiev och Moskva anklagar varandra för att blockera en permanent fred i Donbass. En massmobilisering av ryska styrkor nära Ukrainas gräns tidigare i år orsakade larm i väst.

I hela Ryssland förväntas Förenade Ryssland vinna parlamentsvalet, vilket det aldrig har misslyckats med under Putin -eran, trots opinionsmätningar som sjunkit på senare tid över stillastående levnadsstandard. Oppositionsgrupper säger att deras kandidater har nekats tillgång till omröstningen, fängslats, blivit skrämda eller skjutna i exil, och de förväntar sig bedrägeri. Ryssland säger att omröstningen kommer att vara rättvis.

Även om Donbass är liten jämfört med de övergripande ryska väljarkåren, kan regeringspartiets överväldigande stöd där räcka för att säkra extra platser.

"Uppenbarligen är United Rysslands betyg där mycket högre och proteströstningen är mycket lägre där än i genomsnitt (Ryssland)", säger Abbas Gallyamov, en tidigare Kreml -talförfattare som blev politisk analytiker.

"Det är därför de mobiliserar Donbass."

Yevhen Mahda, en Kiev-baserad politisk analytiker, sa att Ryssland lät Donbass invånare rösta inte bara för att öka Förenade Ryssland, utan för att legitimera separatistadministrationerna.

"Ryssland, jag skulle uttrycka det så här, med stor cynism, utnyttjar det faktum att de flesta som bor där inte har någonstans att ta hjälp, ingen att lita på, och ofta var ett ryskt pass den enda vägen ut ur en desperat situation som människor befann sig i på ockuperade områden. "

Fortsätt läsa

Ukraina

Ukraina markerar självständighetsdagen och lovar att återta det annekterade territoriet

publicerade

on

By

Ukrainska servicemedlemmar deltar i självständighetsdagen militärparad i Kiev, Ukraina 24 augusti 2021. REUTERS/Gleb Garanich
Ukrainas president Volodymyr Zelenskij håller ett tal under självständighetsdagen militärparad i Kiev, Ukraina 24 augusti 2021. REUTERS/Gleb Garanich

Ukraina höll sin första militära parad på flera år, firade 30 -årsjubileet för sitt självständighet och förklarade att det skulle återta områden på sitt territorium som annekterades av Ryssland, writer Pavel Polityuk, Reuters.

Enheter från den ukrainska armén, stridsvagnar, pansarvagnar, missiler och luftförsvarssystem marscherade längs centralgatan i Kiev, medan en parade av ukrainska marinenheter ägde rum i Svarta havets hamn i Odessa.

"Vi kämpar för vårt folk, eftersom det är möjligt att tillfälligt ockupera territorier, men det är omöjligt att ockupera människors kärlek till Ukraina", sade president Volodymyr Zelenskij vid en ceremoni före paraden.

Annons

"Människor på Donbass och Krim kommer att återvända till oss, eftersom vi är en familj", sa han.

Förhållandena mellan Kiev och Moskva kollapsade efter att Ryssland annekterade Krimhalvön 2014 och krigsutbrottet mellan ukrainska trupper och ryskstödda styrkor i östra Ukraina som Kiev säger har dödat 14,000 XNUMX människor på sju år.

På måndagen deltog mer än 40 länder i Krimplattformen, ett toppmöte i Kiev för att hålla internationell uppmärksamhet fokuserad på Krims återkomst. Läs mer.

Annons

Fortsätt läsa

Energi

Ukraina säger diskuterade garantier med USA och Tyskland över Nord Stream 2

publicerade

on

By

Logotypen för Nord Stream 2 -gasledningsprojektet syns på ett rör vid Chelyabinsk rörrullningsanläggning i Chelyabinsk, Ryssland, 26 februari 2020. REUTERS/Maxim Shemetov // File Photo

Energiministrarna i Ukraina, USA och Tyskland diskuterade garantier för Ukraina om dess framtid som transitland efter byggandet av Rysslands Nord Stream 2 gasledning, sade Ukrainas energichef på måndagen (23 augusti), skriver Pavel Polityuk och Matthias Williams.

Kiev befarar att Ryssland kan använda rörledningen, som kommer att föra rysk gas till Tyskland under Östersjön, för att beröva Ukraina lukrativa transiteringsavgifter. Flera andra nationer oroar sig också för att det kommer att fördjupa Europas beroende av rysk energiförsörjning.

De tre ministrarna diskuterade "ett antal steg som kan tas tillsammans när det gäller verkliga garantier för Ukraina när det gäller bevarande av transitering", säger energiminister Herman Halushchenko.

Annons

"Vi utgår från den ståndpunkt som förklarades och uttrycktes av Ukrainas president - att vi inte kan tillåta Ryska federationen att använda gas som vapen", sa han till journalister.

Ukraina är bittert emot en överenskommelse mellan Washington och Berlin om Nord Stream 2, som kommer att transportera gas till Europa samtidigt som den kringgår Ukraina. USA: s president Joe Bidens administration har inte försökt döda projektet med sanktioner, som Ukraina lobbade för.

"Från dagens perspektiv bör vi inte avvisa några förslag, men inte heller skapa några oöverstigliga hinder", säger tyska ekonomi- och energiminister Peter Altmaier till journalister.

Annons

Tysklands förbundskansler Angela Merkel träffade Zelenskij i Kiev på söndagen för att erbjuda försäkringar Ukrainas intressen skulle skyddas, men Zelenskij efterlyste större klarhet i vilka steg som skulle vidtas. Läs mer

Måndagens möte ägde rum vid sidan av Krimplattformen, ett toppmöte i Kiev för att hålla internationell uppmärksamhet fokuserad på att återvända Krimhalvön, som bifogades av Ryssland 2014, tillbaka till Ukraina.

"Jag kommer personligen att göra allt för att återvända till Krim, så att det blir en del av Europa tillsammans med Ukraina", sade Zelenskij till delegater från 46 länder.

Altmaier talade till toppmötet efter gasförhandlingarna och anklagade Ryssland för förtryck på Krim. "Vi kommer inte att tillåta Krim att bli en blind fläck", sa han.

USA: s energisekreterare Jennifer Granholm sa att sanktionerna mot Moskva skulle kvarstå tills Ryssland avstod kontrollen över halvön och tillade att "Ryssland måste hållas ansvarigt för sin aggression".

Förhållandena mellan Kiev och Moskva kollapsade efter annekteringen och krigsutbrottet mellan ukrainska trupper och ryskstödda styrkor i östra Ukraina som Kiev säger har dödat 14,000 XNUMX människor på sju år.

Ukraina har anklagat Ryssland för att försöka sabotera toppmötet genom att pressa länder att inte delta, medan Ryssland har kritiserat väst för att stödja evenemanget.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend