Anslut dig till vårt nätverk!

Ukraina

Från podium till humanitärt kraftpaket: Julia Gershuns kamp för Ukrainas barn

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Den tidigare ukrainska Miss Universe Julia Gershun har tillbringat de senaste tre månaderna i outtröttliga humanitära ansträngningar för att evakuera kvinnor och barn från Ukraina. UNICEFs goodwillambassadör och grundare av Ukrainas fredskommitté talade med James Wilson om de brådskande prioriteringarna som väntar.

Innan den ryska attacken mot Ukraina tidigt den 24 februari 2022 hade Julia Gershun redan flera roller. Hon var programledare för tv-programmet Cultural Diplomacy och var också känd för många för sina tidigare framgångar som Miss Ukraine, Top Model of the World 2017 och Mrs Universe 2018. Hon grundade en välgörenhetsstiftelse i Ukraina som hade hjälpt barn och låg inkomst familjer i sju år, med fokus på att utveckla unga talanger. Hennes riksdagsvalkampanj 2019 var på en plattform för "fred, utveckling och skydd för varje person". När den ryska invasionen började tidigare i år kände hon att hon måste göra allt för att använda sina kontakter och erfarenheter för att svara på den nationella humanitära nödsituationen.

Julia talar rörande om krigets början. ”I början bodde jag i Kiev. Naturligtvis tillbringade vi våra nätter under jorden, under svåra omständigheter. Vi satt där hela natten och var oroliga att en av våra nära och kära någonstans i staden eller på landet skulle dödas över en natt. På morgonen, efter att raketerna och sirenerna tystnat, dök vi upp ovan marken och försökte ringa till alla älskade, angelägna om att veta att de hade överlevt natten. Blev jag rädd? I de där mycket tidiga dagarna fanns det ingen tid att vara rädd. Du gjorde precis vad du måste under de omständigheterna. Efter en vecka har du ett val – bli tårögd och deprimerad, eller kasta dig ut i handling.”

Handling är vad Julia valde och det blev klart för henne att hon kunde vara en effektiv kraft för att hjälpa till att mobilisera volontärer kring utmaningen att evakuera de som var i den värsta faran. Hon hade byggt upp många internationella kontakter under åren, inte bara som Ukrainas Miss Universe, utan också i sin roll som Goodwill-ambassadör för UNICEF och genom sina Röda Kors-kontakter. Dessa internationella kontakter, från ambassader till företagsledare och välgörenhetsorganisationer, skulle hjälpa henne och hennes team att evakuera kvinnor och barn från krigets värsta hot spots.

Julia och hennes team har redan evakuerat några tusentals kvinnor och barn, inklusive ungdomar med funktionsnedsättningar, hörselnedsättning och autism. Många av dem har förts till europeiska länder. Dessutom arbetar hon och hennes team med ett israeliskt fältsjukhus nära Lviv, tar hand om de sårade och ger psykologiskt stöd till dem som har förlorat sina hem och sina nära och kära. Hon har också arbetat för att stödja kvinnor och barn som har blivit våldtagna. Och nu organiserar hon det största internationella forumet «Post-trauma of war» där läkare från olika länder kan ge varandra erfarenhet och hitta den mest effektiva lösningen på detta problem.

Efter krigets utbrott i Ukraina skapade hon den största internationella humanitära plattformen, Ukrainas fredskommitté, och etablerar nu samarbete med mer än 40 länder i världen, inklusive Storbritannien, Frankrike, Österrike, Tyskland, Israel, Schweiz, Italien, Danmark, Sverige, Norge, Spanien, Polen, Tjeckien, Belgien, USA och Förenade Arabemiraten. En aktuell prioritet är att hjälpa mödrar, inklusive de som är gravida och behöver psykologisk, medicinsk eller fysisk hjälp, från hantering av graviditet till förlossning på europeiska kliniker. Barn är också måltavla, från ett program för att evakuera barnhem, föräldralösa barn och stora familjer, för att hjälpa till att skaffa utbildning utomlands. Välgörenhetsorganisationen stöds av dess representanter i de största ukrainska städerna, ett team på mer än 50 personer som hjälper till att välja ut och identifiera de fall som ska hanteras. Den europeiska grenen av Julias humanitära plattform, Fredskommittén, har nyligen lanserats i Frankrike.

Det stora antalet människor som behöver hjälp och svårighetsgraden av deras problem kan verka överväldigande. Julia förklarar: ”Genom att evakuera barn och kvinnor från hot spots varje dag, har vi att göra med tusentals trasiga liv varje gång. Någon som har förlorat sitt hem, sin man, sin bror, sin son eller dotter, kvinnorna som har blivit våldtagna, som inte har någon vilja att leva, psykiskt och fysiskt traumatiserade... det är totalt omöjligt att räkna antalet fall.”

Annons

På frågan om svaren från olika länder konstaterar Julia att Israel har varit mycket effektivt med medicinsk hjälp, inte bara med fältsjukhuset, utan också när det gäller att ta emot barn som hon tog med till Tel Aviv för akut medicinsk vård och rehabilitering för att hjälpa dem att gå igen . Hon kommenterar också den imponerande värme som polska medborgare har visat i sitt välkomnande till ukrainare som flyr konflikten och hur länder som Frankrike har välkomnat ukrainare med akuta åtgärder för att hitta bostad och arbete, samt skolgång för barn, för att hjälpa dem att integreras tills freden återvänder.

Hon är inte rädd för att fortsätta pressa det internationella samfundet att göra mer. Samtidigt som hon berömde Storbritanniens militära stöd till Ukraina, skulle hon också vilja se ett mer pragmatiskt visumsystem, som förklarar att barn i så brådskande situationer inte kan vänta genom långa processer. Hon besökte nyligen London där hon hade ett mycket produktivt möte om ämnet med Lord Harrington, Storbritanniens flyktingminister. "Jag har en röst och jag kommer definitivt att använda den för att hjälpa mina medukrainare som är i akut behov, och nu kan vi se ett första resultat, Storbritanniens regering kommer att släppa in ensamkommande ukrainska barn." Hon sa.

Ett område där hon skulle vilja ha akut europeisk intervention är mer än 3000 XNUMX ukrainska barn som tros ha kidnappats och förts till ryska utan sina föräldrar. ”Vi måste helt enkelt få tillbaka dem. Det här är en så fruktansvärd situation och det råder ingen tvekan om att vi behöver hjälp för att få hem dessa barn till Ukraina.”

Hon reflekterar över det faktum att detta sannolikt kommer att bli ett långt krig och att behoven kommer att utvecklas. ”Vi vet att det verkligen kommer att behövas jobb och bostäder. Ukrainare är mycket hårt arbetande och har många färdigheter att erbjuda, från IT-sektorn till skönhetsbranschen. De är kapabla att göra ett stort bidrag till de länder där de tillfälligt vistas. Men de behöver plattformar för att hjälpa dem komma åt arbete.”

När det gäller hennes välgörenhetsstiftelse tänker hon sig ett tvådelat tillvägagångssätt i framtiden. "Vi måste fortsätta att svara på det akuta humanitära behovet. Men naturligtvis måste vi också ha vårt öga på diplomatin, på att få ett slut på detta krig. Den humanitära katastrofen är symtomet, men grundorsaken är rysk aggression och det måste få ett slut.”

Vad tycker hon om EU-kommissionens beslut att tillåta kandidatstatus för Ukraina att gå med i EU? "Jag välkomnar det naturligtvis och jag vill tacka alla EU-medlemsstater som kommit överens om att ge Ukraina kandidatstatus till EU. För det är ett viktigt steg att definitivt tillhöra den europeiska familjen och det kommer att skydda oss mot den ryska invasionen. Men den verkliga frågan är hur lång tid det tar att gå från kandidatstatus till medlemsstatus? Den informationen kan ha en enorm inverkan i termer av diplomati. Men mest tänker jag på den hjälp vi behöver för att få detta krig till ett slut och för att rädda vår territoriella integritet. Vi vill verkligen inte förlora vårt territorium. Ukraina vill inte uppslukas av Ryssland. Och vi vet att våra europeiska vänner inser att även om vi kan vara frontlinjen, påverkar behovet av att stoppa rysk aggression alla europeiska länder. Ingen tror att den ryska regeringen kommer att stanna vid Ukraina. Om de får någon chans skulle de gå längre."

När vårt samtal närmar sig sitt slut diskuterar vi den sorgliga ironin att, medan hon har evakuerat mer än 1500 personer från Ukraina, är Julias egen familj fortfarande i Dnipro. Hans bror, 30, och pappa, 59, är i militär ålder och tjänstgör också i Ukraina. Hennes mamma, 53, vägrar att lämna Ukraina medan hennes son och man är kvar, hon är läkare och botar skadade människor på sjukhus. Julia förklarar: "Det är väldigt svårt när du evakuerar människor och hjälper alla utom din familj att stanna i Ukraina, jag ber för dem varje dag."

Julia avslutar med en rörande och hoppfull ton. "Den yngsta personen jag evakuerade var en tio dagar gammal pojke som heter Mark. Han evakuerades till Sverige och vi bjöds in till ett möte i Sveriges riksdag. Jag kunde inte låta bli att undra vad livet kommer att erbjuda för den här lilla pojken – tänk dig att vara inne i ett parlament när du bara är tio dagar gammal! Det verkar uppenbart att hans liv kommer att bli intressant och meningsfullt. Oavsett vilka fasor dessa ukrainska barn föds in i, har jag en stark tro på dem att de kommer att fortsätta att göra extraordinära saker. De har redan visat sitt hjältemod.”

Du kan stödja humanitära insatser för Ukraina genom att besöka Julias stiftelse:  peacecommittee.org.ua

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend