Anslut dig till vårt nätverk!

Ukraina

IAEA säger att det inte finns några tecken på att "smutsiga bomber" fungerar på ukrainska platser - Kyiv hyllar rapport

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

FN:s kärnkraftsövervakningsorganisation uppgav på torsdagen (5 januari) att det inte fanns några bevis för odeklarerad kärnkraftsaktivitet på tre platser i Ukraina som den inspekterade på Kievs begäran. Detta var ett svar på ryska påståenden om att arbete utfördes på en "smutsig" bomb.

Moskva anklagade upprepade gånger Ukraina för att ha planerat att använda en sådan bomb, en konventionell explosiv anordning spetsad i radioaktivt material. Den hävdade också att institut med anknytning till kärnkraftsindustrin var inblandade i förberedelser utan att tillhandahålla bevis. Anklagelsen tillbakavisas av den ukrainska regeringen.

Volodymyr Zelenskiy, den ukrainske presidenten, hyllade slutsatsen och sa i ett videotal: "Det enda smutsiga i regionen just nu är cheferna för de från Moskva som tyvärr tog kontroll över den ryska staten och terroriserar Ukraina."

Vissa ukrainska och västerländska tjänstemän anklagar Moskva för att ljuga för att dölja sin smutsiga bombdetonation och lägga skulden på Kiev.

"Under de senaste dagarna har inspektörer kunnat utföra alla aktiviteter som IAEA planerat att genomföra och tilläts obegränsad tillgång till platserna", säger den Wien-baserade Internationella atomenergiorganet i ett uttalande.

"Baserat på utvärderingarna av de tillgängliga resultaten och den information som lämnats till Ukraina, fann byrån inga indikationer på odeklarerad kärnteknisk verksamhet eller material på dessa platser."

Efter en begäran från Kiev uppgav IAEA förra månaden att de skulle inspektera två platser i Ukraina. Den uppgav att inspektionerna hade börjat i måndags och sade att de var klara på tre platser, snarare än bara två. Detta var som svar på en begäran från Kiev.

Annons

IAEA identifierade de tre platserna som Institutet för kärnforskning (Kiev), den östra gruv- och processanläggningen Zhovti Kody och produktionsföreningen Pivdennyi Machine-Building Plant Dnipro.

Uttalandet sade att inspektörer också samlade in miljöprover som kommer att skickas till laboratorieanalys. IAEA kommer då att rapportera tillbaka.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend