Anslut dig till vårt nätverk!

Ryssland

EU säger att de har skickat 220,000 XNUMX artillerigranater till Ukraina

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

EU-nationer har levererat 220,000 22 artilleriskott till Ukraina som en del av ett banbrytande system som lanserades för två månader sedan för att öka ammunitionsförsörjningen till Kiev för att bekämpa Rysslands inkräktare, sade EU:s utrikeschef på måndagen (XNUMX maj).

Josep Borrell sa att EU-stater också har tillhandahållit 1,300 1 missiler som en del av programmet. De är på väg att nå målet att tillhandahålla XNUMX miljon stycken inom ett kalenderår, trots att vissa EU-länder undviker att godkänna detta mål.

Borrell, som tillkännagav siffrorna efter ett möte med EU:s försvarsministrar i Bryssel, sa till reportrar att "de närmaste dagarna kommer att vara strategiskt avgörande för kriget i Ukraina".

EU gick med på ammunitionsprogrammet efter att Kiev tillkännagav att man var i akut behov av artillerigranater eftersom Rysslands invasion hade hamnat i ett utnötningskrig med tusentals granater som avfyrades varje dag.

Tre delar av EU-planen, på totalt minst 2 miljarder euro, är alla kopplade till ekonomiska incitament. De två första delarna ger partiella återbetalningar för vapen och ammunition som skickades till Ukraina med hjälp av den europeiska fredsfaciliteten.

Planen var första gången som EU finansierade en storskalig, gemensam upphandling av vapen. Det återspeglade också det faktum att EU nu är mycket mer involverat i militära angelägenheter efter att de ryska styrkorna invaderade Ukraina i februari 2022.

Planen har tre delar. För det första uppmuntrar den EU:s medlemsländer att skicka sina ammunitionslager. För det andra erbjuder det incitament till länder att lägga gemensamma beställningar. För det tredje hjälper det vapenföretag att öka produktionskapaciteten.

Annons

Borrell uppgav att de 220,000 XNUMX skalen som tillhandahålls under den första planen var Borrell. Enligt tjänstemän väntas det första gemensamma upphandlingskontraktet under den andra planen undertecknas i sommar.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend