Anslut dig till vårt nätverk!

Uzbekistan

Uzbekistan-EU: Framstegen

DELA MED SIG:

publicerade

on

On 20th February, at an event celebrating the state of progress in Uzbekistan – EU relations, the Ambassador of Uzbekistan made the following speech:

Kära gäster, mina damer och herrar, Kära deltagare i vårt evenemang,

Det är ett stort nöje och ära för mig att välkomna dig.

Jag är mycket glad över att se de framstående företrädarna för Europeiska avdelningen för yttre åtgärder, Europeiska kommissionen, Europeiska rådet, media och alla våra vänner här. Ett särskilt tack till de framstående ambassadörerna för EU:s medlemsstater och deras företrädare.

Jag är glad att välkomna min gode vän, Luc Devigne, vice verkställande direktör för Östeuropa och Centralasien vid utrikestjänsten.

It is very unique that at this event I am joined by my colleagues, Ambassadors of Uzbekistan to Austria – Mr. Abat Faizullaev, to Germany –
Mr. Nabijon Kasimov, to France – Mr. Sardor Rustambaev and to Italy – Mr. Otabek Akbarov, are also present here tonight.

Mitt särskilt tack också för närvaron av ambassadörerna i våra broderliga centralasiatiska stater (Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan och Turkmenistan) och Azerbajdzjan.

Annons

Vårt evenemang i dag är tillägnat läget för de framsteg som gjorts i förbindelserna mellan Uzbekistan och Europeiska unionen.

Under de senaste åren bygger vi under ledning av presidenten HE Shavkat Mirziyoyev Nya Uzbekistan som betraktar EU som en av sina viktigaste internationella partner och fäster särskild vikt vid den fortsatta utvecklingen av ömsesidigt fördelaktigt samarbete i en rad frågor.

Det är värt att nämna att Uzbekistan genomgår enorma positiva förändringar.

Idag befinner sig Uzbekistan i ett viktigt skede av sin utveckling. Det storskaliga programmet med omfattande reformer fortsätter i landet, vars huvudmål är en stadig fortsättning av processen för omvandling av Uzbekistan till en demokratisk, rättsstatsstat med en socialt orienterad marknadsekonomi, vilket säkerställer ett omfattande skydd av medborgarnas intressen och rättigheter, säkerhet, hållbar utveckling och landets oberoende.

Thanks to the democratic transformations in recent years, fundamental values have become a reality in the life of society – human rights and freedoms, rule of law, freedom of speech, freedom of religion and freedom of conscience.

En stark atmosfär av ömsesidig respekt, tolerans, fred och stabilitet har skapats i landet. Värdena mellan etnisk och interreligiös vänskap och broderskap, som har formats i Uzbekistans land i århundraden, har stärkts.

När det gäller utrikespolitiken genomför Uzbekistan en öppen, grannsam och pragmatisk kurs, som syftar till att förvandla Centralasien till en region av stabilitet, säkerhet och välstånd.

Prioriteten att stärka och utöka vänskapliga relationer och strategiska partnerskap med alla stater i världen genomförs aktivt.

Tack vare denna konsekventa, konstruktiva och balanserade politik har förtroendet och den ömsesidiga förståelsen med länderna i Centralasien stärkts.

There is a unique mechanism for the development of regional cooperation – Consultative meetings of the heads of state of the region.

A historic document – Treaty on Friendship, Good-Neighborliness and Cooperation for the Development of Central Asia in the XXI Century – was signed in Kyrgyzstan during the Consultative Meeting on 21 July last year.

Antagandet av detta viktiga avtal är ett unikt exempel på att kombinera potentialen hos länderna i regionen för våra folks välstånd och utveckling.

Uzbekistans roll i multilaterala format har intensifierats. Idag tar vårt land viktiga initiativ inom ramen för FN och andra internationella organisationer för att ta itu med samtida regionala och globala frågor, såsom att främja lösningen av det afghanska problemet, klimatförändringar, Aral Sea-katastrofen, uppnåendet av hållbara utvecklingsmål, etc. .

Uzbekistan innehade ordförandeskapet i Shanghais samarbetsorganisation och organisationen för ekonomiskt samarbete, samt var värd för första gången toppmötet för organisationen av turkiska stater 2022.

Viktiga steg har tagits för att fördjupa ömsesidigt fördelaktigt samarbete med alla stora och regionala makter, inklusive EU och europeiska stater.

Det är ingen överdrift att säga att 2022 blev en ny sida i de bilaterala och interregionala relationerna mellan Uzbekistan och EU.

Europeiska rådets ordförande Charles Michels första besök i vårt land den
27–28 oktober 2022, såväl som givande förhandlingar och viktiga överenskommelser som nåddes inom ramen för president Shavkat Mirziyoyevs deltagande i det första toppmötet mellan EU och Centralasien
27 oktober i Astana föranledde vidareutvecklingen av vårt omfattande samarbete.

EU:s höge representant Josep Borrells besök i vårt land den 17-19 november 2022 gjorde det möjligt att återigen diskutera aktuella frågor.

Anslutningskonferensen mellan EU och Centralasien som anordnades på initiativ av Uzbekistan i Samarkand den 18 november 2022 var en viktig händelse för att stärka det interregionala samarbetet. I slutet av detta evenemang träffades specifika överenskommelser om utökat samarbete inom digitalisering, grön ekonomi, energi, klimatförändringar och transporter.

Nyckelområdena för vårt samarbete med EU och dess medlemsländer är investeringar, handel, finansiellt och tekniskt bistånd, högteknologisk överföring, vetenskap och teknik, utbildning, ekologi, turism, hälsa och kultur samt att stärka den regionala säkerheten.

En stor framgång i våra bilaterala förbindelser var att parterna slutförde förhandlingarna om det utökade partnerskaps- och samarbetsavtalet (EPCA), som ett resultat av vilket det paraferades den 6 juli 2022 i Bryssel.

Dokumentet syftar till att föra det bilaterala samarbetet till en kvalitativt ny nivå. Det kommer att ersätta det befintliga partnerskaps- och samarbetsavtalet (PCA) mellan Uzbekistan och EU från 1996.

Vi ser fram emot ett tidigt ikraftträdande av avtalet och räknar med ytterligare stöd från våra europeiska partners i detta avseende.

Jag skulle vilja betona att huvudbestämmelserna i EPCA är helt i linje med Nya Uzbekistans utvecklingsstrategi för 2022–2026 som antogs i januari 2022.

Strategin identifierar de sju viktigaste prioriteringarna för landets utveckling under de kommande åren. De fokuserar på mänskliga rättigheter, att stärka det civila samhället, säkerställa rättvisa, rättsstatsprincipen och andra.

Det understryker också vikten av att stärka Uzbekistans förbindelser med EU och dess medlemsstater för utvecklingen av förbindelserna inom handel, ekonomi, vatten, energi, transport, kultur och humanitära sfärer.

Jag skulle vilja betona att vårt bilaterala handels- och ekonomiska samarbete under de senaste åren har accelererat och nått en kvalitativt ny nivå.

Volymen av den bilaterala handelns omsättning uppgick förra året till 4.48 miljarder dollar (in 2021 – $3.79 billion). För närvarande arbetar 1052 företag med investeringar från EU:s medlemsländer i vårt land, inklusive 304 företag med 100 procent av det europeiska kapitalet.

I detta avseende skulle jag vilja notera det
Den 10 april 2021 beviljades Uzbekistan status som mottagare av EU:s GSP+-system. Detta beslut gjorde det möjligt för cirka 6,200 XNUMX typer av varor som producerats i vårt land att komma in på EU-marknaden utan tullavgifter. Tack vare detta har exporten av uzbekiska varor till EU ökat avsevärt.

Med detta tillfälle skulle jag vilja notera det framgångsrika första GSP+-övervakningsuppdraget till vårt land i mars förra året.

Den uzbekiska sidan är tacksam mot den europeiska sidan för att de stöder Uzbekistans WTO-anslutning och för att ha tillhandahållit tekniskt stöd (5 miljoner euro) i denna riktning. Vi är säkra på att detta kommer att bidra till att ytterligare utöka handelsförbindelserna och de ekonomiska förbindelserna mellan Uzbekistan och EU.

Jag är övertygad om att de nära vänskapliga och konstruktiva förbindelserna mellan Uzbekistan och EU kommer att fortsätta att konsekvent stärkas och utvidgas i våra folks intresse.

Kära gäster,

Jag kommer att stanna här och ge ordet till Luc Devigne, vice verkställande direktör för Östeuropa och Centralasien vid EEAS, samt till mina kollegor, Uzbekistans ambassadörer i Österrike, Tyskland, Frankrike och Italien.

* * *

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend