Anslut dig till vårt nätverk!

NATO

Natos generalsekreterare diskuterar rysk militäruppbyggnad med Polens president

DELA MED SIG:

publicerade

on

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg välkomnade Polens president Andrzej Duda till Natos högkvarter idag (7 februari) för samtal om den pågående ryska militära uppbyggnaden i och runt Ukraina. Stoltenberg sa: "Ryssland har nu utplacerat långt över 100,000 30,000 soldater med möjliggörande kapacitet, inklusive medicinska enheter, ledning och kontroll och logistik. Vi förväntar oss också att omkring XNUMX XNUMX ryska trupper kommer att sättas in i Vitryssland: den största uppbyggnaden där sedan det kalla kriget. Dessa utplaceringar är inte motiverade, inte transparenta och mycket nära Natos gränser.”

Generalsekreteraren uppgav att beredskapen för Natos insatsstyrka redan hade ökat och att Nato överväger att utplacera ytterligare stridsgrupper till den sydöstra delen av alliansen. Generalsekreteraren välkomnade att USA skickar fler trupper till Polen, Tyskland och Rumänien och kallade detta "en kraftfull demonstration av amerikanskt engagemang för vår allians. Andra allierade bidrar också med fler styrkor till Nato på land, i luften och till sjöss. Våra insatser är defensiva och proportionerliga. De skickar ett tydligt budskap: Nato kommer att göra allt som krävs för att skydda och försvara alla allierade.”

Stoltenberg betonade att Nato förblir öppet för dialog för att hitta en politisk lösning: "I dag upprepar jag min inbjudan till Ryssland att träffa NATO-allierade i Nato-Ryssland-rådet. Vi är redo att lyssna på deras oro, att diskutera relationer mellan NATO och Ryssland, riskminskning och transparens, vapenkontroll, nedrustning och icke-spridning och andra frågor som påverkar vår säkerhet. Men Nato kommer inte att kompromissa med grundläggande principer. Vår förmåga att skydda och försvara alla allierade, och varje nations rätt att välja sin egen väg.”

Ledarna diskuterade också det senaste gemensamma uttalandet från Ryssland och Kina, där båda länderna uppmanade Nato att sluta ta in nya medlemmar. Stoltenberg kallade detta "ett försök att neka suveräna nationer rätten att göra sina egna val, en rättighet som finns inskriven i viktiga internationella dokument." Han betonade att Nato respekterar varje lands beslut att vara del av en allians eller inte, och sa: "Vi måste respektera suveräna beslut, inte återvända till en tidsålder av inflytandesfärer, där stormakterna kan berätta för andra vad de kan eller inte kan göra. "

Generalsekreteraren tackade Polen för dess stora bidrag till Natos gemensamma säkerhet, bland annat genom att vara värd för en av alliansens multinationella stridsgrupper i regionen.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend