Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Neonicotinoider förbud: Syngenta och Bayer stämmer Europeiska kommissionen

DELA MED SIG:

publicerade

on

honungsbiSchweiziska och tyska kemikalieproducenter har beslutat att stämma EU-kommissionen inför domstol på grund av förbudet mot tiametoxam, klotianidin och imidakloprid. I april i år, efter EFSA:s slutsatser om den höga risk som dessa kemikalier utgör för bin, har kommissionen förbjudit användningen av dessa insekticider för många grödor.  

Sedan flera år tillbaka har Syngenta och Bayer kampanjat för att få en bild av ansvarsfulla industrier som bryr sig om bins och andra pollinatörers öde. Men idag bekräftar pesticidtillverkarna sitt huvudmål, att skydda sina vinstgivande neonikotinoidinsekticider: tiametoxam (Syngenta), imidakloprid och klotianidin (Bayer). Under 2012 ökade Syngentas försäljning av frövård och översteg 1.1 miljarder USD. Tiametoxam är en nyckelsubstans i detta ekonomiska resultat.

Martin Dermine, Pan Europesamordnaren för biprojektet sa: "Vi kritiserar starkt det dubbeltalande av dessa företag: å ena sidan låtsas de skydda bin genom att såga blomremsor längs åkrar och vägar och å andra sidan, förstöra dem genom att göra allt de kan för att underhålla dessa extremt giftiga kemikalier på marknaden och skyddar deras fördelar. Vi håller med kemiföretagen om att förlust av biologisk mångfald är ett av problemen som bekymrar bin, men "glömt" är att dessa växt- och djurförluster främst orsakas av användningen av bekämpningsmedel från samma företag som klagar på det.

"Syngenta fortsätter att försöka sprida vilseledande information genom att placera biologisk mångfald och patogener som huvudorsakerna till binas tillbakagång samtidigt som oberoende forskare har presenterat övertygande bevis för riskerna med neonikotinoider på bin. Dessutom presenterar Syngenta sin produkt som "modern". Neonicotinoider inducerar nivåer av toxicitet flera tusen gånger högre än DDT och är systemiska. Faktum är att de förorenar pollen och nektar (växten i sig har blivit ett bekämpningsmedel) samt jordar och vatten. De sprids och ackumuleras i miljön. Även regn innehåller neonikotinoidrester! Dessutom är användningen av fröbehandling allt annat än modern eftersom det innebär att varje gröda systematiskt behandlas även om rovdjur inte finns på fältet. Slöseri med pengar och miljöföroreningar!”

I juli har PAN Europe gjort en begäran om intern granskning för att be EU-kommissionen att utvidga förbudet mot neonikotinoider till alla grödor för att skydda andra pollinatorer än honungsbin, som humlor och solitära bi.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend