Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

EU: s tillväxtprognos uppskattad till 3.7% år 2021 kommer att höjas av återvinningsfonden

publicerade

on

Europeiska kommissionens vinterekonomiska prognos uppskattar att EU: s ekonomi kommer att växa med 3.7% 2021 och 3.9% 2022. Europa ligger kvar i koronaviruspandemin med många länder som upplever en uppgång i fall och behovet av att återinföra eller skärpa inneslutningsåtgärderna . Samtidigt har starten på vaccinationsprogrammen gett EU skäl för försiktig optimism.

Den ekonomiska tillväxten kommer att återupptas under våren och få fart på sommaren i takt med att vaccinationsprogrammen fortskrider och åtgärderna för inneslutning gradvis lättar. Förbättrade utsikter för den globala ekonomin kommer också att stödja återhämtningen, med USA och Japan som också vidtar starka återhämtningsåtgärder. 

Annons

De ekonomiska konsekvenserna av pandemin är fortfarande ojämna i hela EU med återhämtningshastigheten som beräknas variera avsevärt.

"Vi kan säga att vi möter färre okända risker och mer kända risker" 

Riskerna kring prognosen beskrivs som mer balanserade sedan hösten, men de är fortfarande höga. De är främst relaterade till utvecklingen av pandemin och framgången för vaccinationskampanjer. På den positiva sidan kan omfattande vaccination leda till en snabbare än förväntat lindring av inneslutningsåtgärder och därmed en tidigare och starkare återhämtning. 

Annons

NextGenerationEU

Prognosen har inte helt beaktat effekterna av EU: s återhämtningsinstrument, vars centrum är återhämtnings- och motståndskraftsfaciliteten (RRF), det kan driva starkare tillväxt än förväntat.

 När det gäller negativa risker kan pandemin visa sig vara mer ihållande eller svårare på kort sikt än vad som antagits i denna prognos, eller så kan det finnas förseningar i utbyggnaden av vaccinationsprogram. Detta kan försena lindringen av inneslutningsåtgärder, vilket i sin tur skulle påverka tidpunkten och styrkan för den förväntade återhämtningen. 

Det finns också en risk att krisen kan lämna djupare ärr i EU: s ekonomiska och sociala struktur, särskilt genom omfattande konkurser och förlorade arbetstillfällen. Detta skulle också skada finanssektorn, öka långtidsarbetslösheten och förvärra ojämlikheten.

Paolo Gentiloni, kommissionär för ekonomi, sade: ”Européerna lever genom utmanande tider. Vi är kvar i pandemins smärtsamma grepp, dess sociala och ekonomiska konsekvenser är alltför uppenbara. Ändå finns det äntligen ljus i tunnelns ände. EU: s ekonomi bör återgå till BNP-nivåerna före pandemien 2022, tidigare än tidigare förväntat - även om den förlorade produktionen 2020 inte kommer att återvinnas så snabbt eller i samma takt i hela vår union. ”

Brexit

På frågan om effekterna av Brexit sa Gentiloni att Storbritanniens utträde och det frihandelsavtal som EU slutligen nådde med Storbritannien innebär en produktionsförlust på cirka en halv procentenhet av BNP fram till slutet av 2022 för unionen och vissa 2.2% förlust för Storbritannien under samma period. Han jämförde dessa siffror med uppskattningarna i höstprognosen, som baserades på antagandet om inga avtal och en WTO-villkor. Den överenskomna TCA minskar den negativa effekten i genomsnitt med cirka en tredjedel för EU och en fjärdedel för Storbritannien.

Brexit

Brexit -påverkan "kommer att bli värre" med snabbköp för att kosta mer och vissa EU -produkter försvinner från hyllor

publicerade

on

Den fulla effekten av Brexit på både företag och konsumenter kommer inte att märkas förrän nästa år med brist som kommer att förvärras i sektorer som sträcker sig från mat till byggmaterial, har en ledande tullexpert hävdat, skriver David persilja.

Simon Sutcliffe, partner på skatte- och rådgivningsföretaget Blick Rothenberg, tror att regeringens förseningar med genomförandet av tullagarna efter Brexit har ”mjukat upp effekten” av Storbritanniens utträde ur Europeiska unionen och att ”saker kommer att bli värre” när de äntligen är in från januari 2022.

Trots att de lämnade EU den 1 januari 2020 har regeringen försenat många av tullagar som skulle träda i kraft förra året.

Annons

Kravet på föranmälan om ankomst till Storbritannien för import av jordbruksmat kommer att införas den 1 januari 2022 i motsats till det redan försenade datumet den 1 oktober i år.

De nya kraven för exporthälsointyg kommer nu att införas ännu senare, den 1 juli nästa år.

Kontroller för att skydda djur och växter mot sjukdomar, skadedjur eller föroreningar kommer också att försenas till 1 juli 2022, liksom kravet på säkerhetsdeklarationer vid import.

Annons

När dessa lagar, som också inkluderar tulldeklarationssystemet, införs, tror Sutcliffe att livsmedels- och råvarubristen som redan upplevts till viss del - särskilt i Nordirland - kommer att förvärras på fastlandet med vissa produkter försvinner från stormarknadens hyllor under överskådlig framtid.

Sutcliffe, som var bland de första att förutsäga bristen på lastbilschauffören and gränsfrågor i Nordirland, sa: ”När dessa extra förlängningar har upphört kommer vi att ha en hel värld av smärta tills importörer tar tag i det precis som exportörerna från Storbritannien till EU redan har behövt.

”Kostnaden för byråkratin kommer att innebära att många återförsäljare helt enkelt inte kommer att lagerföra några produkter från EU längre.

Om du vet att din fruktleverans har fastnat i en brittisk hamn i tio dagar och väntar på att bli kontrollerad, kommer du inte att bry dig om att importera den eftersom den går av innan den ens når butiken.

"Vi tittar på alla typer av produkter som försvinner från stormarknader, från salami till ostar, eftersom de bara blir för dyra att skicka in. Även om några boutique -delikatessaffärer kanske kommer att lagra dessa produkter, blir de dyrare och svårare att hitta."

Han tillade att snabbköpet också kommer att drabbas av kraftiga prishöjningar eftersom kostnaden för att importera även basprodukter som färskt kött, mjölk, ägg och grönsaker kommer att kosta återförsäljare mer.

"Återförsäljarna kommer inte att ha mycket annat val än att vidarebefordra åtminstone några av de ökade kostnaderna till konsumenten", säger Sutcliffe. "Med andra ord kommer konsumenterna att ha mindre valmöjligheter och måste betala mer för sin veckobutik."

En talesman för nr 10 sa: ”Vi vill att företag ska fokusera på sin återhämtning från pandemin snarare än att behöva hantera nya krav vid gränsen, varför vi har lagt fram en pragmatisk ny tidtabell för att införa fullständiga gränskontroller.

"Företag kommer nu att få mer tid att förbereda sig för dessa kontroller som kommer att fasas in under hela 2022."

Fortsätt läsa

Brexit

Europaministrarna säger att förtroendet för Storbritannien är lågt

publicerade

on

Kommissionens vice ordförande Maroš Šefčovič, som uppdaterade ministrarna om den senaste utvecklingen, sa att förtroendet måste återuppbyggas och att han hoppas kunna hitta lösningar med Storbritannien före årets slut. 

Europeiska ministrar som sammanträder för rådet (allmänna frågor) (21 september) uppdaterades om läget i förbindelserna mellan EU och Storbritannien, särskilt när det gäller genomförandet av protokollet om Irland/Nordirland.

Šefčovič uppdaterade ministrarna om den senaste utvecklingen, inklusive hans senaste besök i Irland och Nordirland, och ministrarna upprepade sitt stöd för EU -kommissionens tillvägagångssätt: ”EU kommer att fortsätta samarbeta med Storbritannien för att hitta lösningar inom ramen för protokollet. Vi kommer att göra vårt yttersta för att få tillbaka förutsägbarhet och stabilitet för medborgarna och företagen i Nordirland och för att se till att de kan få ut så mycket som möjligt av protokollet, inklusive tillgång till den inre marknaden. ”

Annons

Vice presidenten sa att många ministrar hade talat i debatten vid rådets möte med oro över om Storbritannien var en pålitlig partner. Frankrikes Europaminister Clement Beaune sa på sin väg in i mötet att Brexit och den senaste tvisten med Frankrike om AUKUS -ubåtsavtalet inte bör blandas ihop. Men han sa att det fanns en fråga om förtroende och sa att Storbritannien var en nära allierad men att Brexit -avtalet inte respekterades fullt ut och att förtroende behövdes för att kunna gå vidare. 

Šefčovič syftar till att lösa alla utestående problem med Storbritannien före årets slut. Om Storbritanniens hot om att använda sig av artikel 16 i protokollet som gör det möjligt för Storbritannien att vidta särskilda skyddsåtgärder om protokollet leder till allvarliga ekonomiska, sociala eller miljömässiga svårigheter som kan fortsätta eller leda till en omställning av handeln, sa Šefčovič att EU skulle behöva reagera och att ministrarna hade bett kommissionen att förbereda sig för eventuella händelser. Ändå hoppas Šefčovič att detta kan undvikas.

Nordirland upplever redan handeln, både i sin import och export. Detta beror till stor del på det mycket tunna handelsavtal som Storbritannien har valt att sluta med EU, trots att de erbjuds mindre skadliga alternativ. Eventuella skyddsåtgärder måste begränsas när det gäller omfattning och varaktighet. Det finns också ett komplicerat förfarande för att diskutera skyddsåtgärder som anges i bilaga sju till protokollet, vilket innebär att meddela den gemensamma kommittén, vänta en månad på att tillämpa eventuella skyddsåtgärder, om det inte finns extraordinära omständigheter (som Storbritannien utan tvekan kommer att hävda att det finns) . Åtgärderna kommer sedan att ses över var tredje månad, i det osannolika fallet att de visar sig vara välgrundade.

Annons

Fortsätt läsa

Brexit

Storbritannien försenar genomförandet av handelskontroller efter Brexit

publicerade

on

Storbritannien sa på tisdagen (14 september) att det försenar genomförandet av vissa importkontroller efter Brexit, andra gången de har skjutits tillbaka, med hänvisning till påtryckningar på företag från pandemin och den globala försörjningskedjan.

Storbritannien lämnade EU: s inre marknad i slutet av förra året, men till skillnad från Bryssel som införde gränskontroller omedelbart, steg det införandet av importkontroller på varor som livsmedel för att ge företagen tid att anpassa sig.

Efter att redan ha försenat införandet av kontroller med sex månader från den 1 april har regeringen nu skjutit behovet av fullständiga tulldeklarationer och kontroller tillbaka till 1 januari 2022. Säkerhets- och säkerhetsdeklarationer kommer att krävas från den 1 juli nästa år.

Annons

"Vi vill att företag ska fokusera på sin återhämtning från pandemin snarare än att behöva hantera nya krav vid gränsen, varför vi har lagt fram en pragmatisk ny tidtabell för att införa fullständiga gränskontroller", sa Brexit -minister David Frost.

"Företag kommer nu att ha mer tid att förbereda sig för dessa kontroller som kommer att fasas in under hela 2022."

Industrikällor inom logistik- och tullsektorn har också sagt att regeringens infrastruktur inte var redo att införa fullständiga kontroller.

Annons

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend