Anslut dig till vårt nätverk!

Utbildning

Kommissionen firar 30-årsjubileum av #JeanMonnetActivities som främjar europeiska studier över hela världen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den 18 juni, utbildnings-, kultur-, ungdoms- och idrottskommissionär Tibor Navracsics (avbildad) värd för ett evenemang på hög nivå för att fira 30 år av excellens inom undervisning och forskning om EU. Jean Monnet-aktiviteterna är en del av Erasmus+-programmet. De är dedikerade till att främja spetskompetens inom europeiska studier på högre utbildningsnivå runt om i världen, samt att koppla samman akademiker, forskare och beslutsfattare. Mellan 1989 och 2019 Jean Monnet Aktiviteter har stöttat mer än 1,000 100 universitet i cirka 300,000 länder, vilket gör det möjligt för dem att erbjuda kurser om Europastudier som en del av sina läroplaner. XNUMX XNUMX studenter gynnas nu varje år.

Kommissionär Navracsics sa: "Vi firar 30 år av Jean Monnet-aktiviteter i en tid då de behövs mer än någonsin. De genererar kunskap som stärker Europeiska unionen och ökar förståelsen för den europeiska integrationen, särskilt bland ungdomar. Nästa steg är att utvidga dessa aktiviteter till skolor. Att lära sig om Europeiska unionen från tidig ålder kommer att hjälpa unga människor att bli informerade europeiska medborgare, engagerade i de demokratiska processer som formar dess framtid. Jean Monnet-aktiviteterna hjälper till att göra det europeiska projektet mer påtagligt och motståndskraftigt.”

Varje år finansierar Jean Monnet-aktiviteterna mer än 250 nya åtgärder, som involverar cirka 9,000 5,000 universitetslärare och många andra människor och institutioner. Mer än XNUMX XNUMX åtgärder har fått stöd hittills.

Since its launch in 1989, the initiative has enabled thousands of research publications in the field of European studies that cover a number of disciplines and policy fields including European law, the history of European integration, innovation, employment, defence, migration, healthcare, energy, transport and climate action. Much of this state-of-the-art knowledge has appeared in top-level journals and in policy-informing fora influencing the debate and supporting better policy-making at national and European level, thus making a difference to people’s lives and opportunities.

Jean Monnet-aktiviteter har blivit verkligt globala: 2018 kom 60 % av de 1,300 XNUMX bidragsansökningarna från länder utanför EU.

The European Commission’s proposal for the future Erasmus Programme (2021-2027) envisages extending Jean Monnet Activities to other sectors of education, notably to schools, to enhance young people’s awareness of the European Union.

Bakgrund

Annons

Jean Monnet-aktiviteterna är uppkallad efter Jean Monnet (1888-1979), en av grundarna till Europeiska unionen, och är en del av Erasmus +, det europeiska programmet som stöder utbildning, yrkesutbildning, ungdom och idrott. De är öppna för forskare från alla officiellt erkända högre utbildningsinstitutioner i världen, vilket hjälper till att utöka undervisning och forskning relaterad till Europeiska unionen till länder där kunskapen om det är mycket begränsad.

Mottagarna av Jean Monnet-bidrag åtnjuter full akademisk frihet och förväntas producera oberoende och vetenskapligt noggrant arbete.

Jean Monnet-aktiviteter stöder också flera utsedda institutioner i Europa för att sträva efter spetskompetens inom europeiska studier och forskning.

Today’s event in Brussels is part of the European Commission’s campaign to celebrate three decades of achievements by the Jean Monnet Activities. This campaign will last until the end of 2019, with hundreds of events and activities around the world where past and current beneficiaries of the Jean Monnet Activities are using the occasion of the 30th jubileum för att hålla debatter, konferenser, workshops och andra aktiviteter för studenter, beslutsfattare och medborgare.

Mer information

Faktablad

Erasmus+/Jean Monnet webbplats

Sibiu factsheet – Investing in youth 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend