Anslut dig till vårt nätverk!

Elektricitet till sammankoppling

Utveckling av RES eller elprisökningar

DELA MED SIG:

publicerade

on

Mellan 2021 och 2030 kommer kostnaden för energiproduktion att öka med 61% om Polen faktiskt följer scenariot för regeringens energipolitik i Polen fram till 2040 (PEP2040). Ett alternativt scenario utvecklat av Instrat kan minska kostnaderna med 31-50 procent jämfört med PEP2040. Att öka ambitionen för utveckling av RES i Polen ligger i varje hushålls och företags intresse. Annars kommer det att leda till en drastisk höjning av elpriserna, säger Adrianna Wrona, medförfattare till rapporten.

I december 2020 enades EU: s medlemsstater om att öka de nationella målen för andelen RES i ekonomin och anpassa dem till det uppdaterade målet att minska utsläppen med 55 procent fram till 2030 (jämfört med 1990). Innan förhandlingarna "Fit for 55" verkar Polen sätta sig på en kollisionskurs genom att föreslå ett RES-mål i PEP2040 - nästan hälften av det förväntade EU-genomsnittet.

Ny modellering från Instrat Foundation visar att vi kan uppnå en vindkapacitet på land på 44 GW, vindkapacitet på havsbana på 31 GW, och för tak- och markmonterad solcell är den cirka 79 GW, med hänsyn till strikta kriterier för plats och hastighet utveckling av nya anläggningar. Rapporten som publicerades idag visar att det är möjligt att uppnå över 70 procent av RES i elproduktion 2030, medan PEP2040 förklarar ett orealistiskt värde på 32 procent.

Förutsatt att genomförandet av det RES-utvecklingsscenario som föreslås av Instrat, skulle Polen uppnå en minskning av koldioxidutsläppen med 65 procent 2 i kraftsektorn jämfört med 2030 - Potentialen i RES i vårt land är tillräcklig för att uppnå EU: s klimatmål 2015 och nästan helt avkolvätska elmixen fram till 2030. Tyvärr är det vad vi ser - i form av att blockera utvecklingen av vindkraft på land, destabilisering av lagen, plötsliga förändringar i stödmekanismer. Det nationella RES-målet bör höjas avsevärt och den nationella lagstiftningen måste stödja dess uppnåelse - kommenterar Paweł Czyżak, medförfattare till analysen.

Den kraftstruktur som föreslås av Instrat möjliggör balansering av kraftsystemet under den årliga toppbelastningen utan produktion från vind och sol och inga gränsöverskridande anslutningar tillgängliga. I PEP2040-scenariot är det dock bara möjligt med genomförandet av kärnkraftsprogrammet i tid, vilket redan är betydligt försenat. - Efterföljande avstängningar och fel i inhemska kraftverk visar att stabiliteten i elförsörjningen i Polen snart inte längre kan vara en garanti. För att säkerställa nationell energisäkerhet måste vi satsa på teknik som kan byggas omedelbart - t.ex. vindkvarnar, solcelleanläggningar, batterier - räknar upp Paweł Czyżak.

Att förneka RES-roll i elproduktionen väcker inte bara tvivel om energisäkerhet utan kommer också att leda till ett hot mot den polska ekonomins konkurrenskraft och göra oss beroende av energiimport. Så vad ska man göra? - Det är bland annat nödvändigt att avblockera utvecklingen av vindkraftparker på land, genomföra havsbaserade vindkraftsparker i tid, skjuta upp ändringar i prosumer-energiområdet, skapa ett system för incitament för utveckling av energilagring, anta en vätestrategi , öka finansieringen för nätmodernisering och framför allt att förklara ett ambitiöst RES-mål efter EU: s resolutioner - avslutar Adrianna Wrona.

Kontakt:

Annons
  • Patryk Berus, kommunikationschef, [e-postskyddad], + 48 519 466 422
  • Paweł Czyżak, chef för energi- och klimatprogrammet, [e-postskyddad], + 48 512 371 327
  • Adrianna Wrona, energi- och klimatanalytiker, [e-postskyddad], +48 690 160 945

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend