Anslut dig till vårt nätverk!

Klimatförändring

EU: s svar på klimatförändringar 

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Att bekämpa klimatförändringarna är en prioritering för Europaparlamentet. Nedan hittar du information om de lösningar EU och parlamentet arbetar med, Samhället.

Begränsa global uppvärmning: En fråga om 2 ° C ökning

Genomsnittliga globala temperaturer har ökat avsevärt sedan den industriella revolutionen och det senaste decenniet (2011-2020) var hetaste decenniet på rekord. Av de varmaste åren 20 har 19 inträffat sedan 2000.

Data från Copernicus Climate Change Service visar att 2020 också var varmaste år på rekord för Europa. De flesta bevis tyder på att detta beror på de ökade utsläppen av växthusgaser (GHG) som produceras av mänsklig aktivitet.

Den globala medeltemperaturen är idag 0.95 till 1.20 °C högre än i slutet av 19-talet. Forskare anser en ökning av 2°C jämfört med förindustrialiserade nivåer som en tröskel med farliga och katastrofala konsekvenser för klimat och miljö.

Det är därför som det internationella samfundet instämmer i att den globala uppvärmningen måste ligga långt under en 2 ° C-ökning.

Varför är ett EU-svar viktigt?

EU påverkas av klimatförändringarna

Klimatförändringarna påverkar redan Europa i olika former, beroende på region. Det kan leda till förlust av biologisk mångfald, skogsbränder, minskande skördar och högre temperaturer. Det kan också påverka människors hälsa.

EU är en stor utsläppare

Enligt Europeiska miljöbyrån var EU världens tredje största växthusgasutsläppen efter Kina och USA 2015.

Mer fakta i vår infographics om klimatförändringar i Europa.

Annons

EU är en engagerad medlem i internationella klimatförhandlingar

EU är en nyckelaktör i FN:s klimatförändringssamtal och har undertecknat Parisavtalet. Alla EU-länder är också undertecknare, men de samordnar sina ståndpunkter och sätter upp gemensamma utsläppsminskningsmål på EU-nivå.

Enligt Paris avtal, EU åtog sig 2015 att minska utsläppen av växthusgaser i EU med minst 40 % under 1990 års nivåer till 2030. 2021 ändrades målet till minst 55 % minskning till 2030 och klimatneutralitet till 2050.

Kolla in tidsplan för klimatförändringsförhandlingarna.

EU:s ansträngningar ger resultat

2008 satte EU upp målet att minska utsläppen med 20 % jämfört med 1990 års nivåer 2020. Utsläppen hade minskat med 24 % till 2019 och till 31 % till 2020, delvis på grund av Covid-10-pandemin. Nya mål sattes 2021.

Kolla in vår infografik om EU:s framsteg mot dess klimatmål för 2020.

The European Green Deal: att uppnå noll nettoutsläpp till 2050

2021 gjorde EU klimatneutralitet, målet med noll nettoutsläpp till 2050, rättsligt bindande i EU. Den satte ett delmål på 55 % utsläppsminskning till 2030.

Detta mål om noll nettoutsläpp är inskrivet i klimatlagen. Den europeiska gröna dealen är färdplanen för att EU ska bli klimatneutralt år 2050.

Den konkreta lagstiftningen som kommer att göra det möjligt för Europa att nå Green Deal-målen fastställs i Fit for 55-paketet som kommissionen presenterade i juli 2021. Det kommer att omfatta en översyn av befintlig lagstiftning om utsläppsminskningar och energi, som förklaras ytterligare nedan.

EU arbetar också med uppnå en cirkulär ekonomi till 2050, skapa ett hållbart livsmedelssystem och skydda biologisk mångfald och pollinatörer.

För att finansiera Green Deal presenterade Europeiska kommissionen i januari 2020 Investeringsplan för hållbart Europa, som syftar till att locka till sig minst 1 biljon euro av offentliga och privata investeringar under det kommande decenniet.

Enligt investeringsplanen Bara övergångsfonden är utformad för att stödja regioner och samhällen som är mest drabbade av en grön omställning, till exempel regioner som är starkt beroende av kol.

Läs mer om Green Deal.

Infografik om utsläpp av växthusgaser
Infografik om utsläpp av växthusgaser  

Utsläpp av växthusgaser

EU har infört olika typer av mekanismer beroende på sektor.

Kraftverk och industri

För att minska utsläppen från kraftverk och industri har EU infört den första stora kolmarknaden. Med Emissions Trading System (ETS) måste företag köpa tillstånd för att släppa ut CO2, så ju mindre de förorenar desto mindre betalar de. Detta system täcker 40 % av EU:s totala utsläpp av växthusgaser.

Parlamentet överväger för närvarande en översyn av systemet för att anpassa det till de högre utsläppsminskningsmålen i Green Deal.

Byggnad och jordbruk

För andra sektorer som byggnad eller jordbruk kommer minskningar att uppnås genom överenskomna nationella utsläppsmål, som beräknas utifrån länders bruttonationalprodukt per capita. Som en del av Fit for 55-paketet stödde parlamentsledamöterna en höjning av utsläppsmålet för dessa sektorer från 29 % till 40 % till 2030.

Transport

Angående vägtransport, i juni 2022 stödde Europaparlamentet ett förslag om att nå nollutsläpp från nya bilar och skåpbilar i EU till 2035.

Hittills har det inte funnits några EU-krav på fartyg att minska utsläppen av växthusgaser.Sjöfart kommer att ingå i det reformerade EU ETS, som föreslås i Fit for 55-paketet.

I juni 2022 röstade parlamentet för en översyn av ETS för luftfarten, inklusive alla flygningar som avgår från Europeiska ekonomiska samarbetsområdet i systemet.

Avskogning och markanvändning

EU vill också använda Skogens CO2-upptagningsförmåga att bekämpa klimatförändringarna. I juni 2022 röstade parlamentsledamöter för en uppdatering av reglerna för avskogning och ändrad markanvändning (LULUCF). Målet är att förbättra EU:s kolsänkor för att uppnå ännu större utsläppsminskningar än det nuvarande målet på 55 % till 2030.

Import från länder med lägre klimatambitioner

I juli 2021 föreslog Europeiska kommissionen en mekanism för justering av koldioxidgränser för att uppmuntra företag i och utanför EU att minska koldioxidutsläppen, genom att sätta ett koldioxidpris på importen av vissa varor om de kommer från mindre klimatambitiösa länder. Det är avsett att undvika koldioxidläckage, som sker när industrier flyttar produktionen till länder med mindre strikta regler för utsläpp av växthusgaser.

Ta reda på mer information om EU: s åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser.

Att ta itu med energiutmaningen

EU bekämpar också klimatförändringarna med en ren energipolitik som antogs av parlamentet 2018. Fokus ligger på att öka andel förnybar energi konsumeras till 32 % till 2030 och skapar möjlighet för människor att producera sin egen gröna energi.

Dessutom vill EU förbättra energieffektiviteten 32.5 % till 2030 och antagen lagstiftning om byggnader och hushållsapparater.

Målen för både andel förnybar energi och energieffektivitet kommer att revideras upp i samband med Green Deal.

Upptäck mer om EU: s åtgärder för att främja ren energi.

Läs mer 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend