Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Internationella observatörer förklarar valet i Kazak ”fritt och rättvist”

publicerade

on

De preliminära resultaten av valet till Mazhilis, Kazakstans underhus, tillkännagavs tre timmar efter att röstlokalerna stängdes i hela landet. Valet övervakades av 398 ackrediterade utländska observatörer, inklusive från 10 internationella organisationer och 31 utländska stater, liksom många andra observatörer. EU-ReporterTori Macdonald var bland dem och rapporter från Nur-Sultan, Kazakstans huvudstad.

Enligt uppgifterna i den utträdesundersökning som genomfördes av Public Opinion Research Center fick tre partier tillräckligt med röster för att klara den nödvändiga tröskelvärdet på 7%: Nur Otan Party - 71,97%, Ak Zhol Democratic Party - 10,18% och Folkpartiet - 9,03%, medan Auyl Folkets Demokratiska patriotiska parti fick 5,75% och Adalpartiet - 3,07%. Tidigare meddelade den centrala valkommissionen en valdeltagande på 63,3%.

Valet var det första sedan president Kassym-Jomart Tokayev genomförde ett paket med politiska reformer för att ytterligare öka öppenheten, rättvisan och insynen i Kazakstans valsystem. De inkluderar att konsolidera ett institut för parlamentarisk opposition, som ger ytterligare garantier för företrädandet av parlamentariska minoritetspartier i lagstiftningsorganets styrstrukturer. Dessutom har antalet underskrifter som behövs för att skapa ett politiskt parti med förmågan att bestrida val halverats. Dessutom har förfaranden för politisk aktivism, inklusive att hålla nationella församlingar och möten, förenklats. Detta var det åttonde parlamentsvalet i Kazakstans historia sedan dess självständighet, och det första under Kassym-Jomart Tokayevs presidentskap.

EU

EU ökar budgeten för humanitärt bistånd för 2021 när behovet ökar

publicerade

on

Eftersom globala humanitära behov förvärras ytterligare på grund av konsekvenserna av koronaviruspandemin och effekterna av klimatförändringarna har Europeiska kommissionen antagit sin ursprungliga årliga humanitära budget på 1.4 miljarder euro för 2021. Detta motsvarar en ökning med mer än 60% jämfört med ursprungliga humanitära budget på 900 miljoner euro som antogs förra året.

Kommissionär för krishantering Janez Lenarčič sa: "Humanitära behov växer globalt och vi behöver en budget för att matcha. Vår ökade budget kommer att göra det möjligt för EU att fortsätta spela en ledande global roll för att reagera på nya och befintliga kriser. I slutändan handlar det humanitära biståndet om rädda liv. Ändå växer klyftan mellan de ekonomiska resurser som tillhandahålls av givare och de snabbt ökande humanitära behoven 2021. För att lämna ingen bakom oss behöver vi därför fler internationella partner för att öka för att fylla denna klyfta. globalt svar kommer att lösa globala frågor, till exempel kampen mot koronaviruspandemin, som påverkar alla. ”

Europeiska unionen har tillhandahållit humanitärt bistånd sedan 1992 i över 110 länder och har nått miljoner människor över hela världen varje år. EU-bistånd levereras genom humanitära partnerorganisationer, inklusive FN-organ, icke-statliga organisationer och familjen Röda Korset. Pressmeddelandet finns tillgängligt nätet.

Fortsätt läsa

EU

Nya allianser för nya lösningar: President von der Leyen vid Davos Agenda Week 2021

publicerade

on

Den 26 januari höll president von der Leyen en särskild adress vid Davos Agenda Week 2021 under en session om '' världens tillstånd '' via videokonferens. Presidenten uppmanade att "vi måste lära oss av denna kris." Hon betonade: ”Vi har talat mycket om kopplingarna mellan förlust av biologisk mångfald och COVID. Nu måste vi gå till handling. Vi kommer att skydda minst 30% av land och hav här i Europa. Vi är redo att förmedla samma ambition på global nivå vid nästa FN-toppmöte om biologisk mångfald i Kunming. Detta måste vara som COP21 var för klimatet. Eftersom vi behöver ett Parisavtal för biologisk mångfald. ”

President von der Leyen talade om digitalisering och stormningen av den amerikanska huvudstaden: ”Vi måste ta itu med de mörkare sidorna i den digitala världen. Vi måste vårda vår demokrati varje dag och försvara våra institutioner mot den frätande kraften i hatprat, desinformation, falska nyheter och uppmaning till våld. ”

På affärsmodellen för onlineplattformar sa presidenten: ”Det påverkar inte bara fri och rättvis konkurrens utan också på våra demokratier, vår säkerhet och kvaliteten på vår information. Vi måste innehålla den enorma kraften hos de stora digitala företagen. Vi vill att det tydligt fastställs att internetföretag tar ansvar för hur de sprider, marknadsför och tar bort innehåll. ”

På tal med deltagare från hela världen påminde Ursula von der Leyen om prestationen som producerade det första COVID-19-vaccinet på bara några månader. Nu, sa hon, är det dags att leverera: ”Europa investerade miljarder för att hjälpa till att utveckla världens första COVID-19-vacciner. Att skapa ett verkligt globalt gemensamt bästa. Och nu måste företagen leverera. De måste uppfylla sina skyldigheter. Det är därför vi kommer att inrätta en öppenhetsmekanism för vaccinexport. Europa är fast beslutet att bidra. Men det betyder också affärer. ”

Presidenten efterlyste särskilt nya allianser mellan offentliga och privata partners för att hantera de många globala utmaningarna vi står inför: ”Det är bara genom att arbeta tillsammans - över gränser och över sektorer - som vi kan ta itu med våra globala utmaningar. Inget privat företag eller offentlig myndighet kan göra det ensam. Vi behöver denna nya offentlig-privata strategi för att upptäcka tidigare, utvecklas tillsammans och tillverka snabbare i stor skala. Detta gäller inte bara för pandemier eller hälsa. Det gäller för alla större samhällsutmaningar. Nya allianser för nya lösningar. Det här är vad vi kommer att arbeta för. ”

Talet finns tillgängligt online English och snart in French och German. Du kan titta på det här.

Fortsätt läsa

Ekonomi

EU godkänner 2.9 miljarder euro i statligt stöd till batteriprojekt som lockar 9 miljarder euro

publicerade

on

Kommissionen har godkänt statligt stöd på upp till 2.9 miljarder euro i finansiering för ett "viktigt projekt av gemensamt europeiskt intresse" (IPCEI) för att stödja forskning och innovation i batterikedjan. De tolv involverade EU-länderna kommer att tillhandahålla offentlig finansiering som förväntas frigöra ytterligare 9 miljarder euro i privata investeringar.

Projektet, som kallas ”European Battery Innovation”, utarbetades gemensamt och anmäldes av Österrike, Belgien, Kroatien, Finland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Italien, Polen, Slovakien, Spanien och Sverige.

Vice vice ordförande Margrethe Vestager, med ansvar för konkurrenspolitiken, sade: ”För de enorma innovationsutmaningarna för den europeiska ekonomin kan riskerna vara för stora för att bara en medlemsstat eller ett företag kan ta ensam. Dagens projekt är ett exempel på hur konkurrenspolitiken fungerar hand i hand med innovation och konkurrenskraft. Med betydande stöd kommer också ansvar: allmänheten måste dra nytta av sin investering, varför företag som får stöd måste generera positiva spridningseffekter i hela EU. ”

När Vestager frågades om företag utanför EU, som Tesla, kunde dra nytta av denna finansiering sa hon att detta var möjligt och visade att EU var engagerat i att öppna strategisk autonomi och välkomnar företag utanför EU när de har rätt projekt.

Vice ordföranden för framsyn, Maroš Šefčovič, sade: ”Kommissionen har gett sitt gröna ljus till ett andra viktigt projekt av det gemensamma europeiska intresset inom batteriområdet. Teknik är avgörande för vår övergång till klimatneutralitet. Siffrorna visar vilket enormt åtagande detta är. Det involverar tolv medlemsländer från Nord-, Syd-, Öst- och Västindustrin, som tillför upp till 2.9 miljarder euro i statligt stöd till stöd för 46 projekt som designats av 42 företag, vilket i sin tur kommer att generera tre gånger så mycket privata investeringar. "

Projektet kommer att täcka hela batteriets värdekedja: utvinning av råvaror, design och tillverkning av battericeller, återvinning och bortskaffande. Det förväntas bidra till utvecklingen av en hel uppsättning nya tekniska genombrott, inklusive olika cellkemier och nya produktionsprocesser, och andra innovationer i batteriets värdekedja, utöver vad som kommer att uppnås tack vare det första batteriet IPCEI.

 

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

trend