Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

NextGenerationEU: Europeiska kommissionen stöder en positiv preliminär bedömning av Maltas begäran om en utbetalning på 52.3 miljoner euro under återhämtnings- och motståndskraftsfaciliteten

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Europeiska kommissionen godkände den 27 januari en positiv preliminär bedömning av Maltas begäran om betalning på 52.3 miljoner euro (netto efter förfinansiering) i bidrag under Recovery and Resilience Facility (RRF), nyckelinstrumentet i hjärtat av NextGenerationEU.

Den 19 december 2022 lämnade Malta en begäran om betalning till kommissionen baserad på uppnåendet av de 16 milstolpar och tre mål som anges i Rådets genomförandebeslut för första delbetalningen.

De uppfyllda milstolparna och målen visar på betydande framsteg som gjorts i genomförandet av Maltas plan för återhämtning och motståndskraft och dess breda reform- och investeringsagenda. De inkluderar viktiga åtgärder som antagandet av en strategi för att minska avfallet genom återvinning inom byggsektorn, etableringen av kontorsanläggningar för att göra det möjligt för tjänstemän att arbeta på distans över hela landet, reformer för att främja industriell forskning och investeringar, en nationell bedrägeribekämpning och korruptionsstrategi och reformer för att digitalisera rättssystemet.

Med sin begäran tillhandahöll de maltesiska myndigheterna detaljerade och heltäckande bevis som visar att de 16 milstolparna och tre målen har uppfyllts. Kommissionen har noggrant utvärderat denna information innan den presenterade sin positiva preliminära bedömning av begäran om betalning.

Maltesen plan för återhämtning och motståndskraft omfattar ett brett utbud av investerings- och reformåtgärder organiserade i sex tematiska komponenter. Planen kommer att stödjas med 258.3 miljoner euro i anslag, varav 13 % (41.1 miljoner euro) betalades ut till Malta i förhandsfinansiering den 17 december 2021.

Betalningar enligt RRF är resultatbaserade och beroende av att medlemsstaterna genomför de investeringar och reformer som beskrivs i deras respektive återhämtningsplaner och motståndsplaner.

Nästa steg

Annons

Kommissionen har nu skickat sin positiva preliminära bedömning av Maltas uppfyllelse av de milstolpar och mål som krävs för denna betalning till Ekonomiska och finansiella kommittén (EFC) och bett om dess yttrande. EFC:s yttrande, som ska lämnas inom högst fyra veckor, bör beaktas i kommissionens bedömning. Efter EFC:s yttrande kommer kommissionen att anta det slutliga beslutet om utbetalningen av det ekonomiska bidraget, i enlighet med granskningsförfarandet, genom en kommitté för kommittéförfarande. Efter det att kommissionen har antagit beslutet kan utbetalningen till Malta ske.

Kommissionen kommer att bedöma ytterligare betalningsförfrågningar från Malta baserat på uppfyllandet av de milstolpar och mål som anges i rådets genomförandebeslut, vilket återspeglar framstegen när det gäller genomförandet av investeringarna och reformerna.

Beloppen som betalas ut till medlemsländerna publiceras i Resultattavla för återhämtning och motståndskraft, som visar framstegen i genomförandet av de nationella återhämtnings- och motståndsplanerna.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sa: "Jag har goda nyheter för Malta. Med tanke på dess framgångsrika första uppsättning reformer och investeringar är landet redo att ta emot en första betalning under NextGenerationEU. När väl medlemsländerna ger grönt ljus kommer Malta att få över 50 miljoner euro som ett resultat av dess goda framsteg med sin nationella plan för återhämtning och motståndskraft, som är värd nästan 260 miljoner euro. Malta har till exempel arbetat med att stärka kampen mot korruption och öka rättsväsendets oberoende. Malta har också intensifierat kartläggningen av investeringar i industriell innovation och förbättrad avfallshantering, till fördel för den cirkulära ekonomin. Slutligen välkomnar vi de viktiga åtgärderna för att göra skolbyggnader mer energieffektiva. Fortsätt med det goda arbetet, Malta! Kommissionen står vid din sida, på väg mot återhämtning.”

Mer

Preliminär bedömning

Frågor och svar på Maltas begäran om utbetalning under NextGenerationEU

Pressmeddelande om 41.1 miljoner euro i förfinansiering till Malta

Frågor och svar om Maltas plan för återhämtning och motståndskraft

Faktablad om Maltas plan för återhämtning och motståndskraft

Förslag till rådets genomförandebeslut

Bilaga till förslaget till rådets genomförandebeslut

Personalarbetsdokument

Återhämtnings- och motståndskraft

Resultattavla för återhämtning och motståndskraft

Förordning om återhämtning och motståndskraft

Frågor och svar om faciliteten för återhämtning och motståndskraft

EU som låntagarwebbplats

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend