Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

Handelskommissionären främjar framsteg när det gäller frihandelsavtal och handelslättnad vid besök i Sydafrika, Kamerun och Elfenbenskusten

DELA MED SIG:

publicerade

on

Karel-de-guchtHandelskommissionär Karel De Gucht (avbildad) will travel to South Africa (a member of the Southern African Development Community, SADC), Cameroon (Central Africa) and Ivory Coast (West Africa) this week to discuss ways to strengthen the EU’s trade and investment relations with these regions, in particular through Economic Partnership Agreements (EPAs) and trade facilitation.

Efter en Afrika-turné till Kenya, Namibia, Botswana och Sydafrika i juli i år kommer De Gucht att besöka företag och träffa flera viktiga beslutsfattare i syfte att föra EPA-avtalen med SADC EPA Group och Västafrika närmare avslutningen. Att ingå avtalen om ekonomiskt partnerskap är nyckeln till att säkerställa dessa länders fria tillträde till EU-marknaden, främja handelsrelaterat samarbete och främja investeringar. Inför WTO:s ministermöte på Bali i december kommer kommissionsledamoten också att besöka Kamerun, ett land som har investerat i handelslättnad och som åtnjuter fördelarna.

“Africa is currently seeing some of the best economic growth in the world, despite all of its challenges, and this is why I am coming back to Africa for the second time this year. I attach great importance to cementing our trade and investment relationship with African countries and regions,” said De Gucht.

“We now have the opportunity to seal agreements that will ensure the necessary access to a market of 500 million consumers for key African exports, while bringing our trade and development partnership to a more advanced stage. Looking ahead to the WTO ministerial is Bali, trade facilitation offers additional benefits to developing countries. There are good examples in Africa already and wide potential for more efficient customs, logistics and related administrative handling”

I Sydafrika är kommissionären planerad att träffa handelsminister Rob Davies, medan han både i Kamerun och Elfenbenskusten ska träffa högt uppsatta regerings- och näringslivsrepresentanter.

Bakgrund

På grundval av Cotonouavtalet som undertecknades 2000 har länderna i Afrika, Västindien och Stilla havet (AVS), organiserade i självdefinierade regionala grupperingar, och Europeiska unionen förhandlat fram ekonomiska partnerskapsavtal. Dessa avtal syftar till att säkerställa tullfritt och kvotfritt tillträde till EU-marknaden, tillsammans med andra bestämmelser (t.ex. om handelsrelaterade regler och samarbete) som är skräddarsydda för AVS-ländernas behov.

Annons

Hittills har tre EPA-avtal genomförts: en med Karibiska regionen (CARIFORUM), en med Stillahavsregionen (Papua Nya Guinea och Fiji, endast Papua Nya Guinea tillämpar den), och en med östra och södra Afrika (ESA, inklusive Zimbabwe och de tre nationerna i Indiska oceanen Madagaskar, Mauritius och Seychellerna).

EPA negotiations seek to establish stable and sustainable partnerships based on reciprocal trade but allowing enough asymmetry to take into account the development needs of the EU’s EPA partners.

South Africa is negotiating a regional Economic Partnership Agreement with the EU as part of the Southern African Development Community (SADC) EPA Group, which also includes Angola, Botswana, Lesotho, Mozambique, Namibia and Swaziland. Trade between the EU and South Africa is currently governed by the Trade, Development and Cooperation Agreement (TDCA) signed in 1999. South Africa is a key exporter of commodities, including agricultural goods and minerals (diamonds, uranium, platinum). South Africa’s strong agri-food sector focusses on wine, sugar, citrus and other fruit, but, as an emerging rather than developing country, it has a much more diversified economy and exports also manufactured or semi-manufactured goods.

EU exporterar ett brett utbud av varor till Sydafrika, inklusive fordon, maskiner, elektrisk utrustning, läkemedel och bearbetade livsmedel. Den totala bilaterala handeln mellan EU och Sydafrika ökade med mer än tre fjärdedelar sedan 2000 och uppgick till 46 miljarder euro förra året. Under årens lopp har handeln mellan EU och Sydafrika varit balanserad. Sydafrika är också en nyckelaktör inom tjänstesektorn i Afrika, med en stark närvaro inom telekommunikation, bank och finansiella tjänster, turism, hotell och catering, transporter etc. Handeln med tjänster med EU har därför också haft branta tillväxtsiffror.

Kamerun undertecknade ett interimistiskt ekonomiskt partnerskapsavtal med EU 2009. EU pågår också förhandlingar om ett ekonomiskt partnerskapsavtal med hela den centralafrikanska regionen, inklusive Kamerun, Centralafrikanska republiken, Tchad, Kongo, Demokratiska republiken Kongo, Ekvatorialguinea, Gabon, Sao Tomé och Principe. Olja dominerar exporten till EU från de centralafrikanska länderna (70 %). Andra huvudexporter är kakao, träkoppar, bananer och diamanter. Importen från EU till den centralafrikanska regionen domineras av maskiner och mekaniska apparater, utrustning, fordon, livsmedel och läkemedel.

Kamerun är mycket aktivt när det gäller att genomföra åtgärder för att underlätta handeln. Handelslättnad främjar förbättringar inom tull-, logistik- och handelsadministration, alla dessa mycket relevanta för ett dynamiskt land som Kamerun. Många exempel, bland annat i Afrika, och flera oberoende studier visar tydligt fördelarna med handelslättnad för utvecklingsländer. Målet för Världshandelsorganisationens nionde ministerkonferens på Bali i december är att sluta ett multilateralt avtal om handelslättnad.

EU undertecknade ett interimistiskt ekonomiskt partnerskapsavtal med Elfenbenskusten i november 2008. EU pågår för närvarande förhandlingar om ett ekonomiskt partnerskapsavtal med den bredare västafrikanska regionen inklusive Benin, Burkina Faso, Kap Verde, Elfenbenskusten, Gambia, Ghana (som paraferade ett interimsavtal i december 2007), Guinea, Guinea-Bissau, Liberia, Mali, Niger, Nigeria, Senegal, Sierra Leone, Togo och Mauretanien. Enbart Elfenbenskusten står för cirka 60 % av den totala kakaoexporten över hela världen. Man exporterar också bananer och fiskeriprodukter till EU. EU:s import till Elfenbenskusten inkluderar industrivaror, maskiner, fordon, transportutrustning och kemikalier. Utmaningar som Elfenbenskusten står inför inkluderar övergången efter inbördeskriget och kampen mot barnarbete i kakaoodlande gårdar.

EPA-förhandlingarna mellan EU och Västafrika förväntas återupptas snart efter ECOWAS-toppmötet i Dakar den 25 oktober.

Vidare information

EU:s förbindelser med länder i Afrika, Västindien och Stilla havet (AVS).

Läget i EPA-förhandlingar (PDF)

Tal av kommissionär De Gucht (SPEECH / 13 / 812): Economic Partnership Agreements (EPAs) – State of Play, Future Perspectives and Implementation, 11 October 2013

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend