Anslut dig till vårt nätverk!

Anslutning

Den turkiska regeringen "måste dra tillbaka reaktionära reformer av rättssystemet"

DELA MED SIG:

publicerade

on

Turkiskt_parlamentet_4-6-09_1I en kommentar om den föreslagna reformen av det turkiska rättsväsendet, som skulle undergräva rättsväsendets oberoende, sa Green MEP och ordförande för EP:s turkiska delegation Hélène Flautre och Dany Cohn-Bendit, medordförande för gruppen De gröna/EFA: "Händelserna som utspelar sig i Turkiet är en anledning till oro. Inför anklagelser om korruption har den turkiska regeringen svarat genom att massivt omorganisera polisstyrkorna och nu försöka reformera Högsta rådet för domare och åklagare. 

"Reformprojektet som diskuteras i det turkiska parlamentet ger upphov till mycket allvarliga farhågor: om det antas skulle detta lagförslag allvarligt undergräva rättsväsendets oberoende. Detta skulle avbryta de positiva reformer som regeringen genomfört under de senaste 10 åren, vilket vi har konsekvent stöttat."

"Detta är ett test för den turkiska demokratin. Även om det finns ett behov av att reformera rättssystemet i Turkiet för att förhindra dess politisering, får dessa reformer inte vara ett reaktionärt svar på en korruptionsskandal utan baserade på demokratiska principer och bred konsensus. Vi kallar på den turkiska regeringen att avstå från att ingripa i den pågående korruptionsskandalen. Istället bör den turkiska regeringen endast genomföra reformer som syftar till att säkerställa rättsväsendets oberoende, i nära samarbete med Europarådet och EU."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend