Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Yttrande: Avfärdar EU:s bredbandsutopi

DELA MED SIG:

publicerade

on

Som amerikansk akademiker i Europa tycker jag att vissa amerikanska mediers påståenden om en EU-bredbandsutopi är märkliga. Européer klagar flitigt över kvaliteten på sitt bredband, och det finns ingen europé som skulle säga att USA halkar efter Europa.
I själva verket är några av de största kritikerna av EU EU-ledarna själva. Tänk på Digital Agenda-kommissionär Neelie Kroes: "Världen avundade Europa när vi var pionjärer inom den globala mobilindustrin i början av 1990-talet (GSM), men [eftersom] vår industri ofta inte har någon hemmamarknad att sälja till (till exempel 4G) konsumenter missar det på de senaste förbättringarna eller så saknar deras enheter de nätverk som behövs för att kunna utnyttjas fullt ut. Dessa problem skadar alla sektorer och berövar Europa på jobb som det verkligen behöver. EU-företag är inte globala internetspelare... 4G/LTE når endast 26 % av den europeiska befolkningen . I USA når bara ett företag (Verizon) 90 %!"

Kroes berömmer framgången med det amerikanska bredbandsläget och noterar dess förmåga att driva privata investeringar och innovation. Hon får alltmer sällskap av andra europeiska ledare som inser att den europeiska strategin inte fungerar. Kroes och EU-kommissionen har under en tid kämpat för en insats för en digital inre marknad, med tanken att komma ikapp USA och vissa asiatiska länder inom bredband och internetinnovation. För att bygga sitt ärende har de begärt ett antal oberoende bedömningar om bredband i Europa.

Min nya rapport och video- granskar dessa EU-dokument för att se hur européer ser sig själva. De säger motsatsen till amerikanska medier:  Det är EU som halkar efter i USA.  Förvisso finns det fickor med höghastighetsnät i Europa, men totalt sett är tre fjärdedelar av européerna beroende av DSL för bredband. Bara 34 % av amerikanerna kan säga detsamma.

Som ITIF:s bredbandsrapport observerar att nätverksutbyggnaden i USA är anmärkningsvärd, särskilt med tanke på de geodemografiska utmaningarna i landet, men det område där USA kan förbättras är adoption. Adoptionsfrågorna är inte relaterade till amerikanska nätverk, utan USA:s demografi, inklusive fattigdom och ålder. Amerika, landet med flest bredbandsabonnemang av alla inom OECD, har fortfarande en låg grad av digital kompetens, särskilt bland seniorer. De som aldrig behövt internet för sitt jobb finner liten motivation att komma online.

Om det finns något som heter bredbandsutopi så är det nog Danmark där jag bor. Det är ett land i OECD som genomgående har fått bra resultat på alla relevanta mått för bredband. Digital adoption är särskilt hög av den enkla anledningen till arbetskostnad. För att sänka utgifterna för löner (särskilt för statliga jobb) tvingades människor tidigt att bli digitala och den danska regeringen digitaliserade snabbt sina sociala tjänster.

När den digitala revolutionen började slogs många jobb bort som kunde ersättas med digital självbetjäning. Handskrivna personliga checkar har inte setts på mer än ett decennium och inget bibliotek har en drop box; du kollar själv i dina böcker. Regeringen kommer helt enkelt inte att betala bibliotekarier för att checka in böcker! Vidare kommer all kommunikation med kommunkontoren till nästa år endast att ske via elektronisk kommunikation. Du kan inte längre ringa till länskontoret. Den tjänsten kommer inte längre att vara bemannad.

Idag har 65 % av Danmarks befolkning tillgång till ultrasnabbt bredband på 100 Mpbs eller högre, men bara 1.4 % prenumererar på den högsta hastigheten. Den danska telekomregulatorn rapporterar att 79 % av danskarna köper bredbandspaket med hastigheter på mindre än 30 Mbps, även om priserna på alla nivåer är rimliga och bredband är allmänt tillgängligt. Detta är särskilt viktigt eftersom användare i många sektorer av ekonomin, inklusive bank, hälsovård och myndigheter, endast kan få tillgång till tjänster digitalt. Tjänsterna är fullt fungerande vid hastigheter mindre än 30 Mbps, inklusive vid hastigheter på mobila tjänster. Detta understryks ytterligare eftersom 7 procent av danskarna nu använder 3G eller 4G som sin primära bredbandsanslutning, och överträffar FTTH-kunder med 100,000 XNUMX. Som de flesta danskar är min bredbandsanslutning hemma DSL, och det är absolut ingenting som jag saknar.

En rapport från New America Foundation berömmer det danska kabelföretaget Stofa för att ha tillhandahållit ultrahöga bredbandshastigheter i Köpenhamn, men Stofa tjänar inte min stad; huvuddelen av dess kunder är 160 mil bort. NAF-rapporten applåderar också EU-företag som erbjuder "låga" bredbandspriser men sedan misslyckas med att nämna att bredbandstjänsten är knuten till en kunds köp av kabel-TV-tjänst. Den försummar också att ta hänsyn till att många av de "låga" bredbandspriserna från europeiska internetleverantörer endast återspeglar tillfälliga rabatter på försäljningsargument.

Annons

Även om det inte på något sätt är en heltäckande analys av prissättningen, försöker min rapport en ärlig jämförelse av priserna på kabelbredband i USA och Danmark genom att inkludera de verkliga kostnaderna för skatter och subventioner i det totala priset för bredband.

gröda

Figuren illustrerar en jämförelse av premiumkabelbredbandspaket i USA och Danmark. Bredband och innehåll står för en större del av den totala kostnaden för kabelabonnemanget i USA (cirka 86 procent av det totala priset), och USA-paketet innehåller även fler premiumkanaler. Det amerikanska paketet har 200 kanaler, medan det danska paketet endast erbjuder 63 och inkluderar inte HBO, Cinemax, ESPN och andra som ingår i premiumpaketet i USA.

I det danska utbudet, som har en något högre bredbandshastighet men två tredjedelar mindre innehåll, utgör bredband och innehåll bara 60 procent av kostnaden. Resterande 40 procent är skatter och obligatoriska avgifter. Sammantaget betalar danska abonnenter 35 procent mer än amerikaner för ett liknande premiumpaket. Figuren visar tydligt att skatter och avgifter dramatiskt förändrar helhetsbilden av bredbandspriserna. Att inte inkludera alla relevanta kostnader ger en ytlig och ofullständig analys. I alla fall, om NAF berömmer européerna, men européerna betalar mer för kabel, så kan det inte vara sant att amerikaner betalar för mycket.

USA har många områden att förbättra, men bredbandsnät är inte ett av dem. Amerikaner, som bara utgör 4 procent av världens befolkning, åtnjuter en fjärdedel av världens bredbandsinfrastrukturinvesteringar, och privata investeringar per capita i USA är dubbelt så mycket som EU. Eftersom resurserna är begränsade är det vettigt att utnyttja den privata sektorn för nätverksinvesteringar. Eventuella offentliga medel för bredband spenderas bättre på adoption än infrastruktur.

Om författaren

Roslyn Layton är doktorand i internetekonomi vid Centrum för kommunikation, media och informationsstudier vid Aalborg Universitet, vicepresident för Strand Consult och gäststipendiat vid Centrum för kommunikation, internet och teknologipolitik vid American Enterprise Institute.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend