Anslut dig till vårt nätverk!

Företag

EU utvecklar ett nytt förarlöst bilparkeringssystem – så att du aldrig slösar en minut på att leta efter en plats

DELA MED SIG:

publicerade

on

100002010000035C000001E44E344570Det är bara några minuter innan din flygincheckning stänger, eller innan ditt tåg avgår, men du måste nu spendera dyrbar tid på att leta efter en ledig plats på flygplatsen eller stationens parkering. Föreställ dig att du lämnar ditt fordon vid huvudentrén och låter bilen sköta resten på egen hand. Forskare från Tyskland, Italien, Storbritannien och Schweiz arbetar med detta, och framgångsrika tester ägde rum på Stuttgarts flygplats tidigare i år. 5.6 miljoner euro av EU-medel investeras i systemet som kommer att vara tillgängligt under de kommande åren.

I framtiden kommer allt fler att köra elbil och byta från ett transportsätt till ett annat – vilket skapar behov av fler och varierande parkeringsmöjligheter vid transportnav. För att förbereda sig för detta rörlighetsskifte, V-CHARGE konsortium arbetar med ett helautomatiskt parkerings- och laddningssystem för elbilar vid allmänna parkeringar.

"Tanken är att vi faktiskt kan använda teknik för att ge människor en bättre blandning av kollektiva och privata transporter", förklarar Dr Paul Furgale, vetenskaplig projektledare för V-CHARGE och biträdande direktör för det autonoma systemlabbet vid Schweiziska federala tekniska institutet i Zürich.

En smartphone-app för att lämna och få tillbaka bilen

Förare kommer att kunna lämna sin bil framför parkeringen och använda en smartphone-app för att utlösa parkeringsprocessen. Fordonet kommer att ansluta till parkeringens server och köra sig själv till det anvisade utrymmet. I garaget kan bilen också programmeras att gå till en laddstation. När föraren kommer tillbaka använder föraren samma app för att kalla bilen – fulladdad och redo att köra.

Eftersom GPS-satellitsignaler inte alltid fungerar i garage, har forskarna utvecklat ett kamerabaserat system baserat på deras expertis inom robotik och miljöavkänning. Säkerheten står i centrum för projektet: bilen är designad för att undvika oväntade hinder.

Dr Furgale believes the same technology could be used to develop autonomous parking systems for electric cars on city streets. “Det blir mer av en utmaning“, he says. “Men när du väl har kartorna på plats kommer resten av tekniken att samlas."

Annons

Ett system som ska integreras i produktionen

I april presenterade teamet den senaste versionen av systemet på Stuttgarts flygplats. Detta var en framgång och forskarna finjusterar nu tekniken för att tackla mer exakt manövrar och säkerställa tillförlitlighet, även i svåra väderförhållanden.

Projektet kommer att avslutas 2015 och dess resultat kommer att successivt kommersialiseras under de kommande åren. De utvecklade funktionerna ska vara tillräckligt kostnadseffektiva för att integreras i produktionen av elfordon. Ingenjörer arbetar med utrustning som redan finns tillgänglig idag såsom ultraljudssensorer och stereokameror som används i parkeringshjälp och nödbromsar.

Europeiska kommissionens vice ordförande NeelieKroesEU sade: "Vi måste tänka framåt och hitta smartare sätt att förflytta oss, för att spara tid, pengar och vår miljö. Vem skulle inte vilja spara tid på att parkera sin bil?

"Vi behöver forskning om ny teknik – och hur man kombinerar dem – för att få praktiska lösningar. V-CHARGE-systemet går åt rätt håll och jag ser fram emot att använda det."

Läs mer om V-CHARGE projekt (på engelska, franska, tyska, italienska, polska och spanska).

Bakgrund

V-CHARGE är en del av EU:s investeringsprogram inom robotik. För att bibehålla EU:s ledarskap inom detta strategiska område lanserade Europeiska kommissionen ett offentlig-privat partnerskap på 2.8 miljarder euro i juni (pressmeddelande), kallas SPARC, som kommer att få finansiering under EU:s nya forsknings- och innovationsprogram Horizon 2020, # H2020.

Ta reda på mer om EU-stöd till robotteknik och exempel på projekt. Håll utkik via @RoboticsEU.

Titta på videon

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend