Anslut dig till vårt nätverk!

Försvar

#NATO: Toppmötet i Warszawa kan vara sista chansen

DELA MED SIG:

publicerade

on

NATO
2008, när Nato-toppmötet i Bukarest avvisade Georgiens bud på handlingsplan för NATO-medlemskap gjorde europeiska allierade ett strategiskt misstag, skriver Levan Bodzashvili. Men det handlar inte bara om Georgien. Det handlar om hela den europeiska säkerhetsarkitekturen, som är under allvarlig turbulens sedan dess och speciellt sedan 2014 då Ryssland gjorde en annektering av Krim och invaderade Ukraina, skriver Levan Bodzashvili.

Oagerande, som vilken handling som helst, har sin reaktion, men i de flesta geopolitiska fall görs det med motåtgärder inte med passivitet. Och ja, detta avslag var ett allvarligt misstag och ett klassiskt exempel på hur inaktivitet leder till påtvingade åtgärder som avskräckning och trygghet i Östeuropa. Om dessa åtgärder kommer att bidra till att återställa balansen återstår att se.

Huvudorsaken till denna inaktivitet var att västeuropeiska länder inte var önskvärda att slutföra NATO-expansion mot de östeuropeiska gränserna med argument för att inte irritera Ryssland. Sedan dess har vi alla levt under detta "strategiska tålamod", som inte gav Europa något annat än en "strategisk huvudvärk" och för Ryssland strategiskt viktig tid.

Nu irriterar Ryssland västvärlden, dagligen. Med dess hot, kärnvapenberättelse och den överväldigande propagandan fram till kärnan av nationell politik i europeiska länder, utan att spara några ekonomiska ansträngningar. Och det är ett mycket logiskt resultat av åtgärder som inte vidtogs av vissa europeiska allierade för 8 år sedan och ens under åren efter. Om väst hade tagit dessa steg skulle vi inte möta denna irritation idag.

Dessa steg var:

  • Fullbordande av NATO-expansion på Balkan och södra Kaukasus genom att ge Georgien MAP vid den tiden. Detta skulle ha sett Ryssland att möta verkligheten, snarare än att använda hotfull berättelse och fått västvärlden att möta verkligheten. Verkar enkelt? Ja det är det. Man kan hävda att det berodde på existensen av de så kallade frusna konflikterna i Georgien, och det är ett argument, men utan att hantera befintliga konflikter på ett avgörande sätt kan man inte förhindra dess spridning, särskilt när orsakerna till konflikterna ligger i en enda konfronterande källa och det är Ryssland. Och nu har vi dubbelt så många konflikter på den bredare europeiska marken.
  • Underskattning av Georgiens geostrategiska betydelse. Om du vill hålla grizzly avskräckt måste du hålla den på avstånd eller i bur. Att inte ha fullbordat NATO-expansion gjorde Ryssland varken avlägset eller avskräckt. Detta slutförande måste avslutas genom att ge Georgiens Nato-anslutning oåterkallelig både när det gäller timing och koherens. Och det har inget med bara geografi att göra. Genom att ge Georgien olika utvecklingspaket utom MAP-allierade slutade varken irritera Ryssland eller gav ett tydligt budskap till georgierna själva, vilket ledde till skapandet av en fruktbar grund för framgångsrik rysk propaganda.
  • Brist på ordentlig villkorspolitik gentemot aspiranten. Nato borde ha genomfört en reformstrategi gentemot Georgien, inte på grundval av partnerskap utan snarare uttalat mål om medlemskap. Det vill säga, göra en förändring genom tydlig väg för medlemskap snarare än att skapa partnerskap genom reformer som en förutsättning. Det skulle få Georgien att snabbare genomföra demokratiska reformer, inklusive konsolidering av det, rättsliga reformer och rättsstatsreformer på ett systematiskt sätt som en regel för statlig förvaltning. Detta går till reformen av försvarssystemets administration, inklusive kapacitet, kompatibilitet och institutionell struktur.

Vägen framåt

Från det kommande NATO-toppmötet i Warszawa i juli förväntar sig Georgien inte mycket. Det budskapet har redan funnits där åtminstone sedan Natos ministermöte i december 2015, som för första gången konstaterade att Georgien måste få MAP först för anslutning. Det betyder att inga politiskt korrekta spekulationer om att Georgien redan har alla typer av verktyg för medlemskap kan vara effektiva för att upprätthålla strategiskt tålamod nationellt. Dessutom, när det gäller kommande allmänna val som planeras i oktober.

Annons

At this stage NATO has at least a number of issues to deal with in Warsaw: increase of deterrence capabilities in Eastern EU borders, especially for Baltic States; to decide on more and regularly rotating presence in the Black Sea and most importantly deal with the ‘free riding’. So far, only a few NATO members have met its criteria to spend 2% of GDP on defence. The question of Open Door may still remain open, as it’s been for last 10 years. That means, there is not place for any decision on Ukraine or Georgia for the next 2 years at least. Taken into consideration record high turbulence into the wider region, the Middle East, Russia will gain more leverage to not only irritate the West but rather to act more aggressively.

När allt kommer omkring är det bästa sättet att hantera den ryska provocerande berättelsen om hot att agera snabbt. Det skulle vara sällsynt om inte den enda effektiva åtgärden för att tackla ökande trender av kalla krigets retorik och snabb upprustning. Ju mer förseningar desto mer problem och de senaste åren har visat att det uppenbarligen inte bara är i Georgien utan också i Ukraina. Behöver vi se samma scenario i de baltiska staterna, någon annanstans? Definitivt inte.

Toppmötet i Warszawa och USA:s politik

Toppmötet i Warszawa kan vara sista chansen för strategiska beslut. De senaste besluten om att öka USA:s och NATO:s roterande närvaro i östra flanken kommer att träda i kraft från och med februari nästa år. Det är ingen hemlighet att många saker fram till februari 2017 kan förändras i ljuset av kommande presidentval i USA. Även USA:s inställning till Nato kan förändras strategiskt innan dess. I detta värsta scenario ger Natos toppmöte i Warszawa den ultimata möjligheten till oåterkalleliga beslut. Varje form av ett steg tillbaka från ökad närvaro och trygghet i Östeuropa och effektiv "öppen dörr"-politik med tydligt undvikande av ytterligare införande av politiskt motiverade tekniska verktyg (som MAP efter ministerbeslut i december) skulle öppna dörrar för Rysslands aktiva manövrer för nästa 2 år. Det är antingen öppna dörrar för Ryssland eller öppna dörrar för partners. Valet är existentiellt för europeisk säkerhet.

Levan Bodzashvili är biträdande nationell säkerhetsrådgivare till Georgiens president, en tidigare diplomat och biträdande utrikesminister i Georgien.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend