IT-expertis avslöjar förfalskning begåtts av spanska polisen i "#Kokorev Case"

| Mars 13, 2018

Spaniens polis smidda och manipulerade handlingar för att rättfärdiga 28-månaderna för förföljelse för Vladimir Kokorev, hans fru och deras son. Enligt en rapport från en berömd spansk IT-expert skapades Juan Martos Luque, de förmodligen inkriminerande dokumenten mot entreprenören av rysk-judiskt ursprung, flera månader efter sin arrestering, av personer eller personer som identifierades som DGP - Direc- tion General de Policia - vilket sammanfaller med officiella användarnamn på datorer som tillhör spanska polisavdelningen.

vladimir Kokorev

Vladimir Kokorev, hans fru och deras son utlämnades från Panama till Kanarieöarna (Spanien) i oktober 2015, där de på orders av den spanska domaren Ana Isabel de Vega Serrano fanns i fängelse utan några specifika anklagelser, anklagelser eller datum för rättegången, under förevändning av "pågående" och "hemliga" undersökningar.

Sekretessen för utredningen (förbjuden enligt bestämmelserna i Europeiska gemenskapens och mänskliga rättigheter, såväl som spanska egna lagar, ignorerad av domare Serrano) lyftes 18 månader senare, i februari 2017, till stor del på grund av pressen från Europaparlamentet .

Men även efter det att sekretessen hade upphävts fanns inga konkreta bevis på något fel i saken. Åtalet, som företräddes av Luis Del Rio Montesdeoca och domaren gjorde opaka referenser till förmodligen inkriminerande bevis som finns i en USB-enhet, påstås åberopas till polisen av Ismael Gerli, en före detta panamansk advokat i Kokorev, som för närvarande anklagas i sitt eget land på olika sätt av dokumentär förfalskning. Gerli uppgav att USB-enheten antagligen tillhörde Igor Kokorev, Vladimir Kokorevs son, som hade "lämnat" enheten i Gerlis kontor "av misstag".

Domare Ana Isabel de Vega Serrano hade upprepade gånger förnekat Kokorevs advokater rätten att få tillgång till kopian av denna USB-enhet, tills i september 2017 avgjordes hennes beslut av High Court of Canary Islands. Men trots att polisenheten som ansvarar för utredningen var tvungen att producera en kopia av den förmodligen inkriminerande USB-enheten, tog det dem inte mindre än 4 månader för att leverera det till Kokorevs försvar, och först efter att utredarna varnade för att vara i förakt för domstolarna.

Analysen av enheten, utförd av en oberoende IT-expert och vilket CV innehåller frekventa samarbeten med spanska polis och säkerhetsavdelningar, visar att majoriteten av dokumenten i USB skapades eller manipulerades efter oktober 2015, det vill säga efter Enheten levererades av Gerli till polisenheten som ansvarar för utredningen, och efter att Vladimir Kokorev och hans familj arresterades och placerades i förvarets fängelse. Analysen visar att åtminstone 192-filer som finns på enheten manipulerades och åtminstone 3-filer skapades av en person med användarnamn som identifierades som IT-avdelning i spanska polisavdelningen.

Dessutom har IT-expertisen återhämtat sig från samma USB - vilket ägande åklagaren och domaren tidigare tillskrivit Igor Kokorev - ett utgått utkast till Gerlis deposition före spanska polisen, väsentligen annorlunda än den officiella depositionen i saken.

IT-experten drar också slutsatsen att ingen klonkopia av USB gjordes innan den skickades till Kokorevs advokater, det vill säga att den spanska polisen i strid med gällande bestämmelser om analys av IT-bevis och sunt förnuft utförde sin "analys" av USB på den ursprungliga enheten istället för att göra en klonkopia, vilket därigenom ytterligare förorenar bevisen och gör det omöjligt att bestämma hela omfattningen av manipuleringar.

Vladimir Kokorevs fru och son befriades från spanska fängelset på order av High Court of Canary Islands i oktober 2017, efter att ha tillbringat 2 år i förvarets fängelse. Kokorev själv befriades, på begäran av High Court, i februari 2018, som har tillbringat 28 månader i fängelse. Medlemmarna av Kokorev-familjen har ännu inte formellt åtalats för något missförhållande. Men i en quizzical domstolsdomar är de förbjudna att lämna ön Gran Canaria på Kanarieöarna, tills den antagna "utredningen" mot dem går sin kurs. Det så kallade Kokorevfallet har väckt stor uppmärksamhet och formella protester från Europeiska gemenskapen för sina många påstådda kränkningar av de mänskliga rättigheterna och rättegångsförfarandet och tydliga politiska motiv bakom förföljelsen mot den rysk-judiska familjen.

Taggar: , , , , , ,

Kategori: En framsida, spanien