Den skotska domstolen kommer att höra nr-deal #Brexit-inställning nästa månad

| Augusti 14, 2019

Ett rättsligt bud för att förhindra den brittiska premiärministern Boris Johnson att avbryta parlamentet för att stoppa lagstiftare som blockerar en Brexit utan avtal kommer att höras vid en skotsk domstol nästa månad, skriver Michael Holden.

En grupp med cirka 70 lagstiftare från oppositionspartier stödjer ett bud om att ha Skottlands högsta civilrättsliga dom att Johnson inte kan be drottning Elizabeth att proroga eller stänga av parlamentet innan Storbritannien lämnar Europeiska unionen den 31 oktober.

Fallet hade sin första domstolsresa på tisdag då domstolen i sessionen beslutade att en materiell utfrågning skulle äga rum den 6 september, säger advokat Jo Maugham från Good Law Project, som stöder utmaningen.

Engelska domstolar sitter inte i augusti.

Johnson har sagt att Storbritannien kommer att lämna världens största handelsblock på Hallowe'en, oavsett om det har ett äktenskapsavtal eller inte, och att det också förblir den lagliga standardpositionen.

Emellertid har en majoritet av lagstiftare i parlamentet tidigare angett att de inte skulle tillåta en no-deal Brexit.

De har undersökt vilka parlamentariska förfaranden som kan användas för att förhindra ett sådant resultat, och stödde i juli förslag för att göra det svårare för Johnson att tvinga fram alla avvikelser utan avtal.

I juni sade kammarhögtalaren John Bercow att det var ”förblindande uppenbart” att premiärministern inte kunde bibehålla parlamentet.

"Det kommer helt enkelt inte att hända," sade han.

Johnson, som ersatte Theresa May den 24 juli efter att hon misslyckats tre gånger med att få sitt tillbakadragandeavtal genom parlamentet, har dock vägrat att utesluta att prorogera House of Commons och Brexit-anhängare har uppmanat honom att göra det om det behövs för att säkerställa en utgång den 31 oktober.

"Vi ber domstolen att förklara att premiärministern inte kan råda drottningen att avbryta parlamentet och sluta rösta om inget avtal", sa en av lagstiftarna i utmaningen, Ian Murray.

"Om domstolen håller med, kommer Boris Johnson inte att kunna avbryta Commons för detta ändamål utan parlamentets tillstånd."

Brexit-motståndare säger att en skilsmässa utan avtalsförhållanden skulle orsaka störningar vid gränserna och orsaka betydande ekonomiska skador, och tippar Storbritannien i en recession. Stöd för Brexit säger att även om det kan orsaka vissa kortsiktiga problem, rädsla är överdrivna och Storbritannien kommer att frodas utanför blocket.

På måndag sade den amerikanska säkerhetsrådgivaren John Bolton att Förenta staterna entusiastiskt skulle stödja en Brexit utan avtal om det var den brittiska regeringens beslut och Washington var redo att arbeta snabbt med ett handelsavtal mellan USA och Storbritannien.

Anti-Brexit-kampanjer har redan haft framgång i domstolarna. Ett bud om att tvinga parlamentet att ha ett slutligt uttalande om huruvida Storbritannien skulle kunna utlösa artikel 50, det officiella avgångsmeddelandet från EU, stöds av Storbritanniens högsta domstol i 2017.

I december förra året beslutade EG-domstolen att tillkännagivandet om artikel 50 ensidigt skulle kunna återkallas efter att en utmaning väckts av skotska lagstiftare som också initierade sitt mål vid domstolen.

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , , , ,

Kategori: En framsida, Brexit, Konservativa partiet, EU, skottland, UK

Kommentarer är stängda.