Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Ett års jubileum för #Greece avslutade framgångsrikt stödprogram för stabilitet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den 20 augusti var det ett år sedan Grekland framgångsrikt avslutade sitt stabilitetsstödsprogram för den europeiska stabilitetsmekanismen (ESM). Det treåriga stabilitetsstödsprogrammet antog en samordnad strategi för att ta itu med långvariga och djupt rotade strukturella frågor som bidrog till att Grekland upplevde en ekonomisk kris och förlorade tillgången till finansmarknaderna.

Sammanlagt gav Greklands europeiska partner 61.9 miljarder euro i lån i utbyte mot att de grekiska myndigheterna genomförde ett omfattande reformpaket. Sammantaget har dessa reformer lagt grunden för en ekonomisk återhämtning och skapat de grundläggande förutsättningar som behövs för hållbar tillväxt, skapande av arbetstillfällen och sunda offentliga finanser. Indikatorer bekräftar att även om arbete återstår att göra, ger de insatser som görs påtagliga fördelar.

Till exempel sjönk arbetslösheten till 17.6 % i april 2019. Även om detta fortfarande är en oacceptabelt hög siffra, är det första gången denna indikator har fallit under 18 % sedan juli 2011 och är nere från en topp på 27.9 % i juli 2013 Det är fortfarande avgörande att de grekiska myndigheterna fortsätter att fokusera på att ta itu med de sociala och ekonomiska konsekvenserna av krisåren. Grekland kan räkna med Europeiska kommissionens stöd i detta arbete.

Landet är nu helt integrerat i den europeiska terminen och den fortsatta leveransen av överenskomna reformer övervakas inom ramen för förbättrad övervakning. Euro och social dialog och finansiell stabilitet, finansiella tjänster och kapitalmarknadsunionens vice ordförande Valdis Dombrovskis sa: "För ett år sedan slutförde Grekland sitt ESM-stabilitetsprogram för att återställa finansiell stabilitet och främja tillväxt och skapande av jobb. Greklands ekonomi har gynnats av reformer och ökat förtroende. Tillväxten är stadig, arbetslösheten går ner och de offentliga finanserna har förbättrats. Det är viktigt att bygga vidare på dessa framgångar genom att fortsätta på vägen mot en ansvarsfull finanspolitik och strukturella reformer, inklusive de som syftar till att stärka den grekiska finanssektorn.”

Kommissionären för ekonomiska och finansiella frågor, skatter och tullar Pierre Moscovici sa: "Grekland har kommit långt sedan det avslutade sitt stabilitetsstödsprogram för ett år sedan. Ekonomiska data visar positiva tecken, vilket tyder på att ansträngningar kommer att fortsätta att bära frukt för ett samhälle som har upplevt mycket svårigheter. Utmaningar kvarstår dock och viljan att aktivt engagera sig i processen för att slutföra reformer – och att arbeta nära tillsammans med europeiska partner – kommer att vara avgörande för att stödja stabilitet, tillväxt, skapande av jobb och ett bättre socialt välfärdssystem under månaderna och åren. komma. Det är viktigt att alla offentliga och privata aktörer arbetar tillsammans för att säkra och upprätthålla en bättre framtid för det grekiska folket. Europeiska kommissionen kommer att förbli vid Greklands sida och stödja dess centrala roll som medlem av Europeiska unionen och euroområdet.”

Mer information om stabilitetsstödprogrammet finns tillgängligt här.. Ett faktablad om Greklands viktigaste ekonomiska indikatorer finns tillgängligt här..

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend