Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

Renovationsvåg: Fördubbling av renoveringsgraden för att minska utsläppen, öka återhämtningen och minska energifattigdom

publicerade

on

Europeiska kommissionen har offentliggjort sin Renoveringsvågstrategi för att förbättra byggnaders energiprestanda. Kommissionen har som mål att åtminstone fördubbla renoveringsnivån under de närmaste tio åren och se till att renoveringar leder till högre energi och resurseffektivitet. Detta kommer att förbättra livskvaliteten för människor som bor i och använder byggnaderna, minska Europas växthusgasutsläpp, främja digitalisering och förbättra återanvändning och återvinning av material. År 2030 kunde 35 miljoner byggnader renoveras och upp till 160,000 XNUMX ytterligare gröna jobb skapades inom byggsektorn.

Byggnader svarar för cirka 40% av EU: s energiförbrukning och 36% av växthusgasutsläppen. Men endast 1% av byggnaderna genomgår energieffektiv renovering varje år, så effektiva åtgärder är avgörande för att göra Europa klimatneutralt år 2050. Med nästan 34 miljoner européer som inte har råd att hålla sina hem uppvärmda är också offentlig politik för att främja energieffektiv renovering svar på energifattigdom, stödja människors hälsa och välbefinnande och bidra till att minska deras energiräkningar. Kommissionen har också idag publicerat en rekommendation till medlemsstaterna om att bekämpa energifattigdom.

Europeiska vice verkställande vice ordföranden Frans Timmermans sade: ”Vi vill att alla i Europa ska ha ett hem de kan tända, värma eller svalna utan att bryta banken eller bryta planeten. Renovationsvågen kommer att förbättra platserna där vi arbetar, bor och studerar, samtidigt som vi minskar vår påverkan på miljön och ger jobb till tusentals européer. Vi behöver bättre byggnader om vi vill bygga tillbaka bättre. ”

Energikommissionär Kadri Simson sa: ”Den gröna återhämtningen börjar hemma. Med Renovation Wave kommer vi att ta itu med de många hinder som idag gör renovering komplex, dyr och tidskrävande och håller tillbaka välbehövliga åtgärder. Vi kommer att föreslå bättre sätt att mäta renoveringsfördelar, lägsta standarder för energiprestanda, mer EU-finansiering och tekniskt stöd uppmuntra gröna inteckningar och stödja fler förnybara energikällor vid uppvärmning och kylning. Detta kommer att vara en spelväxlare för husägare, hyresgäster och offentliga myndigheter. ”

Strategin kommer att prioritera åtgärder inom tre områden: avkolning av värme och kyla; ta itu med energifattigdom och byggnader med sämst resultat och renovering av offentliga byggnader som skolor, sjukhus och administrativa byggnader. Kommissionen föreslår att bryta ner befintliga hinder i hela renoveringskedjan - från projektets uppfattning till dess finansiering och slutförande - med en uppsättning politiska åtgärder, finansieringsverktyg och instrument för tekniskt bistånd.

Strategin kommer att innehålla följande huvudåtgärder:

  • Starkare regler, standarder och information om byggnaders energiprestanda för att skapa bättre incitament för renoveringar av den offentliga och privata sektorn, inklusive ett stegvis införande av obligatoriska miniminormer för energiprestanda för befintliga byggnader, uppdaterade regler för energiprestandacertifikat och en eventuell utbyggnad av byggnader renoveringskrav för den offentliga sektorn;
  • säkerställa tillgänglig och välinriktad finansiering, bland annat genom flaggskeppen 'Renovera' och 'Power Up' i återhämtnings- och motståndskraften under NextGenerationEU, förenklade regler för att kombinera olika finansieringsströmmar och flera incitament för privat finansiering.
  • öka kapaciteten för att förbereda och genomföra renoveringsprojekt, från tekniskt stöd till nationella och lokala myndigheter till utbildning och kompetensutveckling för arbetstagare i nya gröna jobb,
  • expandera marknaden för hållbara byggprodukter och tjänster, inklusive integrering av nya material och naturbaserade lösningar, och reviderad lagstiftning om marknadsföring av byggprodukter och materialåteranvändnings- och återvinningsmål;
  • skapa ett nytt europeiskt Bauhaus, ett tvärvetenskapligt projekt som styrs av en rådgivande styrelse med externa experter inklusive forskare, arkitekter, formgivare, konstnärer, planerare och civilsamhället. Från och med nu fram till sommaren 2021 kommer kommissionen att genomföra en bred deltagande samskapande process och kommer sedan att inrätta ett nätverk med fem grundande Bauhaus 2022 i olika EU-länder, och
  • utveckla grannskapsbaserade tillvägagångssätt för lokalsamhällen för att integrera förnybara och digitala lösningar och skapa nollenergidistrikt där konsumenter blir kunder som säljer energi till nätet Strategin inkluderar också ett prisvärt bostadsinitiativ för 100 distrikt.

Översynen av direktivet om förnybar energi i juni 2021 kommer att överväga att stärka målet för förnybar uppvärmning och kyla och införa en lägsta nivå för förnybar energi i byggnader. Kommissionen kommer också att undersöka hur EU: s budgetresurser vid sidan av EU: s inkomster för handel med utsläppsrätter (EU ETS) skulle kunna användas för att finansiera nationella energieffektivitets- och sparprogram som riktar sig till befolkningen med lägre inkomst. Ecodesign Framework kommer att utvecklas vidare för att tillhandahålla effektiva produkter för användning i byggnader och främja deras användning.

Renovationsvågen handlar inte bara om att göra de befintliga byggnaderna mer energieffektiva och klimatneutrala. Det kan utlösa en storskalig omvandling av våra städer och byggd miljö. Det kan vara en möjlighet att starta en framåtblickande process för att matcha hållbarhet med stil. Som meddelats av president von der Leyen kommer kommissionen att lansera det nya europeiska Bauhaus för att vårda en ny europeisk estetik som kombinerar prestanda med uppfinningsrikedom. Vi vill göra livliga miljöer tillgängliga för alla, och åter gifta oss med de överkomliga med det konstnärliga, i en nyligen hållbar framtid.

Bakgrund

COVID-19-krisen har riktat fokus på våra byggnader, deras betydelse i vårt dagliga liv och deras bräcklighet. Under hela pandemin har hemmet varit fokuspunkten i det dagliga livet för miljontals européer: ett kontor för distansarbete, ett förskolehem eller klassrum för barn och elever, för många ett nav för online shopping eller underhållning.

Att investera i byggnader kan sprida en välbehövlig stimulans i byggsektorn och makroekonomin. Renoveringsarbeten är arbetskrävande, skapar arbetstillfällen och investeringar förankrade i ofta lokala försörjningskedjor, genererar efterfrågan på mycket energieffektiv utrustning, ökar klimatresistensen och ger fastigheter långsiktigt värde.

För att uppnå det mål om minskning av utsläppen på minst 55% för 2030 som kommissionen föreslog i september 2020 måste EU minska byggnadernas växthusgasutsläpp med 60%, deras energiförbrukning med 14% och energiförbrukningen för uppvärmning och kylning med 18%.

Europeiska politiken och finansieringen har redan haft en positiv inverkan på energieffektiviteten i nya byggnader, som nu förbrukar bara hälften av energin från de som byggdes för över 20 år sedan. Men 85% av byggnaderna i EU byggdes för över 20 år sedan och 85-95% förväntas fortfarande stå 2050. Renoveringsvågen behövs för att uppfylla dem till liknande standarder.

Mer

Renoveringsvågstrategi

Bilaga och Arbetsdokument om renoveringsvågstrategin

Memo (Q&A) on the Renovation Wave Strategy

Faktablad om strategin för renoveringsvåg

Faktablad om det nya europeiska Bauhaus

Rekommendation om energifattigdom

Bilaga och Arbetsdokument om energifattigdomsrekommendationen

Renovation Wave webbsida

Hemsida för energifattigdom

Miljö

President von der Leyen vid EU Green Week 2020: På väg till Kunming

publicerade

on

Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen höll ett anförande vid konferensens avslutande session EU: s gröna vecka 2020. ”Biodiversitet är kärnan i [vår] framtid och vår planets framtid. Det finns inget val mellan naturen å ena sidan och ekonomin å andra sidan. Det som är bra för naturen är bra för ekonomin. Klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald händer framför våra ögon. De förstärker varandra. Behovet av att agera har aldrig varit tydligare. Det är detta som driver mig som EU-kommissionens ordförande. ”

I sitt tal uppmanade president von der Leyen alla närvarande att gå samman för att bekämpa förlusten av biologisk mångfald och göra Europa till en global ledare i detta: ”I dag uppmanar vi alla att gå med i vår verksamhet för att stoppa förlusten av biologisk mångfald. Du är många idag och kommer från alla delar av Europa, offentlig och privat sektor, små byar och storstäder, nystartade företag, små och medelstora företag och multinationella företag. Och det finns fler och fler allierade i världen: utveckling och humanitära organisationer; företag och städer; ungdoms- och trosorganisationer; och naturligtvis alla länder och regioner runt om i världen som vill ta itu med förlusten av biologisk mångfald. Vi samarbetar. Vi tillhandahåller ledarskap för att hjälpa oss komma överens om ett nytt globalt ramverk för biologisk mångfald i Kunming nästa år. Globala regler som är tydliga, mätbara som gör det möjligt för oss att hålla varandra ansvariga. Låt oss agera, var och en, utan dröjsmål. Du kan lita på mitt engagemang. ”

Hela talet finns tillgängligt online här.

Fortsätt läsa

Miljö

Kommissionen lanserar kunskapscenter för att vända förlusten av biologisk mångfald och skydda Europas ekosystem

publicerade

on

Inom ramen för EU Gröna veckanlanserar Europeiska kommissionen en ny Kunskapscentrum för biologisk mångfald: en one-stop-shop för vetenskapligt baserade bevis för att återställa och skydda de naturliga ekosystemen som ger oss mat, läkemedel, material, rekreation och välbefinnande. Kunskapscentret kommer att göra den senaste kunskapen om biologisk mångfald tillgänglig för att stärka effekterna av EU: s politik.

Det kommer också att hjälpa till att övervaka genomförandet av programmet EU: s strategi för biologisk mångfald 2030, som syftar till att sätta Europas biologiska mångfald på väg till återhämtning i slutet av decenniet. Miljö-, havs- och fiskerikommissionären Virginijus Sinkevičius sa: ”Endast det som mäts blir gjort. Om vi ​​vill genomföra EU: s strategi för biologisk mångfald måste vi ansluta alla punkter bättre och för detta behöver vi sunda data. Vare sig det gäller pollinatorernas status, bekämpningsmedels miljöpåverkan, naturens värde för företagen eller den ekonomiska motivationen för naturbaserade lösningar. Vi måste också utnyttja den digitala omvandlingen, jordobservation och medborgarvetenskap till fullo. Det nya kunskapscentret kommer att sammanföra allt detta och förbättra sättet vi genererar och hanterar kunskap om biologisk mångfald för användning inom alla politikområden. ”

Innovation, forskning, kultur, utbildning och ungdomskommissionär Mariya Gabriel, ansvarig för det gemensamma forskningscentret, tillade: ”Vetenskap har en avgörande roll att spela för att bevara vår biologiska mångfald. Under ledning av våra egna forskare vid det gemensamma forskningscentret kommer det nya kunskapscentret för biologisk mångfald att hjälpa det europeiska och globala forskarsamhället och politiska beslutsfattare att skörda och förstå det stora utbudet av information som finns tillgänglig, effektivisera den till effektiv politik som skyddar Europas ekosystem och de tjänster de tillhandahåller europeiska medborgare. ”

Dessutom har den första EU-omfattande ekosystembedömningen anlänt, som visar att det finns en mängd biodiversitetsdata som kan hjälpa till att vidta rätt åtgärder för att lindra trycket på våra ekosystem, men mycket av det är fortfarande oanvändt. Bedömningen visar att vi blir mer och mer beroende av våra ekosystem, som själva förblir under högt tryck från effekterna av klimatförändringar och mänskliga aktiviteter. Kunskapscentret för biologisk mångfald kommer direkt att hantera utmaningar som avslöjats av bedömningen. Mer information finns tillgänglig här.

Fortsätt läsa

Lantbruk

Kommissionen välkomnar rådets överenskommelse om framtida gemensam jordbrukspolitik

publicerade

on

Den 20 oktober enades rådet om sin förhandlingsposition, den så kallade allmänna strategin, om reformförslagen för den gemensamma jordbrukspolitiken. Kommissionen välkomnar detta avtal, ett avgörande steg mot att komma in i förhandlingsfasen med medlagstiftarna.

Jordbrukskommissionär Janusz Wojciechowski sa: ”Jag välkomnar de framsteg som gjorts och den allmänna strategin för den gemensamma jordbrukspolitiken som nåddes över natten. Detta är ett viktigt steg för våra jordbrukare och vårt jordbrukssamhälle. Jag är tacksam för medlemsländernas konstruktiva samarbete och jag litar på att detta avtal kommer att bidra till att det europeiska jordbruket kan fortsätta att ge ekonomiska, miljömässiga och sociala fördelar för våra jordbrukare och medborgare i framtiden. ”

Europaparlamentet röstar också om förslagen om den gemensamma jordbrukspolitiken (GJP) under plenarsessionen, med omröstningssessioner planerade fram till idag (23 oktober). När Europaparlamentet enats om en ståndpunkt för alla tre GJP-rapporterna kommer medlagstiftarna att kunna gå in i förhandlingsfasen i syfte att nå en övergripande överenskommelse.

Kommissionen lade fram sina förslag till reform av den gemensamma jordbrukspolitiken i juni 2018 med sikte på en mer flexibel, prestationsbaserad och resultatbaserad strategi, samtidigt som ambitionerna för miljö- och klimatåtgärder sätts upp. Efter antagandet av strategierna Farm to fork och biologisk mångfald presenterade kommissionen CAP-reformens kompatibilitet med Green Deals ambition.

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend